Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '20

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Tatilinizi Öteleyin

           Evet, sizler bizim hazine-i cevahirimizsiniz, bizim için mukaddemsiniz. Tamam, sizler biz acentaların velinimetimizsiniz. Ve tabi ki, müşteri daima haklıdır.

            Ama insaf...!

            Bankaları düşünelim. Mevduatınızı, normal bir zamanda gitseniz aynı gün geri çekebilirsiniz. Problem yok. Ancak, yarın bankanın tüm mevduat sahipleri, en büyük kamu bankasına gitsinler, mevduatlarını çekmeye çalışsınlar, o banka aynı gün batar. Neden? Çünkü banka o mevduatı kredi olarak kullandırıyor, kira ödüyor, reklam veriyor, personel masrafı ödüyor vs.

            Peki ya acentalar?

            Evet, 1618 sayılı Seyahat Acentaları yasası diyor ki; "Kişi turunu makul süre veya mücbir sebepten dolayı iptal ederse ödediği ücret iade edilir". Normal bir zamanda, Evet. Aynı gün hesabınıza veya kredi kartınıza iade işlemi yapılır. Ama bugün, herkes iade isterse, o şirket batar ve maalesef herkes mağdur olur.

            Neden mi? Çünkü aynen banka gibi, seyahat acentası da müşterilerinden aldığı para ile, Uçaklara, Otellere ve diğer bileşenlere ödeme yapıyor. Kira ödüyor, personel ödüyor. O müşteriyi kazanmak için aylardır binbir mecraya reklam veriyor. Peki, müşteri parasını geri istediği zaman, acenta tüm bu yukarıda ödedikleri kalemlerin parasını anında geri alabiliyor mu? Mesela ödediği kiraları, personel masraflarını, reklamları ? En makul Otelcisi, Transfercisi, Havayolu bile "bir sonraki işe sayarız" diyor. Ben de parayı sen gibi kullandım diyor.

            Peki, son tahlilde ne olacak ?

            Panik yok! Bankaların, Merkez bankası teminatında oldukları gibi, tüm tatilciler de TÜRSAB ve Turizm Bakanlığının teminatı altındadır. Zaten tatilini Türsab'a bağlı seyahat acentasından alan herkesin elinde TÜRSAB sigortası vardır. Birazcık sabır. En garantili yol "tatili ötelemek". Elbet tüm çarklar yeniden dönecek ve siz hiç bir hakkınızı kaybetmeden aynı şartlarda yine tatile çıkacaksınız. Eğer aynı şartlar sağlanamaz ise çarklar yeniden döndüğünde paranızı geri alacaksınız.

Seçim sizin...

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..