Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Tatile çıkmadan evvel okunması gereken bir yazı...

Tatile çıkmadan evvel okunması gereken bir yazı...
 

Tatil sezonu başlıyor. Bir yılın yorgunluğunu çıkarmak için bütçesi uygun olanlar genelde Akdeniz veya Ege kıyılarında 4 veya 5 yıldızlı otelleri veya tatil köylerini seçerler. Aslında gazetelerdeki turizm acentelerinin ilanlarındaki kredi kartına 12 taksit ve erken rezervasyonlarda % 25 erken indirim gibi seçenekler bu gibi yerlerde tatil yapmayı da cazip hale getiriyor.

İlk bakışta gerek gazetelerdeki ilanlar, gerekse turizm acentelerinin kitap ve broşürlerindeki fotoğraflar ve tanıtım yazıları, insanların tatil konusundaki beklentilerini destekliyor. Ancak yanlış bir tercih yaparsanız tatiliniz bir işkenceye de dönüşebilir.

Yıllar önce bir tatil köyü için bir turizm acentesi aracılığıyla rezervasyon yaptırmış ve tur ücretinin tamamını rezervasyon sırasında tur acentesine ödemiştik. Fakat gittiğimiz tatil köyünde bize verdikleri oda bir ahırdan beterdi. Başka bir odaya geçme talebimiz ise, odaların şimdilik dolu olduğu ve ilk boşalan odanın tarafımıza verileceği yönündeydi. Bu arada rezervasyon yaptırdığımız tur acentesiyle yaptığımız telefon görüşmelerinden de bir sonuç alamadık. Ancak tesisi terk edeceğimiz gün, bize alay eder gibi, yeni bir odanın boşaldığı söylendi. Gerçi dönüşte durumu turizm acentesine bildirdik, ama sonra bize bir geriye dönüş olmadı. Bundan sonra o tatil köyüne gitmek isteyenleri engellediğimiz, gibi bize rezervasyon yapan turizm acentesi hakkında da iyi konuşmadık. Zaten bir süre sonra tanınmış bir acente olmasına rağmen o firma da iflas etti.

Daha sonraki yıllarda ise tatile giderken hiçbir yere rezervasyon yaptırmadık. Gittiğimiz otellerin içini dolaşarak, aktivitelerini inceleyerek ve odalarımızı gördükten sonra anında rezervasyon, anında konaklama şekliyle kaldık. Hatta ölü sezonlarda pazarlık yapma olanağınız bile oluyor. Oteller bu durumda turizm acentesine ödedikleri komisyonları, konaklama bedelinden de düşebiliyorlar.

Ama eğer, yer bulamam, mutlaka önceden rezervasyon yaptırmak istiyorum ve %25 indirimden yararlanıp, ödemeyi kredi kartıyla taksitlendirerek ödeyeceğim diyorsanız, o zaman gideceğiniz yeri iyi seçmeniz gerekecektir. Onun için de şu konuya dikkat edin.

http://www.tripadvisor.com/

adlı siteyi rezervasyon yaptırmadan evvel mutlaka ziyaret edin. Örneğin Antalya’daki bir tesise gitmek istiyorsunuz. O siteden Antalya’daki otelleri inceleyin ve daha önce orada konaklanan turistlerin oteller hakkındaki yorumlarını okuyun. Bunları öğrenmek için sadece İngilizce bilmeniz yeterli olacaktır.

O siteye girdikten sonra aradığınız şehir kısmına, tatilde gitmek istediğiniz şehri yazın. Örneğin Antalya gibi. Oradaki otelleri ara kısmına bastığınızda bütün oteller sırasıyla karşınıza gelecek.

Örneğin orada, 5 yıldızlı oldukça pahalı bir otel hakkında bir turistin yorumu aynen şöyleydi:

-Yemeklerden midem bozulmuştu. Doktordan bir ilaç istediğimde bana 3 km ilerdeki eczaneye gitmem gerektiği söylendi.

Diğer şikayetler de şöyle sıralanıyor:

- 5 yaşındaki oğlum için çocuk havuzundan başka bir aktivite yok.

- Personelin davranışları çok kaba.

- Mini bar ücretleri çok pahalı.

- Bulunduğumuz zamanda inşaat olduğundan 18 saat gürültü çekmek zorunda kaldık.

- E-mail ile bize rezervasyon teyidi yapılmasına rağmen, kayıtlı olmadığımızı gördük. Bize verdikleri odanın ücreti, başta söylediklerinden daha pahalıydı.

- Bu otel, yalnız gelen kadınlar için güvenli değil.

- Rus turistler çok gürültücü, ayrıca yemeklere saldırıyorlar, geç kalırsanız artıkları yersiniz.

Tabii bütün yorumlar bu kadar olumsuz değil. Çok memnun olanlar da var. Hayatımızda gördüğümüz en iyi tatil diyenler de az değil. Yalnız her otel hakkında yapılan yorumları okumakta yarar var. O zaman doğru bir seçim yapabilirsiniz.

Bütün yorumların altında da şöyle sorular sormuşlar:

    Bu oteli en yakın arkadaşınıza önerir misiniz? Kimler için önerirsiniz? Bu sorunun cevabı, gençler için olabilir. Kimlere önermezsiniz? Örneğin çocuklu ailelere veya dinlenmeğe gelen, eğlence ikinci planda olan yaşlı turistlere gibi. Bu oteli en çok hangi özelliği için seçtiniz? Müzelere yakın olması, kültürel, tarihi yerlere yakın olması gibi.

Tatilde rahat etmek istiyorsanız, rezervasyon yaptırmadan evvel mutlaka o siteye girin ve kendinize uygun tatil yerini seçin ki tatiliniz zehir olmasın.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..