Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Taşeron Şirketler ve Modern kölelik

Taşeron Şirketler ve Modern kölelik
 

Taşeron şirketler yatırımcı kuruluşa karşı tüm sorumluluları taşımaya ve alınan hizmet ihalesine dair tüm teknik ve idari koşulları yerine getirmekle yükümlü şirketlerdir.

Taşeron işçileri ise bu hizmeti alan firmaların hizmetlerini yerine getiren kişilerdir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın raporlarına göre kamuda 585 bin 788 ve özel sektörde 419 bin 466 kişi taşeron şirketlerde çalışmaktadır. Taşeron şirketlerin yaygın olduğu sektörler ise 417 bin kişi ile en çok temizlik ve 318 bin kişi ile de inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor.

Devlet her yıl ihaleler yoluyla bazı kamu hizmetlerini taşeron firmalara devrediyor ve bu taşeron firmalara da çok ciddi miktarlarda hizmet bedeli ödüyor. Bu taşeron firmalar ise aldıkları ihaleler yoluyla yaptıkları hizmetleri taşeron işçiler yoluyla ifa ediyor.

İŞÇİ SÖMÜRÜSÜ

Devletten aldığı ihaleler yoluyla faaliyette bulunan taşeron firmalar ucuz işgücü maliyetiyle hizmet veriyor. Asgari ücret seviyesinde işçi çalıştırıp işçinin normalde alması gereken ücret miktarından daha düşük ücret seviyesinde hizmetinin ifasını taşeron işçisine yaptırıyor. Günümüz Türkiye şartlarında da işsizliğin yaygınlaşmas taşeron şirketleşmenin yaygınlaşmasında rol oynamış, işçiyi tehdit eder hale gelmiştir. Ucuz işgücü üzerinden faaliyet gösteren taşeron firmalar devletten aldıkları hizmet bedellerinin aslan payını alıp işçisini adeta sömürmektedir.

Taşeron şirketlerde devlet-taşeron-işçi üçlüsünden kazananlar ise hizmet maliyetlerini daha düşük fiyatlarla taşerona devreden devlet, düşük işçi maliyetleri yoluyla hizmeti yerine getiren taşeron kaybeden ise tabiî ki emeğinin karşılığını alamayan işçi sınıfıdır.

TAŞERON İŞÇİSİ MODERN KÖLEDİR!

-taşeron işçisi modern zaman kölesidir, iş güvencesi yoktur, kıdem tazminatı yoktur, fazla mesai yapar ek ücret alamaz

-ücretlerini tam ve düzenli alamazlar bu duruma tepki gösterdiklerinde hemen kapı önünen konup işsiz kalma riskleri vardır.

TAŞERON ŞİRKETLEŞME SON BULMALIDIR

1930’larda başlayıp günümüzde ucuz işgücü maliyetleri nedeniyle özelikle devlet eliyle yaygınlaştırılan bu taşeron sömürü düzeni sona erdirilmeli, taşeron şirketleşmeye son verilip, emeğin sömürüsüne son verilmelidir. Çalışan işçiye hak ettiği değeri verip işçinin modern köleliği sona erdirilmelidir..

 
Toplam blog
: 31
: 3018
Kayıt tarihi
: 01.07.10
 
 

Kimi eskidiği için yaşar. Kimi yaşadıkça eskir. Ne tohumda keramet. Ne toprakta. Ne başakta. Mari..