Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '14

 
Kategori
İnançlar
 

Tasavvuf'un en önemli sırrı nedir?

Tasavvuf'un en önemli sırrı nedir?
 

Tasavvuf'un, ya da sufizmin bırakınız en önemli sorusunu, sıradan sorularına bile bu dünyaya yabancı olanların doyurucu cevap verebilmesi pek müşküldür.


Bu kritik, enteresan ve bir o kadar da muhataralı soruyu Ekşi Sözlük'te gördüm ilkin. Görür görmez de, onun ima, ifşa, nispet ve de teklif ettiği bazı hususata dair görüşlerimi paylaşmak istedim.

Okumakta olduğunuz satırların ebesi, işte o Ekşi Sözlük entry'sidir.

Öncelikle ve çok özet olmak şartıyla, meseleyi tarihsel bir perpektif içine konumlandırmaya çalışacağım.

Homo Sapiens Sapiens'in ilksel atalarının ilk ortaya çıktığı andan, yani, kabaca 7 milyon yıl kadar eski bir tarihten, günümüze değin geçen o devasa süreçte, dünyaya gelmiş olan yaklaşık 120 milyar insanı olduğu varsayılmaktadır.

İlm-i Tasavvuf, işte bu 120 milyon insanın %99.999999'unu avam (average people, ortalama insan, sokaktaki adam) nitelemeleriyle tavsif eder..

Avam'a mensup olan insanlığın kısmı azamisi, 'gaybi sır'ra nispetle 'hariciler'dir, ve; bir 'sırru'l esrâr, bir 'sırru'ul ekber', bir 'sırru'l ekber-i tasavvuf' olduğunun farkına dahi varamadan göçmüştür, göçmektedir ve dahi göçecektir ol alem-i gayb'a.

Gelmiş geçmiş insanların %00.000001'i ise havas'tır. yukarıdaki tanımın mevhum-u muhalifi olması bakımından, bu tanım şöyle devam etmeye icbar edilmiştir: 'Ehl-i havas, 'gaybi sır'ra nispetle 'dahili'dir. Onlar, aramışsa şayet, inisiye olmuşsa şayet, tasavvuf terbiyesiyle pişmiş - yanmış - olmuş ise şayet, bu durumda şu iki yoldan birisinin yolcusudur:

 I -Bir 'sırru'l esrâr, bir 'sırru'ul ekber', bir 'sırru'l ekber-i tasavvuf' yoktur; olduğu kanaati hüsn-i zandır; sen sadece 'sen' ol, 'iyi' ol, 'insan' ol!; varoluş(un)a karşı mükellefiyetin budur!

 II - Bir 'sırru'l esrâr, bir 'sırru'ul ekber', bir 'sırru'l ekber-i tasavvuf' vardır; olmadığı kanaati su-i zandır; bulacağını ummadan ara; ki, arayanların büyük kısmı da bulamadı! bulursan (erersen) şayet, en üst level'a çıkmışsın ve 'hazreti insan' olmuşsun demektir.

Öyle olursan ne alâ; o durumda söylenecek bir şey yok; zirâ o 'hal' bizim hakkında konuşmaya ehil, mümessil ve mümeyyiz olamayacağımız bir haldir.

Öyleyse, o hal için tlp'un son dizesi, nihai mantrası caridir:

'Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen'

Lâkin, bırakınız bu entry'nin başlığındaki 'tasavvufun en büyük sırrı'nı; çok özel bilgilerle ve tecrübelerle ve mürşitlerle ve mentorlarla bile, inisiyatik hususların ancak ve ancak 'en küçük, küçük, ortanca, büyükçe' kimi sırlarına vakıf olunabilir; ki, onlar dahi burada paylaşıl(a)maz ki!

Malûmu, mes'elenin ehemmiyetine binaen tekrara mecburum:

Gayb'a dair hususatın bilgisi kamusal alana, hariciler'in görüş alanına taşın(a)maz.

Ona sözlük'te ereceğini sanmak, Elif Şafak, İskender Pala ve Paulo Coelho okuyup sufi olacağını zan ile aynı zandır, nafiledir!

Üstad-ı azam ldwgwttgnstn'ın buyurduğu gibi:

 Hakkında konuşulamayacağa dair susmalı!

 
Toplam blog
: 297
: 1623
Kayıt tarihi
: 29.08.11
 
 

1958 Fatih / İstanbul doğumlu. Etiler Lisesi ve İTÜ Maden Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü me..