Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Taşlar ve sopalar öncesi savaş

Taşlar ve sopalar öncesi savaş
 

Taşlar ve sopalar öncesi savaş


Ünlü bilim insanı Albert Einstein'in "3. Dünya Savaşı'nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı'nda taş ve sopalar olacağını biliyorum." adlı sözünü duymayanınız yoktur sanırım. Peki 2 Büyük Dünya savaşından sonra 3'ncü Dünya Savaşı nelerle yapılacak?
 
Bugün uluslararası haber ajanslarına bir bilgi notu düştü, "WannaCry virüsü Honda fabrikasını kapattı".
 
Yaklaşık 1 ay önce tüm dünyada ismi manşetlerden verilen WannaCry virüsünün etkilerinin sürdüğünü gösteren bu bilgi notu doğruydu. Dünyanın en önemli şirketlerini esir eden bu fidye yazılımı geçen ay İngiltere ve İskoçya'nın Milli Sağlık Sistemi'ni çökertmiş ve hastaların ameliyatlarının bile durmasına neden olmuştu. Yazılım ayrıca peşpeşe ABD'de uluslararası kargo şirketi FedEx, Almanya'da demiryolları, İspanya'da telefon operatörü Telefonica ve Garanti Bankası'nın ortağı BBVA, Fransa'da otomotiv devi Renault'unda büyük maddi zararlar görmesine neden olmuştu.
 
Saldırıların bu denli büyümesi sonrasında bir çok uluslararası şirket, fidye yazılımından korunmak için milyonlarca dolar para harcamak zorunda kalmıştı.
 
Kuzey Kore veya Çin kaynaklı olduğu belirtilen bu fidye yazılımı, büyük ihtimalle bir denemeydi. Saldırının biraz daha büyük olduğunu düşünmeniz, hayal gücünüzü geliştirmek için önemli bir antrenman olabilir.
 
5 dakika sonra internetin tamamen kilitlendiğini düşünelim? 
 
Evet bu bir savaştan bile daha kötü sonuçlar doğuracaktır. Tüm dünyada internet ağlarının bir kaç saat bile kilitli ya da işgöremez olması durumunda dakikada onlarca insanın öleceğini düşünmek bence çok hayal ürünü değil. 
 
WannaCry adlı bir çete ya da gruptan çıktığı tahmin edilen yazılımın bile dünyanın en önemli şirketlerini büyük maddi zararlara uğrattığı düşünülürse eğer, ülkelerin destekleyeceği bazı yazılımlar ile internet üzerinden nelerin yapılacağını düşünmek zor olmasa gerek.
 
Bu nedenle 4'ncü dünya savaşı öncesinde bir internet, yazılım ya da siber savaşın -adına her ne derseniz- geleceğini düşünmek ve buna uygun çalışmalar yapmak gerekiyor. 
 
Ki dünyanın önemli gelişmiş ülkeleri olası bir siber savaşta neler yapacağı konusunda tatbikatlar bile yapıyor. Türkiye'de de bir kaç kez yapılan tatbikatların, devam etmesi büyük önem arz ediyor.
 
Zira, yeni dünya düzeninde gelişmiş bir ülkeyi askerleriniz ya da uçaklarınız ile işgal edemezsiniz, ancak hemen hemen her evde, kurumda, makinede, insanların cebinde bulunan ve tüm dünyaya açık bir servis ile bunu yapmanız çok daha büyük olasılıklar içeriyor. 
 
Tabii dileriz savaşın değil, barışın konuşulduğu bir gelecek bizi bekliyor olsun. Ancak barış için önce güvende olmanız gerekir. 
 
 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..