Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '07

 
Kategori
Modacılar
 

Tasarımcının gücü modayı yaratır

Tasarımcının gücü modayı yaratır
 

Moda sektöründe her iş tasarımla başlar. Tasarımcı bir markanın en temel gücüdür. Bu güç piyasada markayı çok özgün bir konumda tutmayı ve çizgileri açık ve net oluşmuş bir hedef kitleyi oluşturmayı sağlar. Tasarımcı piyasa trendlerini yakından izleyerek, gelecek yıllar içinde modanın değişim süreçlerini bugünden öngörebilir ve özünde değişmeyen tarzını bu değişim süreçlerine uyumlu hale getirir. Tasarımcı en uç noktadaki fantezilerini ve hikayelerini en sorumlu bir marketing anlayışı ile giyim tarzında çok açık ortaya koyar.

Giyim tarzından bir tasarımcı dikkatli bir moda gözlemcisi tarafından hemen anlaşılır. Tasarımcı kopist değildir. Dünyanın en güzel tasarımı da olsa o tasarımı kopyalamak, bir tasarımcı için kendine ihanet etmektir.

Marka olma iddiası taşıyan ve global pazarda yer almak isteyen tekstil firmaları, işbirliği yapmak istedikleri tasarımcıdan ilk bekledikleri şey, marketing şartlarına uygun giysi tasarlamasıdır. Aynı zamanda bu giysinin uzun vadede küçük değişikliklerle yenilenmesini ve aynı zamanda özünü korumasını isterler. Tasarımcı giyim alanında ürettiği tüm tasarımları hayata geçirebilme yeteneğine sahip olmalıdır. İyi bir tasarımcı olmak için her şeyden önce mesleğe adanmışlık, yaratıcılık, vizyon genişliği, sosyal beceri, yönetim becerisi, tüketici beklentilerine yatkın ve uzlaşmacılık bilincine sahip olmalıdır.

Tasarımcı farklı bir stil, tarz ve anlayış yaratmalıdır. Bireysel özgürlüğüne önem vermelidir. Mizah yanını geliştirmeli ve entelektüel bilgi birikimine sahip olmalıdır. Fikrini başarıya götürmek için kararlı olmalıdır.

Önce yadırganan ama daha sonra inanılmaz bir pazara sahip çok tasarım modelleri olduğunu unutmamalı. Türkiye’nin şu dönemde çok büyük tasarımcı açığı olduğunu biliyoruz. Ancak ne tasarımcı kendini daha iyi tanıtmak ve kendini ifade etmek için çok fazla gayret gösteriyor, ne de tekstil firmalarının yöneticileri daha önceden profesyonel bir tasarımcıyla çalışmadıkları için aynı frekansta çözümsel yaklaşıyorlar. Moda dünyası da her iş alanında olduğu gibi çalışkanlık, sabır ve tutku gerektiriyor. Dünyada Karl Lagerfeld, Tom Ford, Donna Karan ve Roberto Cavalli gibi tasarımcılar ün ve başarının doruk noktasına ulaştığı gibi ülkemizde de Rıfat Özbek, Hüseyin Çağlayan, Atıl Kutoğlu ve Ümit Ünal gibi tasarımcılar da dünya moda sektöründe kalıcı iz bırakma yolunda ilerliyorlar.

 
Toplam blog
: 54
: 1526
Kayıt tarihi
: 21.06.07
 
 

23.05.1974 İstanbul doğumluyum. Mediha Yener Moda Okulu'ndan stilistlik ve modelistlik sertifikaları..