Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1123
 

Tatlı tatlı akşamlar; Ayva tatlısı ile başlar

Tatlı tatlı akşamlar; Ayva tatlısı ile başlar
 

 

Kara kışa esir olduk dostlar bu yıl.

Hiç özleme şansımız olmadı, fırtınayı, soğuğu ve kar’ı.

Uzun süreliğine konuk oldular, evlerimize, yollarımıza, köylerimize ve şehirlerimize.

Yakın bir zamanda da bizleri terk etmeye pek gönüllü görünmüyorlar.

Biliyorum, sizler de özlediniz benim gibi baharı.

Yemyeşil yaprakları, gelin gibi ağaçları süsleyen baharları.

‘’Bu uzun kış gecelerinde, içimizi ısıtacak bir tatlı tarif etsen.’’ dedim Ayışığı’na.

‘’Sihirli formülü olan bir tarifim var. Sakın kimseye anlatma!’’ dedi demesine amma ben bu tarifi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Hadi ilk önce, malzemeleri hazırlamakla başlayalım işe.

4 adet irice ayva,

3 bardak vişne suyu,

1 çubuk kabuk tarçın,

10 adet karanfil,

5 adet kura incir,

10 adet kuru kayısı,

1 avuç kuru üzüm,

10 adet cevizin içi,

1 fincan hindistan cevizi(istenirse)

Yarım limon suyu,

Öncelikle, 3 bardak vişne suyuna, 3 bardak şekeri, tarçın ve karanfilleri katarak büyükçe bir tencerede kaynaması ve şurup haline gelmesi için orta hararetteki ocağın üzerine yerleştiriyoruz. Vişne şurubu kaynamaya dursun, biz bu arada su dolu derin bir kabın içine de yarım limonu sıkıyoruz.

Ayvaların, ilk önce alt ve üst kısımlarından kapak kesiyoruz.(Tepsiye rahat oturması için.) Kabuklarını ince ince soyarak, enine ikiye kesiyor ve ortasındaki çekirdek yuvasını kaşık yardımı ile çıkarıyoruz.

Çıkardığımız ayva çekirdeklerini ki ayva çekirdeği su ile kaynatıldığı zaman, suyu jöle kıvamına getirme özelliği vardır.

Kozmetik uzmanları; ayva çekirdeklerinin bir çay bardağı su ile kaynatılması neticesinde elde edilen jölemsi sıvının yüz için çok faydalı bir maske olduğunu ve kullanılmasını önermektedirler.

Biz ise bu kez ayva çekirdeklerini vişne şurubunun içerisine ilave ederek, şurubun daha kıvamlı olmasını sağlayacağız. Ayvaları da kararmaması için soyma işlemi biteni limonlu suyun içerisine salıyoruz.

Bu meyanda bir pratik bilgi daha vereyim. Ayva kabuklarını atmayıp, bir kabın içerisine koyarak, derin dondurucu da muhafaza eder iseniz, grip gibi sık sık mustarip olduğumuz hastalıklarda, elma kabukları, ıhlamur ve tarçın ile birlikte kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz.

Dönelim tatlının yapımına.  Ayvaları, kaynamakta olan vişne şurubunun içine oyulmuş kısımları alt kısımda gelecek şekilde koyuyor ve yumuşak bir hal alıncaya değin pişmesini bekliyoruz. Ayvalar pişerken, incir ve kayısıları küçük küçük kıyalım. Ceviz içlerini de elimizle kırarak irice parçalar haline getirelim. Kuru üzümleri de katarak tatlının iç garnitürünü hazırlayalım.

Vişne şurubu içerisinde pişen ayvaları, kenarları derin bir cam fırın kabına yerleştirelim.  Oyulmuş iç kısımlarına da hazırladığımız garnitürü kaşıkla yerleştirelim. İyice koyulaşan vişne şurubunu da üstlerine döküp, geri kalan kısmını da kabın zeminine dökelim. Üzerini folyo ile kaplayarak, 200 derece ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar fırınlıyalım.

Ayışığı’nın sihirli formülle hazırladığı ayva tatlısını, fırından çıkartarak, oda sıcaklığında soğuttuktan sonra, servis tabaklarına yerleştirip, sevdiklerimize ikram edelim.

Eğer isterseniz ikramdan önce üzerine hindistan cevizi ve kırılmış fındık da serpebilirsiniz.

Gün batımının kızıl rengini alan ayvaların hem görüntüsünü, hem de muhteşem tadını beğeneceğinizi umarım.

Afiyet şeker, sofralarınız bereketli ve şen, tarif kârınız Ayşen olsun.

Sevgi ve saygılarımla.

 

Ayşen Arslangiray Kura

17.02.2012/İzmir

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Canım yaaaaa!!! bu tarifleri okuduktan sonra ugulamadan olmuyor... taabii en hafifinden yapmak şartıyla malum oğlan rejim yapıyor :) boş ver bakma sen Semacığıma, Can Boğaz dan gelir Emirgan dan gidemiş diye bir laf var (ben uydurdum) dünya ya bir daha gelecek değiliz ya..:))) Güneşli bir Gebze sabahından kucak dolusu Sevgiler....

SELVİ 
 20.02.2012 10:22
Cevap :
Arife, bak ayva mevsimi geçmeden bunu uygula. Süper bir tatlı ve nefis lezzeti var. Boğaz, Emirgan falan deme zaten İstanbul burnumda tütüyor. Elbet bir gün buluşacağız.....;))) Sevgilerimle canım, günlerin hep Güneş gibi aydınlık olsun.  20.02.2012 22:19
 

Merhaba Ayşen hanım; vişne suyu çok iyi fikir mutlaka denyeceğim. Ben de çok severim hem de yaparım en kısa zamanda bu şekilde deneyeceğim. Elinize sağlık

Cemile Torun 
 18.02.2012 23:51
Cevap :
Merhabalar Cemile hanım, sayfama hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Deneyin bakın çok beğeneceksiniz. Sevgi ve selamlar....  19.02.2012 23:40
 

Günaydınnn yine mükemmel bir tarif ben ayva tatlısını çok sever ve yapardım ama bu tarif çok farklı teşekkür ediyorum.SEVGİLERİMLE.

Şennur Köseli 
 17.02.2012 12:40
Cevap :
Şennurcuğum dene bak çok beğeneceksin. Sevgilerimle can arkadaşım.  17.02.2012 17:26
 

AAAAAAAAAAAA bak bir slogan geldi aklıma başlığa tekrar bakınca..... TATLI TATLI KİLOLAR AYŞEN'İN AYVA TATLISIYLA ARTAR... HA HA HA...:))

Sema Sener 
 17.02.2012 11:54
Cevap :
AAAAAA Kilo mu???? O da ne allasen!!! Ben onlara sahip olacağım diye az uğraşmadım!! Tatlılar, aman aman detaylı yemekler, o güzelim binbir çeşit pilavlar. Ne yapayım Sema genetik bu. Valla benim suçum yok! Genetikten geliyor. Ah babaannem ah!!!!:))))  17.02.2012 14:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 533
Toplam yorum
: 2840
Toplam mesaj
: 43
Ort. okunma sayısı
: 1329
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster