Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '09

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Tatil Yerleri.. Anamur

Tatil Yerleri.. Anamur
 

Anamur....
Anamur, Anadolu'nun en güney noktasında bir doğa bahçesi olan Anamur'da mavi ve yeşil bir şenliktir. Çiçeklerle süslü zümrüt yeşili dağları, akarsuları ve pırıl pırıl deniziyle Anamur cennetten farksızdır. Akdenizin bütün sıcaklığını burada görebilirsiniz. İnsanları cana yakın ve samimidir.

Ömür boyu yaşama isteği duyabileceğiniz güzel yerlerden Anamur'u gördüğünüzde tasarladığınız tüm yaşam biçimlerini duyumsar, hzuru yakalarsınız. Anamur son zamanlarda doğa ve tarih kenti olarak ön plana çıkmayı başarmıştır.

Anamur'un özgün kalan bir diğer yönü ise, kendine has halk sanatçıları ve yöreden derlenmiş oyunları uygulayan halk dansları topluluklarıdır. Türkiye de birçok kez birincilik getiren halk oyunları ününü tüm dünyaya duyurmuştur.


Anamur ilçesi, içel'in batısındadır ve güneyi akdenizle çevrilidir. yüzeyi, orta torosların akdeniz'e doğru ilerliyen çeşitli kollarının meydana getirdiği dağlık bir bölgedir. dağlar, meşe ve kızılçam ormanları ile kaplıdır. halkı çeşitli tarım ürünleri, hayvancılık ve balıkçılıkla geçinmektedir.
ilçe merkezi olan anamur 6.255 nüfuslu bir kasabadır. anadolu'nun akdeniz kıyısında en güney noktası olan anamur burnunun yedi kilometre kuzey doğusunda, sahilden 3 kilometre içerde, ufak tepelerin üstünde bulunmak tadır. eski ve yeni olmak üzere iki bölümü vardır.

Gezilecek Görülecek Yerler
KÖŞEBÜKÜ MAĞARASI
Anamur'un 15 km kuzey batısında bulunan Ovabaşı köyünü geçtikten sonra Köşekbükü mağarasına ulaşılır. Toplam 500 m. genişliğindeki mağara ışıklandırılarak turizme açılmıştır. Çevresinde 4. zamana ait tabaklanmış kaya dokuları yer alır.

Mağara içi sayısız sarkıt ve dikitlerden oluşmuştur. Astım hastalığına iyi geldiği iddia edilen mağara içi dilek, şifa ve huzur bölümleri olarak üç bölüm halindedir.

Anamur'a 25 km. uzaklıktaki Karaçukur köyünde bulunan Kazıklar mağarası içerisinde bir mağara gölü yer alır.

ÇUKURPINAR MAĞARASI
Anamurun kuzey batısındaki Çamurlu yaylasından sonra 4 saatlik bir yürüyüşle 1890 m. yükseklikteki Çukurpınar adlı düden mağaranın ağzına gelinir. Çukurpınar mağarası dünyanın en derin mağarası olan Fransa'daki mağaradan sonra ikinci sırayı alır. BUMAK ekibi 1420 metreye kadar keşiflerini tamamlamışlardır. Araştırma ekibi bu doğa harikasını keşfettikçe bulunan yerleri özelliklerini dikkate alarak bölümlere, ışıltılı, kurnalı galeriler, zümrüt, sarkaçlı, derin göl, basamaklı, sanat gölü gibi adlar koymuşlardır.

ANAMUR MÜZESİ
Müzede Etnografik seksiyonda göçebelik dönemi ile yerleşik döneme geçinceye kadar ki tarihsel süreç içerisinde bu yörelerde ele geçirilen folklorik eşyalar sergilenir. Etnografik seksiyonda yörede Bönce, Çiğni Düşük, Ala Aynalı ve Boncuklu olarak tanınan kilim örnekleri ile üzeri çizgi kazıma ile dekorlandırılmış ahşap kahve değirmeni, kahve soğutucusu, kahve kutusu, aynalık, sedef kakmalı çekmece, ahşap kaşıklık, barutluk, ahşap urup, dibek, aşık sopası, kazıma stampa ve repousse tekniğinde çeşitli madeni kap kacak yanında niello tekniğinde savatlanmış kılıçlar, çoban tabancaları, filigre tekniğinde gümüş sallama, gerdanlık, küpe, gibi çeşitli takılar, bakır kazan ve para kesesi, deve yuları, saat örnekleri ve benzeri sayısız eser yer alır
.
Arkeolojik seksiyonda Anemurium, Nagidos ve Kelenderis'ten gelen eserler ve her döneme ait sikke örnekleri yanında çeşitli amphoralar sergilenir.
TİTİPOLİS ANTİK KENTİ
Anamur’un batısında Kalınören köyü üzerinde 5.km de sağda köy içinde ve kuzeyindeki hakim tepeler üzerinde çok geniş bir alana yayılan Kalınören köyü kalıntılarının bulunduğu yere gelinir. George Evart Bean ve Terence Bruce Mitford 1964-1968 yılları arasında Kilikya’da yaptıkları incelemeleri sonucunda hazırladıkları Batı Kilikya’da bulunan antik yerleri gösteren haritaların da bugünkü Kalınören köyünün yerini TITIOPOLIS olarak işaretledikleri anlaşılmıştır.

Ören yeri içerisinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerini içine alan kalıntılar yer almaktadır. Titiopolis, antik çağlarda Anemurium’a bağlı olmayan bir site konumunda idi. Antik kentte bugün görülmeyen bouleuterion, (1) nimfeun, (2)odeon, tiyatro gibi yapılar büyük bir olasılıkla köy yerleşiminin altında kaldığı sanılmaktadır.

MAMURE KALESİ
Kenti düzenli olarak çeviren sur duvarları kabaca yontulmuş irili ufaklı çok köşeli taşlardan yapılmıştır.

Mamure Kalesi, Antalya-Mersin karayolu üzerinde Anamur'a 8 km. uzaklıkta Bozdoğan köyü sınırları içerisinde yer alır. Üç bölümden oluşan kalenin 39 kulesi camisi ve hamamı bulunur. Mamure kalesi bir çok Anadolu kalesinde olduğu gibi antik temeller üzerine kurulmuştur. 1988 yılında Anamur Müzesi Müdürlüğünce yapılan kurtarma kazılarında M.S. 3.-4. yüzyıllara ait. "Ryg Monai" adlı fazla etkili olmayan Geç Roma kentine ait tabanları mozaik döşeli yapı kalıntıları ortaya çıkartılmıştır.

Kaleden zamanımıza gelmiş tek yazıt batı cephe duvarları üzerindedir. Yazıtta özetle; "Karamanoğlu Alaaddin oğlu Mehmet oğlu Sultan İbrahim inşa etti. Bu tarih Mükerrem Şevval ayında yazıldı, " yazılıdır.
Kalınacak Yerler :
Anamur'da bulunduğunuz süre içinde mutlaka bir gününüzü
Anamur çayı üzerinde bulunan Sevgi Su Parkı'na ayırmalısınız. , Karavanınızı getirerek veya çadır kurarak Mamure Kalesi yanındaki Camping Paradies'e de kalabilirsiniz.

Anamur - Gazipaşa, Anamur - Taşkent, Anamur-Gülnar, Anamur-Silifke karayolundaki doğal güzellikler görülmeye değer güzelliktedir. Anamur karayolu üzerinde Antalya yönünden gelirken Melleç ve Tenzile'deki restaurantlarda konaklayabilir, yol kenarındaki muz, keçiboynuzu, yerfıstığı satıcılarından hediyeliklerinizi alabilirsiniz.,

Mersin yönünden gelirken Taşucu - Aydıncık arasında Hura tesislerinde rahatlıkla konaklayabilirsiniz., Taşkent- Ermenek yoluyla gelirken Anamur yaylalarından geçersiniz. Bu yaylalardan özellikle Abanoz yaylasında mola vermeden, nefis ızgaralarından tatmadan geçmeyiniz
BELLA HOTEL
http://www.mybellahotel.com/content/view/12/27/

HERMES GRAND OTEL
http://www.grandhotelhermes.com.tr/
VIVANCO OTEL
http://www.vivancohotel-anamur.com/
HOTEL MAMURE
http://www.hotelmamure.com/unitsTR.swf
HOTEL ANEMONIA
Tel :0324 814 40 00 Tesis, Mersin Antalya Karayolu üzerinde olup, Alanya' ya 150 km, Silifke' ye 130 km mesafede yer almaktadır.
Silifke’ye10 km. kala, TAŞUCU’nda, beş yıldızlı, Taşucu Best Resort Hotel (0324 741 63 00), yüzme havuzu ve deniz manzaralı odalarıyla beğenilen Lades Motel (0324 741 40 08), feribot acentelerinin yanında Hotel Fatih (0324 741 41 25), limanın doğusunda, bahçeli Tuğran Pansiyon (0324 741 44 93) var.
Ne Yenir :

Anamur, İskele Meydanı’ndaki Kap Restaurant (0324 814 23 74), sadece Anamur’daki değil, Akdeniz’deki diğer birçok balık lokantasıyla rekabet edecek kadar iyi. 24 saat açık, balıkları çeşitli, taze ve pişirmeyi biliyorlar. Nar ekşili salatanın yanında, kalamar, yengeç, karides ve ıstakoz tavadan oluşan spesiyal tabak en çok beğenilenler arasında. Destina Çay Bahçesi & Restaurant’ı (0324 835 11 12) kaçırmayın.
Anamur’dan 7 km. mesafedeki Mamure Kalesi’nden ileriye doğru, Bozdoğan köyünde, deniz kenarındaki, Ustam Balık Restaurant (0324 827 20 33), yoğurtlu beyti sarması, kiremitte ya da buğulama lagosta iddialı. Aslında, bu güzergahta, balık deyince, Narlıkuyu balık restoranlarıyla meşhur. Kerim Rest. (0324 723 32 95), Narlıkuyu Balık Rest. (0324 723 32 86) ve Orfoz (0324 723 32 87) en çok adı geçenler arasında. Kızkalesi’nde Paşa Restaurant’ı (0324 523 23 89) tercih edenler de var.


Taşucu’na gelmeden, Yanışlı Köyü- Gülnar olarak bilinen yerde, deniz kıyısındaki, Ağaçlı tesisleri (0324 768 30 17) bahçesi ve kumsalıyla dikkat çekici. Taşucu’nda, Amfora Müzesi’nin hemen yanındaki, Denizkızı Restaurant (0324 741 41 94), ızgara ve balık çeşitleri, sempatik servisi ve deniz manzaralı terasıyla keyfli.

Anamur’dan Gazipaşa’ya doğru, 24. km.’deki Melleç Restaurant ve Pansiyon (0324 824 20 60) için yoldan sapmaya değer. Adını, bir zamanlar burada yaşamış olan bir Alman’dan almış. Denize sıfır restoran- pansiyonun bir de Daragon Çayı üzerinde alabalık çiftliği var.
ASTOR RESTAURANT:
Tel: 0324 814 14 35
ÇITIR ÇITIR: Çıtır&Çıtır da temiz ve sıcak bir mekan. Pizza yemek için Çıtır&Çıtır doğru seçim

HOTEL MAMURE
http://www.hotelmamure.com/unitsTR.swf

Nasıl Gidilir
ULAŞIM
İlçeye ulaşım şu anda karayolu ile gerçekleşmektedir. Deniz ulaşımı limanı olmasına karşın şu anda gerçekleştirilememektedir. Ancak özel yatlar limana gelip ziyaret edebilmektedirler.

İstanbul ve Ankara'dan her gün direkt olarak otobüs gelmektedir. Antalya iline 4.5 saat, Alanya ilçesine 2 saat, Mersin il merkezine 5 saat mesafededir. Antalya ve Mersin'den hergün sayısız otobüsle ilçeye ulaşmak mümkündür. Özel otonuzla yola çıkıyorsanız yollar biraz virajlı da olsa o manzaranın tadına doyamayacaksınız.
ÖNEMLI TELEFONLAR :

Belediye 0324 8141115
İtfaiye 0324 8142017
Cum.Savcılığı 0324 8141988
Askerlik Şubesi 0324 8141008

Emniyet Müdürlüğü 0324 8141012
İlçe Jandarma 0324 8141010
Devlet Hastanesi 0324 8148880
Vergi Dairesi 0324 8141993
PTT 0324 8141001


http://www.turkiyeinternette.com/eksayfa/tatil_yerleri_anamur.html

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..