Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '17

 
Kategori
Edebiyat
 

Tatlı Dil Makalesi ve Şevket Rado

Tatlı Dil Makalesi ve Şevket Rado
 

 
TATLI DİL
Güler yüze dair konuşmanın arkasından tatlı dilin gelmesini tabii karşılamalı.
Mağaza vitrinlerindeki mankenleri bilirsiniz. Hepsi güleryüzlüdür. İçlerinde pek de güzelleri vardır. Ama dilleri olmadığı için soğukturlar. Onlar her ne kadar insan benzeri iseler de sahici insanları güzel yapan, sıcak yapan dildir. Ama her dil değil. Dilin de tatlısı olmalı. Çünkü dil, ağzın içinde her dönüşünde can yakar, kalp kırar, gönül devirir.
 
‘’Dil yarası yaraların en derinidir.’’ derler. Doğru sözdür. Bıçağın açtığı yara zamanla kapanır; dil yarası, ruhun en gizli taraflarına doğru boyuna işler, bir türlü kapanmak nedir bilmez.
Üstelik acı dilin zararı yalnız karşıdakine değildir; kendi sahibini de dünya güzeli olsa çirkinleştirir. Nice güzel insanlar vardır ki, dilleri yüzünden sevilmezler. ‘’Şeytan görsün yüzünü!’’ deyip bucak bucak kaçtığımız insanlar, hep o insanlardır.
 
Ama tatlı dil öyle mi ya? ‘’Yılanı deliğinden çıkarır.’’ derler. Yılan pek insan dilinden anlamaz, ama tatlı dilin neler yapmaya yettiğini anlamak için herhalde böyle demişler. Ne kadar öfkeli olursanız olun, tatlı dil sizi yatıştırır. En yapmayacağınız işleri size tatlı dille, güler yüzle yaptırıverirler.
 
Gerçek tatlı dil, iyi insanda olur. Yüreği merhametle, sevgi ile dolu insanın dili de kendiliğinden tatlılaşır. Bu geçici dünyada gönül yıkmanın, kalp kırmanın bolluğunu sezecek kadar olgun bir hayat anlayışına varmalı ki insan, en küçüğünden en büyüğüne kadar tatlı dille, güler yüzle seslenebilsin.
 
Şevket RADO
Şevket Rado 21 Nisan 1913’te Makedonya, Üsküp’te doğmuştur. İstanbul’da Vefa Lisesini bitirmiş ve sonra da Hukuk eğitimi almıştır. Üniversite öğrencisiyken Son Posta gazetesine girerek edebiyatla ilgilenmeye başlamıştır. Daha sonraları Akşam Gazetesine geçmiş ve bu gazetede 25 yıl boyunca muhabirlik, fıkra yazarlığı, yayın müdürlüğü yapmıştır. 
 
Şevket Rado gazetecilikten dışında dönemin Zoğrafyon Lisesi'nde Sosyoloji St.Joseph Lisesi'nde ise Edebiyat öğretmenliği yaptı. Öte yandan İ. Ü. Gazetecilik Enstitüsü'nde "Yazı Türleri” adlı dersi yürüttü. Bunların dışında 5 yıl süreyle İstanbul Radyosu'nda her hafta aile sohbetleri programı yaptı. 1956'da Hayat Dergisini çıkardı. Hayat dergisi daha ilk sayısında 193.000 adet satarak Türkiye’de rekora imza attı. Bu rakam 1958–1968 yılları arasında ise 200.000'lere kadar çıktı. Hayat dışında ünlü sinema–tiyatro dergisi SES ile Resimli Roman Hayat Spor Ayna ve Hayat Tarih dergileri de Şevket Rado’nun çıkardığı ve yönettiği dergilerdir. Hayat dergisi ve diğer yayınlar 1978 yılında başlayan bir grev neticesinde kapanmışlardır. 1961 yılında fasiküller halinde yayınlamaya başladığı Hayat Ansiklopedisi büyük bir olay olmuş ve 150.000 adetten fazla satmıştır. Şevket Rado Hayat Ansiklopedisi dışında çeşitli eğitici yayınlar ansiklopedi ve sözlükler çocuk kitapları gibi yüzlerce kitap yayınlamıştır. Şarkıcı Hümeyra'nın seslendirdiği ve uzun süre listelerde ilk sıralarda yerini koruyan Kördüğüm adlı parçanın söz yazarı olan ve gençliğinde Şevket Hıfzı adını kullanarak şiirler yazmış olan Şevket Rado aynı zamanda ünlü yazar Orhan Pamuk'un eniştesidir.
 
Edebi Kişiliği:
Edebi yaşamı şiir ve hikâye türleri ile başlamıştır ancak asıl ününü fıkra ve sohbetleriyle sağlamıştır.
 
Varlık dergisinde Şevket Hıfzı adıyla şiirler yayımlamıştır. Burada yazdığı şiirlerle birlikte şiir görüşlerini ve şiir hakkındaki eleştirilerini bir araya toplamış ve bunları “Şiirler” adıyla yayımlamıştır.
 
Yazar, adını duyurduğu sohbetlerinde gençlere doğru yolu göstermeyi gözetmiş ve eserlerini iyimser bir üslupla yazmıştır.
Yazdığı eserlerin dili son derece sadedir.
 
Çıkardığı Hayat dergisi ilk sayısında yüz doksan üç bin satarak Türkiye’de bir rekora imza atmıştır.
 
Sohbet, deneme, radyo konuşmaları, gezi notları, fıkra alanlarında eserler vermiştir.
 
Eserleri:
Şiir: Şiirler-Kördüğüm ve Ötekiler
Sohbet: Eşref Saat, Ümit Dünyası, Hayat Böyledir, Aile Sohbetleri, Saadet Yolu, İnsan Severse Yaşar
Gezi: Amerika Masalı, 50.yılında Sovyet Rusya
 
 
Toplam blog
: 1081
: 980
Kayıt tarihi
: 30.07.10
 
 

Uzun yıllar çeşitli sitelerde Oruç Yıldırım adı ile yazı yazdım. Dört tane romanım ve çokca da de..