Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

TAŞBAŞI'NDA HARİKA BİR DEMO

ORDU TAŞBAŞI KİLİSESİ SANAT GALERİSİNE DÖNÜŞTÜ

 

 

Ordu ilinin Altınordu ilçesi Taşbaşı Mahallesi’nde bulunan ve 1853 yılında Rum Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilen, ardından da 1937-77 arasında hapishane olarak da kullanılmış olan bina 1983 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş, 2000 yılında kültür merkezine dönüştürülen kilise arkeoloji müzesine dönüştürülmüştü. Rahmetli Hikmet Şimşek yönetimindeki klasik müzik konserlerinin burada yapılmasının sanatçıya verdiği seyirci ilgisinden kaynaklanan mutluluk nedeniyle, burada bir oda orkestrası kurulması çok ilgilenmişti ancak ömrü buna yetmemişti. Daha sonra ben de Şimşek’in bu vasiyetini Bakanlığa iletmiştim, ancak bu talebe Bakanlık’ça şimdilik buna olanak yok şeklinde yanıt gelmişti. Uzun süre kapalı kalan, daha sonra da Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen ve Belediye himayesinde yeniden düzenlenen “Ordu Taşbaşı Sanat Alanı” gerçekleştirilen Sanat Merkezi törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

 

Bir Ordu Perşembe doğumlu olarak doğduğum yeri ziyaret ettiğimde Taşbaşı Kilisesi’ni de ziyaretim sırasında burada Ordu Büyükşehir Belediyesi himayesinde açılmış olan ‘’DEMO’’ adı verilen harika bir sergi ile karşılaştım. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler’in desteği ile, Genel Sanat Direktörlüğü’nü, benim İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü mezunu olan arkadaşım Emin Öztürk’ün yaptığı ilk sergi olarak hazırlanan “DEMO Sergi”yi çok büyük keyifle izledim.

Bu sergide bazıları okul arkadaşlarımın eserleri de olmak üzere şu sanatçıların, her türden plastik ve dijital sanat eserlerine yer verildi: (Ön adları alfabetik sıra ile)

Abidin Dino, Alper Aydın, Ara Güler, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cihat Aral, Devrim Erbil, Emin Öztürk, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Gökhan Kırca, Gülseren Südor, Gülsün Karamustafa, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Hüsamettin Koçan, Komet, Mahir Güven, Nihat Kahraman, Onay Akbaş, Orhan Peker, Özgün Şahin, Sadık Karamustafa, Serhat Kır, Süleyman Sait Tekcan, Teoman Südor, Uğurcan Ataoğlu, Utku Öksüz, Utku Varlık, Yalçın Gökçebağ, Yavuz Tanyeli, Yiğit Aral, Zahit Büyükişleyen ve Zehra Aral.

 

Demo Sergisi Genel Sanat Direktörü Emin Öztürk, bir hayal ile başlayan projenin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği Taşbaşı Sanat Alanı’nın yerel ve evrensel kültürler arasında bir köprü kuracağının altını çizen Öztürk, alanın toplumla iç içe olan bir sanat merkezi olacağını söyledi.

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’nun sanat alanında çok önemli bir çalışmaya imza atıldığını söyledi.

Ordu’nun sanat yoğunluğunun çok yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Güler, “Benim için çok önemli ve anlamlı bir gün. Doğduğum ve büyüdüğüm Taşbaşı’nda Menekşe Sokakta geçirdiğimiz günlerin bir sanat merkezine dönüştüğünü görüyoruz. Bu çalışma Ordu’nun sanatta Süper Lige çıkışıdır. Ordu bütün güzelliklere layık bir şehir, hatta daha fazlasına layık bir şehir. Biz bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Sanatın evrensel bir dili var, gönülleri okşayan mesajları var ve aynı zamanda da bir kalite belgesi olarak da dünyadaki bütün gelişmiş şehirler arasında bir skalası bir cetveli var. Bu cetvelde Ordu çok önde. Bu güzel ve mütevazi şehir, sanat yoğunluğu çok yüksek bir şehir. Biz buna layık olmaya çalışacağız. Bugün bir dönüm noktası. Türkiye’de ve dünyada çok kişi buradaki sanatkarların eserleriyle Ordu’yu çok öne çıkaracaklar. Bundan sonra işimiz daha zor. Çok öne çıkmış Ordu’nun bireyleri olarak ona layık olacak niteliğe ve niceliği ortaya kayacağız” dedi.

 

Ordu’nun Altınordu ilçesi Taşbaşı Mahallesi eski bir Rum yerleşkesi ve sonradan aslına uygun olarak onarılan Osmanlı, Rum ve Ermeni mimarisiyle inşa edilen ve otantik bir özellik taşıyan tarihi evlerin, bütün tarihi özellikleriyle günümüze ve geleceğe kazandırılması amacıyla hazırlanan projenin Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından başlayan restorasyon için çalışmalar halen devam ediyor. Belediye ve Kültür Bakanlığı ile ortak girişimle bu mahallede sanatsal çalışmalara hız verilmiş, buna bağlı olarak birçok sanat üretim atölye, stüdyo ve merkezlerin kurulmasına başlanmıştır.

 

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..