Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '16

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Taşeron işçilere verilen müjde!

Taşeron işçilere verilen müjde!
 

Taşeron işçilerin şifreleri


Salı günleri yapılan Ak Parti grup toplantısında dün, taşeron işçiler hakkında açıklama yapan Başbakan Sn. Ahmet Davutoğlu; "Asıl ve yardımcı iş yapanlar ayırt edilmeksizin tümü kadroya geçirilecek ve kamu' da çalıştırılan taşeron işçi kalmayacak." müjdesini birinci ağızdan tüm Türkiye' ye duyurmuştu.

Peki ya konuşmasında saklı olanlar nelerdi?

Dün yaptığı konuşmayı kimimiz can kulağı ile kimimiz ise dikkatsizce dinledi. Herkes bir yorum getirme telaşına girdi. Bazılarımız; "Kadroluyuz artık!" bile dediler. Bunu söyleyenler arasında belediye ve özel idare personellerinin de olması dikkat çekti. Başbakan Sn. Davutoğlu'nun söylediklerinden gerek ilgili kurumdan aldığım net bilgi, gerekse kendi çıkarımlarımı sizlerin takdirine sunacağım. Sn. Başbakan' ın dediği gibi yerellerdeki il özel idare ve belediyelerde çalışan taşeron işçiler harici, diğer kurumlar; Valilik müdürlükleri, Hastaneler, Ptt ve Üniversiteler bünyesinde görev yapan asıl ve yardımcı taşeron şirket elemanları, kademe kademe kadroyla buluşturulacak. Fakat bunun için statü ve öncelik çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı' nın ortaklığında son sürat devam ediyor. Bu çalışmaların en erken 1 hafta, en geç 2 haftaya tamamlanıp meclisten geçmesi düşünülüyor. Gerekli açıklama taşeron işçilerin kadro statüleri, öncelikli kurumların isimleri ve izlenecek yol ve yöntemler bu iki bakanın ortak basın açıklamasında kamuoyuna duyurulacak. Yol haritası bir nevi ortaya çıkmış olacak.

İl Özel idareler ve Belediye' de çalışan taşeron işçilere ne olacak?

Şuan ki sistemde ihaleyi alan Ahmet veya Mehmet'i ortadan kaldıran bu çalışma, İl Özel İdare ve Belediyelerin kendi taşeron şirketlerini kurmalarını, dallanıp budaklanmaya son veren, taşeronu tek merkeze bağlamayı amaçlamaktadır.

Peki ya ne değişecek?

Kadrolu bir işçinin tüm haklarına sahip olamasa da ona yakın bir durum ortaya çıkacak. Yıllık girdi-çıktılar yerine 3 yıllık sözleşme hakkını saklı tutacak. İzin ve maaş hakkı iyileştirilecek ve sendikalaştırılma olasılığı da yüksek ihtimaller arasında yer alıyor. Bir kadrolu işçinin görevinden uzaklaştırılması için yüz kızartıcı bir suç işlemesi gerekiyor. Aynı şekilde yeni sistemde bu iki kurumda bulunan taşeron işçilerinde keyfi işten çıkartılmasının önüne geçilecek. Kadrolu işçi edasıyla yüz kızartıcı suç işleyip, işlemediğine bakılacak. Velhasıl aradaki tek fark kadrolu/kadrosuz ayrımı olacak. Ama önümüzdeki dönemde kendi bünyesinde çalıştıracağı taşeron işçiyi, Başbakan Sn. Davutoğlu' nun da dediği gibi Kamu' da taşeron işçi bırakılmayacak. Kısacası zaman herşeyin ilacı olacak.

Sevgi ve muhabbetle,

Ragıp ÇELİK 

 
Toplam blog
: 2
: 88
Kayıt tarihi
: 04.11.15
 
 

"Kalk ve insanları uyar" ayetine mazhar olmaya çalışan, Allah' ın ismini ve davasını yüceltmeye a..