Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '12

 
Kategori
Eğitim
 

Taşımalı ortaöğretimde paralı yurt ve mesafe sorunu

MEB ortaöğretim öğrencilerinin taşıma kapsamına alınmasıyla ilgili bir genelge yayımladı. 2012/32 sayılı genelgede çok önemli iki sorun var.  Bunlardın birisi mesafe konusunda;

Bakanlık taşımalı ortaöğretim genelgesinde  “5 kilometreden daha az ve 30 kilometreden daha fazla mesafeden taşıma yapılmayacaktır” esasını getirmiştir. Taşımalı İlköğretim uygulamasında ise öğrencisi taşınacak yerleşim yerinin taşıma merkezi ilköğretim okuluna uzaklığının iklim şartları ve yol güvenliğine göre en az 2 km olması esastır. Gerektiğinde bu uzaklığın1,5 km’ye kadar indirilmesine Planlama Komisyonu karar verebilir.

Ülkemizdeki iklim ve yol şartları dikkate alındığında 5 km’lik mesafe lise öğrencileri için de özellikle kış aylarında yürünmesi oldukça zor bir mesafedir. 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin  okuluna geliş-gidiş her gün 10 km’ye yakın yol yürümesi oldukça zordur. Bu mesafe makul bir düzeye düşürülmelidir. Anadolu’yu iyi tanıyan birisi olarak bu mesafenin 3 km’yi geçmemesi gerektiği kanaatindeyim. Zaten taşımalı ilköğretim kapsamındaki ortaokul öğrencileri için bu mesafe 2 km dir. Her ne kadar fiziksel gelişimi dikkate alarak bu masafe lisede biraz artırılsa da 5 km. fazladır. Taşıma merkezine 4,5 km. mesafedeki bir köyden ilkokul ve ortaokul öğrencilerini taşırken liseye gidecek öğrencilere siz yürüyerek gelin demek vicdanları sızlatır. Taşıma kapsamına alınmadıklarından Sivas’ın ayazında yol kenarlarında okullarına gidebilmek için elleri ayakları buz kesmiş, titreyerek araç bekleyen öğrencileri görmek içimi hep sızlatmıştır. Bu türlü manzaralara aşina olmayan bakanlık yetkililerinden ricamız mesafenin düşürülmesi ve çocuklarımızın mağdur edilmemesidir. En azından ilköğretimde olduğu gibi komisyonlara mesafeyi kısaltma konusunda takdir yetkisi tanınmalıdır.

Genelgedeki ikinci sorun ise öğrencilerinyurda yerleştirilmesi konusundaki hatadır. Genelgenin 11 ve 12 nci maddelerinde “2012-2013 eğitim öğretim yılında Taşımalı Ortaöğretim Uygulamasına bu Genelgede belirtilen şartları taşıyan 9. 10. 11. ve 12. sınıf öğrencileri alınacaktır. Öğrencilerin öncelikle ilgi (ç) ve (d) Yönetmelik esaslarına göre pansiyonlara yerleştirilmeleri sağlanacak ve pansiyonlardaki boş kapasiteler doldurulacaktır. Pansiyona yerleştirilemeyen öğrenciler taşımalı ortaöğretim kapsamına alınacaktır.” denilerek öncelikle pansiyonların doldurulması istenmiştir.

Genelgenin 20. Maddesinde ise “30 km üzerindeki yerleşim birimleri ile taşıması ekonomik olmayan ve ulaşım şartları elverişsiz olan yerleşim birimlerindeki öğrenciler, ilgi (c) Kanun ve ilgi (d) Yönetmelik esasları doğrultusunda Devlet Parasız Yatılılık Sınavları sonuçlarına göre yerleştirme işlemleri sonrasında açık kalan kontenjanlara yapılan mahalli sınavlara katılmaları için yönlendirilecek veya mahalli imkânlar çerçevesinde paralı yatılı olarak barınmaları sağlanacaktır.”hükmü konulmuştur.

Burada ciddi bir mantık hatası vardır. . Öncelikle taşıma kapsamına alınmayacak 30 km. mesafenin dışında kalan yerleşim yerlerindeki öğrencilerin yurda yerleştirilmesi gerekirken diğerlerinin yurda yerleştirilip 30 km yi geçenlerin ise hem taşınmayıp hem de mahalli imkanlarla paralı yatılı olarak okumasının istenmesi olmayacak bir iştir. Bu öğrencilerin pansiyon parasını kim verecektir? Mahalli imkandan kasıt nedir? Mahalli imkanla karşılanması sözkonusu olmazsa veliden pansiyon parası mı alınacaktır? Bir yandan ortaöğretimi zorunlu yapıp diğer yandan veliden pansiyon parası almak uygulamanın ruhuna aykırı değil midir? Ortaöğretim artık zorunlu ise ya öğrenci taşınmalı veya devlet tarafından yatılı okutulmalıdır. Pansiyonda paralı kalması gibi bir durum asla sözkonusu olmamalıdır.

Sonuç olarak taşımalı ortaöğretim genelgesinde iki düzeltme yapılmalıdır. 5 km mesafe şartı düşürülmeli,30 km üzerindeki yerleşim birimleri ile taşıması ekonomik olmayan ve ulaşım şartları elverişsiz olan yerleşim birimlerindeki öğrenciler öncelikli olarak pansiyonlara yerleştirilecektir.” esası getirilmelidir.

Doğan CEYLAN
Müfettişler Derneği Başkanı

 
Toplam blog
: 46
: 1313
Kayıt tarihi
: 31.03.08
 
 

Maarif Müfettişi. 1989 Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği, 1996 İnönü Üiversitesi Eğitim Yöneti..