Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '12

 
Kategori
Beslenme
 

Tatlı krizini önlemede 3 adım

Özellikle öğleden sonraları acıkma atakları oluyor ve ilk aklınıza şekerli gıdalar geliyorsa; baş ağrısı, devamlı yorgunluk, sürekli tatlı ve kahve tüketme isteği, yemek yiyinceye kadar halsizlik ve gecikince ellerde titreme ve çarpıntı oluyorsa; yemeklerden sonra uyku hali gibi durumlar yaşıyorsanız kan şekerinizde bir regülasyon bozukluğu olabilir. Bunun nedenleri arasında yanlış ve dengesiz beslenme, basit karbonhidratlı gıda tüketimi, stres ve aşırı kafein alımı olabilir veya ailenizde bir şeker hastası birey varsa sizin de bu hastalığa yatkınlığınız olabilir. Bu tür şikayetleriniz sıklıkla tekrarlanıyorsa en kısa zamanda doktorunuza başvurup gerekli tedavi önerisi ile birlikte diyetisyeninizin kontrolünde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya çalışın.

Ama bazı kadınlar normalde yaşamadıkları bu şikayetleri menstruasyon dönemlerinde çok şiddetli yaşarlar ve aşırı şekerli gıda tüketme eğilimine girerler. Bu ataklar artık alışkanlık haline getirilmiş ve günün belli zamanlarında değişmeksizin tekrarlanır olmuşsa; artık kilonuzu olumsuz etkiliyor özellikle basen ve bacak bölgesinde yağ birikimi başladıysa; dur demenin zamanı gelmiş demektir.

Belki tamamen diyetten çıkarmak mümkün değil ancak en azından tatlıların kontrolünden çıkma zamanımız geldi. İşte size 3 adım…


DİKKATİNİZİ DAĞITIN

Tatlı krizlerinizi önlemedeki ilk savunmamız dikkatimizi başka uğraşlara odaklamaktır. Bu uygulanması en kolay yöntemdir. Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde hemen ilginizi başka bir şeye odaklayın. Örneğin, telefonla arkadaşınızı arayın, dışarı çıkın, müziğin sesini açıp dans edin, işinize yoğunlaşın, ev işleri ile ilgilenin ya da aklınıza gelen her hangi hoşunuza gidecek bir uğraş bulun. Bunu başarabilirseniz bir bakmışsınız saatler geçmiş ve siz tatlı yememişsiniz!


ALTERNATİF BESİNLER, TERCİH EDİN

Eğer dikkatinizi dağıtamamışsanız ikinci adımı, yani sağlıklı bir alternatif bulmayı deneyin. İşte size bazı öneriler;

* Aromalı yoğurtlar, hem iyi bir protein kaynağı hem de tatlı bir atıştırmalık.
* Bitter çikolata, birkaç lokmada yediğiniz acı bir çikolata inanın kocaman bir pastaya bedel.
* Sakızlar, sevdiğiniz aromalı bir sakız ile hem tatlı duyunuzu yatıştırır hem de hiç kalori almamış olursunuz.
* Meyveli süt, hazırladığınız bir meyveli milk-shake ile kendinizi şımartarak sağlıklı bir ara öğün yapmış olursunuz.
* Tabiî ki meyveler, özellikle kırmızı meyveler hem çok lezzetli hem de antioksidan depolarıdır.
* 1 bardak süt veya yoğurtla tüketeceğiniz tahıllı gevrekler doyurucu bir öğün olur ve kan şekerinizi düzenler.


TESLİM OLUN

Tamam tüm yöntemleri denediniz ve hala canınız tatlı istiyorsa artık gardınızı indirme zamanı. Çünkü bedenle savaşmanız hem sizi her zaman yenilgiye uğratır hem de motivasyon düşüklüğüne neden olur. Ancak bu teslim olma sürecinde lütfen kontrolü kaybetmeyin, asla oturup koca bir paket çikolata veya birkaç porsiyon tatlı yemeyin. Canınız ne istiyorsa tabağınıza bir porsiyon alın, tadını çıkararak tüketin ve asla pişmanlık duymayın. Bu sefer başaramadınız ama bir dahakine mutlaka siz kazanacaksınız.

Afiyet olsun!


Uzm. Dyt. İrem Kaya Cebioğlu

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..