Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tavada saç ekmeği

Tavada saç ekmeği
 

Çocukluğumdan beri en sevdiğim ekmek türlerindendir. Kahvaltıda ve  beş çayında çok iyi gider. Kendin yaparsın ve etrafında kim varsa paylaşırsın. Köylerde ekmek yapımını en az iki kişi üstlenir ama şehir yerinde hanımlar her şeyi tek başına kendileri yaparlar. Maalesef imece usulü yoktur. Yine de bu güzel lezzetden mahrum kalmamak için yakın çevrenize göre yapabilirsiniz. Yapımı da çok zor değildir sadece vakit ayırmak gerekir.

Malzemeler:

4-5 su bardağı un(Arzuya göre), ılık su

1 çorba kaşığı kuru maya veya yarım paket yaş maya

Mayayı eritecek kadar ılık su

1 tatlı kaşığı tuz ve toz şeker

Zeytinyağı veya tereyağı

Yapılışı:

Çukur, büyük  bir cam kaba maya konulur, ılık suyla eritilir, içine toz şeker ve tuz koyulur. Cam kabın ağzı kapatılarak maya 15 dakika bekletilir.

15 dakika sonra kaba un koyulur ve ılık su azar azar dökülerek hamur yoğrulur ve kulak memesi yumuşaklığına kadar yoğurma işlemi devam eder. Cam kabın ağzı kapatılır ve en az bir saat hamur mayalanmaya bırakılır. 15 dakikada bir hamurun üstüne elimizle bastırarak hamurun havası çıkarılır. Mayalanma ne kadar uzun olursa o kadar güzel olur.

Daha sonra masanın üzerine un serpilir ve oklava yardımı ile hamuru istediğimiz büyüklükte açarız.

Teflon veya alüminyum bir tepsiyi ocağa koyarız, iyice kızdırırız ve kızgın tavaya hamuru koyarız, hamurun yanmaması için ocağın altını kısarız. Altı pişince ters çevirir ve diğer yüzünü pişiririz. Pişen yüze fırça yardımıyla zeytinyağı veya kağıt peçete ile tuttuğunuz katı tereyağını süreriz. Diğer yüzü pişince de pişen ekmeği tabağa alır ve yağ sürme işlemini tekrarlarız.

Ocağı yakmadan önce mutfak penceresini açmayı unutmayalım ki çıkan hafif duman rahatsız etmesin.

İstediğimiz kadar ekmek yapabiliriz, çok yapmak istemezsek artan hamuru buzdolabında kapalı bir kapta muhafaza edebiliriz. 

Not: Şayet oklava ile uğraşmak istemiyorsanız hamuru biraz daha sert yoğurur bir porselen tabak içinde elinizle şekil vererek yapabilirsiniz.

Afiyet olsun, sevgiyle kalın.

Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..