Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '17

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Tavşanlı İle Emet İlçeleri Birleşirse; Kim Kazanır?

Tavşanlı İle Emet İlçeleri Birleşirse; Kim Kazanır?
 

Emet ilçesi; Selçuklu ve Osmanlı döneminde önemini korumuş bir ilçemizdir. (1)Emet ilçesi; Kütahya’nın tüm ilçelerinin merkezinde olup, bütün büyük ilçelere 45-50 km uzaklıktadır. Kütahya ilimizin şirin ilçesi Emet, şifalı kaplıcalarıyla Termal turizme önemli katkıda bulunmuştur. 17 Ekim 1993 günü Bakanla Kurulu  kararıyla ‘’TERMAL TURİZİM BÖLGESİ‘’ ilan edilmiştir. Dünyada rezervi çok az bulunan BOR madeni bu ilçede bol miktarda çıkarılabilmektedir. Dünyada BOR rezervlerinin yaklaşık % 70 Türkiye’de bulunmasının yanında Bor’un % 50 sinden fazlası Emet’te bulunmakta iken EMET ilçesinde yeni bulunan rezervler sayesinde bu oran daha da yükselmiştir. EMET ismin anlamından gelen  ( bolluk ve bereket) bu şirin ilçenin kaynaklarına tam ölçüşüyor.(2)

Tavşanlı ilçesi; Kütahya İl’inin en büyük ilçesidir. Tavşanlı ilçesi, çok eski ve zengin kültürel yapı üzerinde yükselmiş, şirin ve sürekli ekonomik canlılığı ile hızla gelişip, büyüyen ilçelerimizden birisidir. Bu ekonomik canlılığın belkemiği kömür, leblebi ve yumurtadır. Adını, Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt'ın şehzade iken bölgede yaptığı tavşan avı sırasında koyduğu söylenir. (3) Sanayi alanında Tavşanlı ilçesi ege bölgesinin gözdesidir. İmkânları sebebiyle Bursa İnegöl fabrika yatırımları da Tavşanlı’ya kaymaktadır. Göbel kaplıcalarının, şifalı kaplıcalarıyla da Termal turizme önemli katkıda bulunmaktadır. TBMM Meclis Başkanlığı yapmış Mustafa Kalemli ve Refah partisi Milletvekili Ahmet Derin gibi Türkiye’de önemli siyasetçiler yetiştirmiştir. Kütahya’nın kaliteli siyaset üreten en büyük ilçesidir.

EMET ile TAVŞANLI arası 48 km'dir.  Yeni yapılan yol çalışmaları ile bu mesafe daha da kısalacaktır. Yeni ulaşım projeleri yapılsa bu mesafe iyice kalacaktır. Emet ile tavşanlı  arasında ayrıca Kütahya'da termal turizm merkezi olarak kabul edilen Dereli Kaplıcaları, yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. Emet-Tavşanlı yolu üzerinde bulunan ve bu ilçelere 20 kilometre uzaklıkta olan Kütahya Dereli Kaplıcaları hem termal suyuyla hem de doğal güzellikleriyle şifa vermektedir.(4)

Emet ilçesinin insanı cesur ve beceriklidir. Tavşanlı ilçesinin insanı ise siyaset alanında çok yetenekli, misafirperver ve ekonomik olarak çok zengindir. Tavşanlı ilçesinin nüfusu 70.000, Emet ilçesinin nüfusu ise 21.000’dir. Köyleri ile birlikte Tavşanlı 100.000, Emet ise 50.000 nüfusu bulunabilmektedir. Nüfus olarak göç ve evlilikler sebebiyle bu iki ilçemiz iç içedir. Siyaset ve ekonomi alanında da ortak hareket etmektedirler.  

Buraya kadar Türkiye’mizin ender iki güzel ilçemizin özelliklerinden bahsetmeye çalıştık. Geçenlerde Emet ilçesi sosyal internet paylaşımlarında ‘Emet ilçesi Tavşanlı’ya bağlansın’ gibi bir tartışmaları gördüm ve ilgiyle okudum. Netice olarak dedim ki ‘Neden olmasın?’ Mevzu Tavşanlı’nın Emet’e, Emet’in Tavşanlı’ya bağlanması değil. Tavşanlı’lı biri olarak ekonomi, nüfus ve siyaset alanında iç içe girmiş bu iki ilçe neden birleşmesin ki? Boru, Kömürü, Sanayisi, Altını, Termal turizmi ve otelleri, Sporu, Leblebisi, Siyaseti, ekonomisi, pazarı bir olduğunu farz edersek bu iki ilçe’nin, o zaman ki gücünü tasavvur edebiliyor musunuz? Bu iki ilçe’nin neden iki ayrı kaymakamı, belediyesi, özel idaresi var? Tek Kaymakamı, Belediyesi, siyasi ilçe başkanlığı, özel idaresi olsa daha iyi olmaz mı? Tek kelimeyle söylüyorum: ‘Harika olur’ Türkiye’nin en önemli ilçesi, hatta ve hatta il adayı olur. Çünkü; bugün bor madeni, dünyanın ve 21. Yüzyılın en önemli değeri.

Kim kazanır? Tabi ki Kütahya… Kütahya ve ilçeleri, buraların yerlileri ‘Küçük olsun, bizim olsun’ mantığından kurtulmalıdır. Kütahya ili eğer böyle bir birleşmeye öncülük ederse de Türkiye’nin en önemli büyükşehir adayı olur. İşte o zaman ‘Bize neden bakanlık vermiyorlar’ diye sıkıntıya girmez.  

Tavşanlı ilçesi ile Emet ilçesi birleşir ise Bursa ve İnegöl yatımları her alanda Kütahya, Tavşanlı ve Emet ilçesine kayar. Tavşanlı ve Emet kanaat önderleri eğer birlikte masaya oturup bu konu ile ilgili yeni projeler üretirler ise Ankara bu işi ciddiye alır, değerlendirir. Tavşanlı-Emet birleşme projeleri, Tavşanlı-Emet- İnegöl ulaşım yatırım projeleri, Tavşanlı-Emet termal projeleri gibi aklımıza gelen çalışmalar yapılabilir.

Türkiye’de ilçeler yeni yeni proje ve birleşmeler ile illere, büyükşehirlere kafa tutmaktadır. İlçeler gelişme alanında çağ atlamış ve Ankara siyasetinde büyük lobiler oluşturmuşlardır. Bu ilçelerimizi gördükçe gurur duyuyorum. Hayıflanıyorum birde! Neden bizim ilçelerimiz proje üretemiyor, gelişemiyor, yeni adımlar atamıyor diye.

Kütahya’mızın siyasetini hep şuna benzetirim... Çekirge avcıları avladıkları çekirgeleri fanusa koyarlarmış ve fanusun ağzını kapatmazlarmış. Çünkü fanusun içinden kaçmaya kalkışan bir çekirge olursa diğer çekirge bacağından çekermiş. Netice bu. Bu siyaset mantığı ilçelerde de aynı maalesef. Kütahya Türkiye’de hakettiği yeri bulmak istiyorsa bu siyaseti üzerinden atmalı. Eğer Kütahya kurtulamıyorsa bunu ilçeler yapmalı ve kurtulmalı.

Biz bir yeni fikir atıyoruz ortaya… Belki şu anda olmayacak bir hayal ama ileride neden böyle bir birleşme olmasın. Neden Tavşanlı-Emet birleşmesin? Tavşanlı-Emet neden İnegöl’e kaymasın? Allah’ın izniyle hepsi olur. Yeter ki istenilsin. Küçük kavgalar bırakılsın. Egolar bırakılsın. Büyük düşünülsün. Çünkü Ankara’da doğu ve Karadeniz lobileri pastadan pay almak için kapışırken neden biz birbirimizle kavga halindeyiz. İç çekişmeler içerisindeyiz. Yeter artık! ‘Su akar, Kütahya bakar’ aşağılamalarından yeni nesil olarak bıktık artık. Olacaksak birlikte güç olalım, tartışmaktan korkmayalım. Yeni yeni projeler, fikirler üretelim. ‘He sen yeni fikir üretiyonda ne oluyor’ diyeceksiniz. Onda da haklısınız. Bu yeni fikirlerim ile ilgili hakaretlere uğrayacağımı biliyorum. Ama şunu da biliyorum. En asil yürüyüşün kalabalıklara karşı yürüneceğini. "Büyük kafalar fikirleri, orta kafalar olayları, küçük kafalar kişileri tartışır" Konuşur çok doğru. Bizim fikirleri tartışalım, boş verin gerisini.

           KAYNAK

(1)  http://www.kutahyakulturturizm.gov.tr/TR,69497/emet.html

(2)  http://www.emettermal.com.tr/emet-ilce-tanitimi-31.html

(3)  http://dolunay.kocbey.com/tavsanli.html

(4)  https://www.neredekal.com/dereli-kaplicalari/

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..