Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Tasarruf Oranları Kırmızı Çizgide - 2

Tasarruf Oranları Kırmızı Çizgide - 2
 

Kaynak: BDDK


Ak akçe kara gün içindir demişler. Kim demiş? Belli bir şahıs adı elbette yok anonim bir söz, ata sözü... Bir ifadenin ata sözü olabilmesi için yüzlerce defa denenmiş, ispatlanmış bir ruha sahip olması gerekir. Atalarımızdan kalan bu ifade tasarrufun önemine dikkat çekmektedir.  Efendim yirmi harften oluşmaktadır ve her harfi doğrudur.

Dünkü yazıda bir kaç tablo yayınlamıştım, bugün de bir başka grafiği paylaşmak istiyorum.

Grafik

Yukarıdaki grafik 30.03.2012 – 17.02.2013 tarihleri arasında yaşanan kredi ve mevduat hacmi genişlemesini göstermektedir. Grafiği daha gerilere doğru kaydırdığımızda ise mevcut tablonun değişmediğini görebiliriz. Bu tabloda görünen olayla bir önceki paylaştığım tablolarda görünen olay arasında tam negatif korelasyon bulunmaktadır. Yani Türkiye de son yıllarda tasarruf oranları düşerken hızla kredi hacmi artmıştır. Mevduatın krediye dönüşüm oranı yatay seyretmektedir. Şimdi burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum tasarruflar azalıyorsa ve bankalara tasarruf olarak mevduat girişi zayıfsa bu bankalar kredi dağıtmak için parayı nereden buluyorlar?

Elbette yurt dışından sağladıkları sendikasyon kredilerinden. Pekala bu krediler neye yol açıyor? Elbette çözülemeyen cari açık sorununa, yurt içi özel sektör borç kabarmasına.

Toparlarsak;

Tasarruf mevduat tarafında tabiata aykırı bir durum söz konusu, almadan vermek yaratana mahsustur. Bankalar halktan almadan halka dağıtmış görünüyorlar geldiğimiz noktada elimizde şu an için üç var, ancak yarın bu üçün kaçı bizim elimizde olur orası muamma. Özetle tasarruf tarafında işler iç karartıcı bu sorunun çözümü BES'le çözülecek gibi görünmüyor reel gelirleri artırmak elzem durumda.

 Sevgilerimle        
 Esra YILMAZ 

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..