Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Taşlar diyarı Assos - Behramkale

Taşlar diyarı Assos - Behramkale
 

Doğa harikası Assos


Doğa harikası Assos, yeşermiş, renklenmiş, güzelleleştikçe güzelleşip, serpilmiş güzel Assos. Biliyor musunuz? Assos'dan çıkan taşlar o kadar güzel ki sadece Athena tapınağında değil, ayşe teyzenin evinde de kullanılmaktadır. Tanrıçaların havası sinmiş Assos, tanrıların hala sizi hepeden izlediği etkisini veren havasını Sit alanı ilan edilmesiyle korumakta. Assos, yerleşim bölgesi olarak Antik Çağdan beri yerleşilen doğa harikası bir yer. Antik Assos kenti surlar içerisinde bulunuyor. Arkeolojik kazılar 1981 yılında başlamış. Tapınak, nekropol, agora, anfi tiyatro kazılar sayesinde tekrardan gün ışığına erdi. Sit alanı ilan edilince surların dışında yeni yerleşim yeri kuruldu. Assos'dan kimler geldi, kimler geçti? Midilliler, Persler, Büyük İskender, Roma, Bizans ve 1330 yılında Osmanlı İmparatorluğu.....

O günler ait bilgileri Homeros aktarmakta. Bu bölge Tiria'nın güneyinde Leglerin yaşadığı bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Troya Savaşı sırasında korsanlık ve denizcilik yaptıklarını belirtiyor. Geçmişin izleri ile mükemmel limanlar, koylar bir arada. Lesbos'lu Helinkos'un söylemine göre MÖ. 7. yüzyılda Lesbos'taki Metymna (Midilli) kentinden gelen Aioller tarafından işkal edilip, yeniden kurulmuştur. Adramyttion (Edremit) körfezindeki bu liman kenti daha sonra Persler tarafından ele geçirildi. MÖ.560 yıllarında bu bölge Lidya Satraplığına geçmiştir. Büyük İskender'in Anadolu'ya gelişi ile Assos özgürlüğüne kavuşmuştur. Assos MÖ. 479 yılında tamamen özgürlüğüne kavuşup, Delos Birliğine katılmıştır. MÖ. 4 yüzyılda Eubulos ve Aristotales'in öğrencisi olan Hermias tarafından yönetilmiştir. Assos, Helenistik ve Roma döneminde sadece ticaretin değil, kültürün de merkezi olmuştur. Hermais'in daveti üzerine Assos'a gelen Aristotales, akademilerinden birini de Assos'a kurmuş ve 3 yılınıda burada geçirmiştir. Assos sikke basımına MÖ. 6 . yüzyılda başlamıştır. Çoğunlukla sikkelerinin üzerinde Athena başı bulunmaktadır. Diğer yüzünde ise grifon bulunmaktadır. Ayrıca Meddusa başı, aslan başı, üzüm salkımı, kuğu figürleri sikkelerin üzerinde görmekteyiz.

MÖ. 6. yüzyılda günümüze gelen Arkaik Athena Tapınağı, dor düzeninde inşa edilmiştir. Baştaban kabartmalarında mitolojik konular işlenmiştir. Helenistik döneme ait olan mozaik taban görülmeye değerdir. Kentte iki agora, Hıristiyanlık döneminde kiliseye dönüştürülmüş bir agora tapınağı, tiyatro ve andezitten yapılmış lahitlerin yer aldığı nekropol bulunur. 14. yüzyıldan kalma Murad Hüdavendigar Camii gezmeye değer.

Umarım sizi sıkmadım, ama bana göre gezmek sadece tatil ve eğlence değil. Bastığımız topraktan fışkıran geçmişe bir selam yollamaktır da. Taş işçiliği Assos'da oldukça yaygındır ve nereye elinizi atsanız taş çıkar karşınıza. Kayalık alanlardaki taşlar çok kolay işlendiği için ''Yer- Gök Taş İle İşlenmiş''dir. Taş sokaklarda gezerken kerşınıza bir bahçe duvarı, bir ev, bir ocak daha neler hep taştan soyunup bizimle göz göze gelir.

Assos'a gidince hem doğanın hem de tarihin tadını çıkarmak gerekir. Balığın envaye çeşidinin sofranızı süslediği bu tatilde bence eşsiz denizinde yüzmekle yetinmeyin Liman ve antik kenti gezin, Athena Tapınağına benden bir selam götürün.

Gözünüzün, gönlünüzün zenginleştiği bu seyahatte Klasik Mitoloji'den tanıdığınız Tanrıların soluğunu hep yüzünüzde hissedeceksiniz.

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..