Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '17

 
Kategori
Beslenme
 

Tatlı Kriziniz mi Var? İnsülin Direncinize Dikkat!

Tatlı Kriziniz mi Var? İnsülin Direncinize Dikkat!
 

Günümüzüzün en büyük sorunlardan biri olan dengesiz beslenmenin nedenlerinden biri de, tatlı krizleri i ile baş edemememizdir. Bunu etkileyen birçok faktör vardır bunlardan bazıları; damak tadı, beslenme alışkanlığı, hormonal veya psikolojik etkenler ve yıllardır süregelen davranışlarımızdır.Örneğin ağlayan çocuğa şeker verme alışkanlığımız onların küçük yaşta şekerlemelerle tanışmalarına sebep olmaktadır. Bununla da kalmayıp bu davranışımız  çocuklarda tatlıya karşı eğilim  oluşturmaktadır.Bir diğer örnek olarakta misafirliiğiğe gittiğimizde özellikle bayram ziyaretlerinde tatlı ikram edilir ve kültürümüzce bu ikramlar kabul edilir. Ancak söyle bir durum vardır ki gereğinden fazla tatlı ve şeker yememiz durumunda sağlığımız zarar görecektir.Gerekirse bazı durumlarda bu ikramlarıda geri çevirebilmeliyiz.

Araştırmalar sonucu, çikolata ve yüksek şeker içeren gıdalar mutluluk hormonları olan seratonin ve endorfinin salgılanmasına yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Örneğin, kötü bir gün geçirdiğimizde ya da  mutlu hissetmediğimiz herhangi bir durumda  kendimizi çikolata yerken bulabiliriz. Bu durum bizi anlık olarak mutlu hissettirse de, uzun vadede kilo artışına ve  yağlanmamıza sebep olacaktır.

Tüm bunlarla beraber bazı sağlık problemleride tatlı krizlerine sebep olabilmektedir. Mesela, insülin direnci geliştiğinde, hücrelere glukoz giremez ya da kullanılamaz  ve kanda glukoz yükselerek prediyabeti yani gizli şekeri ve zamanla da Tip2 Diyabet yani şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.

İNSÜLİN DİRENCİM OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

  İnsülin direncine zemin hazırlayacak birçok etken vardır. Genetik faktörlerinisulin direncine neden olabilmekle birlikte çevresel bir çok etmen de buna  sebep olabilir.  Çabuk acıkma, geç doyma, yorgunluk hissi, elde ayakta titreme, soğuk terleme, baygınlık hissi, tatlı yeme isteği inisülin direncinin başlıca  belirtileri arasındadır.Ayrıca  giderek kilo alan kişinin  yada ailesinde şişman ve diyabetli kişilerin bulunması durumunda da insülin direncinden şüphelenmek gerekir.Kısaca, insülin direncinin olması sizi tatlı krizlerine sürükleyip kilo almanıza sebep olur. Bu yüzden de düzenli ve dengeli beslenme şarttır.

İNSÜLİN DİRENCİ VE BESLENME

- Basit şeker ve basit şeker içeren besinlerden uzak durun.

- Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmemeye özen gösterin, yanına süt/yoğurt/peynir veya badem/fındık/ceviz gibi protein kaynağı olan besinler eklemek kan şekerini kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

- Çok uzun saatler aç kalmayın ve 3 ana öğünü atlamayın.

- Meyvelerin suyu yerine kendisini tüketmeye özen gösterin çünkü meyveler aynı zamanda lif içerirler ve bu sayede kan şekerini daha yavaş yükseltirler. Meyve tüketirken porsiyon ölçülerine de dikkat edin, meyve karbonhidrat içeren bir besin olduğu için fazla tüketmek kan şekerinizi kontrol altına almanızı zorlaştırabilir.

- Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışın

- Haftada en az 2-3 kez kurubaklagil tüketin.

- Yoğurt, kefir, pancar gibi probiyotik besinleri beslenmenize ekleyin.

- Gün içinde en az 2 -2.5 litre su içmeye özen gösterin.

- Düzenli egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin

5 ADIMDA TATLI KRİZİ

Malzemeler

·       1,5 su bardağı yulaf kepeği

·       8 kare %80 bitter çikolata

·       Yarım su bardağı çiğ badem veya ceviz-

·       2 adet olgunlaşmış muz

·       1 tatlı kaşığı tarçın

·       1 çentik tuz

Yapılışı: 

1.   Muzları çatalla eziyoruz.

2.   Yulafla ceviz ya da bademi tavada kavuruyoruz (kavurmadan ceviz ya da badem biraz küçük parçalara getirilebilir)  daha sonra da 1 tatlı kaşığı tarçını ilave ediyoruz.

3.  Karışımı muzla birlikte ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Tuzumuzu ve bitter çikolatamızı ekliyoruz.

4.  Yemek kaşığı yardımıyla karışımı yağlı kağıda koyuyoruz.

5.  Önceden 180 derecelik ısıtılmış fırında 15-20 dk pişiriyoruz.

 

 
Toplam blog
: 17
: 71
Kayıt tarihi
: 30.06.17
 
 

Meltem Bilgen Eslen ; Uzman Diyetisyen adayı,Etik Life Tıp merkezinde danışanlarına hizmet vermek..