Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '19

 
Kategori
Aksesuar / Takı
 

Tasarımda Antik ve Modern Ruh

Begüm Özbaş ve İris Süloş, görsel sanatlar mezunu iki yakın dost. Kökleri, Girit Adasına ve Yunanistan’a dayanıyor. Aileleri sanat, resim ve mimari tutkunu. Her ikisi de evlerindeki eski uygarlıkların Anadolu’daki izlerinin, Eski Yunan’ın, eski Roma’nın havasını solumuş. Bu yaşayan tarihin içinde büyürken tasarımlarının ilk tohumları işte bu ortamda, bu antik parçaların verdiği ilham ile atılmış.

- Tasarımlarınız nasıl bir iddia taşıyor?

Her biri kendi içinde bir hikaye barındırıyor ve bu hikayeler antik ve modernin harmanlanması ile oluşuyor. Herkes kendi köküne, yani yaşadığı kültüre, çevreye, geçmişine, kısaca her şeyi ile bu kaynağa bağlanır. Seni sen yapan güç ve değerleri keşfetmek ve onlara saygı duymaktır. Kadının gücünü, kendi motivasyonunu, eşitliğini, bu kökten dolayısıyla bu uygarlıktan çıkaracağına inanıyoruz. Bu yüzden bizim koleksiyonumuz uygarlığın köklerinden esinleniyor.

- Peki, tasarımlarınız bir uygarlık olsaydı, kadınları ne takardı?

Böyle bir uygarlık olsaydı orada yaşayan kadınların kullandıkları paralar nasıl olurdu, boyunlarında taşıdıkları damgalar ne anlatırdı? Bu felsefe ile tasarımı üzerinde taşıyan kişinin değerleri, bakış açısına göre şekilleniyor.  Örneğin, boyunlarını kahve çekirdekleri süsleyen cesur kadınlar yaşardı. ‘Çekirdek’ olarak adlandırdığımız koleksiyon bu uygarlığın geçmişini, kökünü bugünde yorumlamak ve gücünü üzerimizde taşımak üzere tasarladık.

- Siz farkınızı nasıl ortaya koyuyorsunuz?

Her bir tasarım bir felsefe ve uygarlık barındırıyor. Tüm parçalar antik ve modernin bir araya gelmiş hali. Yani doğal ve değerli olana kendi içerisinde gönderme yapıyor. Her parça kendi köküne bağlanırken naifliğini koruyor. Koleksiyondaki mozaik hayvan desenli parçalar, toprağın altından çıkan ‘Çekirdek’, işlenmemiş ham altın ile bu naifliği korumayı ve güçlendirmeyi hedefliyor. 

- Kullandığınız materyallerden ve üretim süreçlerinden bahseder misiniz?

Tüm parçalar 14k altın. Üretim aşaması tamamlandıktan sonra 22 ayar altın ile kaplanıyor, böylece işlenmemiş ham altın görünümü elde ediliyor.

 

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..