Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '18

 
Kategori
Siyaset
 

Taşımalı Salonlar, Meydanlar, Boş Sandıklar

Taşımalı Salonlar, Meydanlar, Boş Sandıklar
 

‘Taşımalı eğitim’ söz grubunu yıllardır biliriz. Kapanan veya okul açılacak kadar yeterli öğrenci sayısına ulaşmamış ‘kırsal’ kesimdeki öğrenciler yakınlarındaki belde ve ilçelere araçlara taşınarak eğitimlerine devam ederler.

Türkiye siyâsetini tâkip edenler bilirler ki buna benzer ‘taşımalı sistem’ siyâsette de uygulanır. Herhangi bir partinin her türlü amaçlı ‘birlikte olmalarda’ da  toplantı yerine yakın ama dışında kalan parti mensupları / sempatizanları veya merak edenler bu yolla toplantı salon/ meydanlara taşınır. Bunu oy yüzdesi en küçük partiden en büyük partiye kadar bütün partiler yapar.

| Dipnot-1: Meselâ 21 Ocak 2018’de Bursa’ya gelen Erdoğan için Bursa’nın çevresinden onlarca otobüs, minibüs toplantının olduğu yere taşındı. Aslında gerek bile yoktu. Çünkü AK Parti Bursa’da seçimlerde açık ara önde bir parti.|

 Burada partilerin amacı kalabalık görünmek ve gövde gösterinde bulunmaktır. Ama asıl olan bu kalabalıkların sandığa ne oranda yansıdığıdır. Çünkü sonuçta her seçme hakkı olan vatandaşın tek bir oyu vardır.

Siyâsî Tarihten Bir Örnek: Osman Bölükbaşı

 Siyâseti yakından tâkip edenler renkli kişiliği, hazır cevaplılığı ve sürekli muhalif tutumuyla tek ‘tabanca’ ‘özgül ağırlığı’ ile 50-70’li  arasındaki yılların siyâsetine damgasını vurmuş ‘Anadolu Kaplanı’ Osman Bölükbaşı’yı (1913- 6 Şubat 2002) hatırlarlar.

Osman Bölükbaşı siyâsete 1946’da DP’de başlar ama  Mevcut CHP iktidarına yönelik daha sert siyâset yapılmasını isteyen bir grupla 1947’de DP’den ayrılır. 1948’de Millet Partisi’nin kurucularının içinde yer alır. 1950’de MP’nin tek milletvekili olarak Kırşehir’den TBMM’ye girer. Partisi laikliğe aykırı politika ürettiği gerekçesiyle 1953’te kapatılır. Bunun üzerine Şubat 1954’te Cumhuriyetçi Millet Partisi’ni kurar. Bu partinin genel başkanlığına getirilir.

1954’deki seçimlerde bu ilin neredeyse bütün oylarını alarak yeniden Kırşehir milletvekili seçilince, DP Hükûmeti Kırşehir’i ilçe yapar ve Nevşehir’e bağlar. Bu dönemde hükûmete eleştiriler yönelten Bölükbaşı da 1957’de TBMM’ye hakaretten tutuklanır. 3 yıl sonra Kırşehir, yeniden il durumuna getirilir, ancak birkaç ilçe ve Bölükbaşı’nın köyü Hasanlar yeniden il olan Kırşehir’e bağlanmaz. Ekim 1957 Genel Seçimleri’nde Bölükbaşı, CMP’den milletvekili seçilir. Seçim günü hapiste olduğu için milletvekili yeminini Ankara Merkez Cezaevi mahkûmların önünde yapar.

1958’den sonra yine yeni partiler CKMP, ( sonra MHP), hapis cezası, yine sert muhalefet ile devam eder ve 1961’den itibaren Ankara’dan seçildiği milletvekilliğinden 9 Eylül 1973’te de, istifa ederek aktif siyasetten çekilir.

Son söz: O zamanlar ‘taşımalı salon ve meydanlar’ araç azlığından dolayı elbette mümkün değildi. Ama yine de Osman Bölükbaşı’nın (rahmetle anarak) bugün salonları, meydanları toplama kalabalıklarla dolduran partiler/particiler için ders niteliğinde sözünü yazayım: ’’Sizin harmanınız büyük de, taneniz çıkmıyor. Burada beni dinlerken aşka gelip Rahman’ı alkışlarsınız, sandık başına gidince şeytana sarılırsınız’.

 

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..