Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '13

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Taşkale'nin doğal tahıl ambarları

Taşkale'nin doğal tahıl ambarları
 

Taşkale Tahıl Ambarları


Karaman şehir merkezinden Ereğli'ye doğru giderken aşağıdaki yön levhasını görünce frenlere iyice asılın. Çünkü buradan itibaren kendinizi adeta Arizona Kanyonlarındaymış gibi kaybedeceğiniz bir coğrafyaya dalacaksınız.

 

Önce Yeşildere, sonra da Taşkale'ye varacaksınız. Ama öyle hemen varmak yok.

 

Yeşildere'ye gelirken yolda geçeceğiniz bir köprünün hemen yanında tarihi tek göz kemerli bir taş köprü göreceksiniz. Bu köprünün etrafında biraz soluklanıp dinlenebileceğiniz, aynı zamanda birşeyler yiyebileceğiniz küçük bir piknik yeri var. Burada köprüyü iyice fotoğraflayıp akan suda ayaklarınızı iyice dinlendirin.
 Buradan hareket ederek Yeşildere'yi geçip Manazan Mağaralarına ulaşacaksınız.
 Tavsiyeme uyup iyice dinlendiyseniz. bu mağaraları keşfetmek için kendinizde enerji bulabileceksiniz.

 

Yoksa bu merdivenler kolay kolay bitmez. Bitse bile merdivenlerin sonunda kat kat çıkılacak olan ve herbiri büyükçe salonlardan oluşan bu mağaralar sizi epeyce yoracaktır.

Mağara katları; Giriş katı, Kumkale, At meydanı ve Ölü meydanı adlarını taşır. Ayrıca bir de şapel bulunmaktadır.

 

Yok yok siz iyi dinlenmediniz. Bence yolun hemen kenarındaki tam buraya arabanızı park ettikten sonra biraz oturup derin derin soluklanıp aynı zamanda da mağaralara bakarak burası nasıl keşfedilir diye fikir yürütün. Çünkü mağaraların katlarına çıkmak öyle kolay değil. Baca şeklindeki koridorlarlardan tırmanarak çıkacaksınız. Burası sizi biraz fazla yoracaktır. Kendinde bu enerjiyi bulamayan veya karanlık ve dar yer korkusu olan varsa bu macerayı hiç denemesin. Aşağıdaki banklarda oturarak geleni geçeni seyretsin.
 Asla bu macerayı yalnız yaşamayın. Başaramazsınız. Yanınızda mutlaka birileri olmalı.
 Burayı keşfettiğinize göre yola devam edelim.

 

Böyle manzaraları sıklıkla görecek bazen duraklayarak bu coğrafyayı hayranlıkla seyredeceksiniz.

 

Yolumuza devam edelim. Şimdiki hedefimiz; Taşkale

 

Güneye bakan kaya duvarındaki oyularak yapılmış odalara dikkat edin. Arabanızı tam karşısına park ederek eşi benzeri olmayan bu muhteşem yapıyı seyredin. Ben de öyle yaptım zaten.

 


40 m. yüksekliğinde 251 adet ambar mevcuttur. Genellikle iki bölmeli olan ambarlar arpa-buğday ve bakliyat saklamak üzere kullanılır. Ambarlarda 5-60 ton dolayında hububat depolanabilir.

 

Her mevsimde hava sirkülasyonu sağlayan  tüf  kayadan oyulmuş ambarlara "tutamak" yerlerinden çıkılır. Makara sistemi ile de ambarlara mahsul çıkarılır ya da indirilir.

 

Ambarların orta yerinde bir tablo dikkatimizi çekiyor.
 Hemen yaklaşıyoruz. Ve büyük sürprizle karşılaşıyoruz.

 

Tabloda aynen şunlar yazıyordu.
 "ATATÜRK'ÜN ATA DEDESİ KIZILLAR AŞİRETİNDEN KIZIL HAFIZ AHMET EFENDİ MİLADİ 1466.DA PADİŞAH FERMANI İLE TAŞKALE-KIZILLAR'DAN RUMELİ (OHRİ'NİN ÇUPA KÖYÜNE) EVLAD I FATİHAN OLARAK BURADAN GÖÇTÜ."
 Bununla ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten edinebilirsiniz.
 http://www.taskale.bel.tr/menuler.asp?id=443


Erken hristiyanlık döneminden bu yana kullanıldığı kabul edilen taş ambarlardan birinin kilise olduğu ve camiye dönüştürüldüğü söylenmektedir.

 

Merdivenlerden camiye giriliyor. 2 katlı olan camiye ayrıca iç merdivenlerle 2. kata çıkılabiliyor. Cami cemaati de buraya gereken ilgiyi gösteriyor.

 

Cami içerisinden de bir görüntü verelim..

 

Ambarların alt tarafında sürekli akan çeşmesinden suyumuzu içelim..

 

Vee ayrılma zamanı.. Bu otantik orta Anadolu kasabasına şöyle uzaktan bir bakalım ve güzel anılarımızı arkamızda bırakarak başka maceralara doğru süzülelim....

 

Daha fazla fotoğraf için....

 http://www.panoramio.com/user/1122693/tags/KARAMAN-Ta%C5%9Fkale

 
Toplam blog
: 11
: 2215
Kayıt tarihi
: 14.08.12
 
 

Seyahat etmek, fotoğraf çekmek ilgi alanlarımdır. Yeni yerler keşfetmeyi ve bu keşifleri payl..