Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
Okunma Sayısı
6274
 

Tavşanlı leblebisi

Tavşanlı leblebisi
 

LEBLEBİ

Leblebinin ana maddesi NOHUT’ tur. Ancak her nohuttan leblebi yapılamaz. Leblebinin nohudu özeldir. Bu nohut cinsi yüksek yerlerde mayıs başında, alçak yerlerde mayıs ortasında ekilir. Leblebilik nohudun ekileceği tarlanın ya nadasa bırakılması ya da doğal gübre ile gübrelenmesi ve tarlanın çok güçlü olması gerekmektedir. Bu nohut cinsi fazla yağışı sevmez, yazların kurak geçmesi gerekir. Nohut, 10–15 cm derinliğe ekilir. Aşırı yağış ve su nohutların hastalanmasına neden olur.

Tavşanlı İlçesi’nin iklim şartları nohut üretimi ve leblebicilik için son derece elverişlidir. İlçe, Asıl Ege ile İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinin geçiş noktasında bulunmakta ve az nemli bir iklime sahip olmaktadır. Hâkim rüzgârlar nohut için çok müsaittir. Tavşanlı’da hâkim rüzgârlar Poyraz, Karayel ve Günbatımı olarak görülmüştür.

Tavşanlı Leblebisinin üretimi için, leblebilik nohudun % 90’ı Balıkesir, Uşak, Kütahya ve Manisa’da yetişmekte olup, Tavşanlı bu illere çok yakın olduğundan ve iklim koşulları da birbirine yakın olduğundan bu yörelerdeki nohutlar kullanılmaktadır. Bu yöre nohutlarının natürel olarak 100 adedinin ağırlığı 46–58 gram arasında olduğundan, ideal leblebi bu nohutlardan elde edilir. Nohutların kesinlikle suni ilaçlama ya da gübreleme yapılmamış olması gerekmektedir. Bu nedenle Tavşanlı’da üretilen leblebilerde yapay hiçbir madde yoktur, tamamen doğaldır. İyi bir leblebi için iyi bir nohut gerekmektedir.

TAVŞANLI LEBLEBİSİNİN TARİHÇESİ

Leblebicilerin Pîrî kabul edilen Şeyh Murat Gazi XIV. Yüzyılda, Yıldırım Bayezid döneminde yaşamıştır. Yine rivayetlere göre 1370–1390 yılları arasında leblebiyi keşfettiği söylenmektedir. Çeşitli denemeler yaparken bir tülü ısıtılan nohutların parçalandığını gören şeyh çok üzülür ve ağlar. Gözyaşları ısıtılan nohutların üzerine döküldüğünde, gözyaşı dökülen nohutların parçalanmadığını görür ve nohutların ısıtılmadan önce ıslanması yani tavlanması gerektiğini keşfeder, böylece bugünkü anlamda leblebi keşfedilmiş olur. Çok sayıda çırak yetiştirir Şeyh.

Tavşanlı Leblebisinin mazisi 400 - 450 yıl öncelere dayanır. Murat Gazi’nin ölümünden 180 sene kadar sonra, Arnavut bir ustadan leblebi yapımını öğrenen Tavşanlılı bir usta, leblebi yapımını Tavşanlı’ya getirir. Zaten bu yörenin nohutları daha önceleri leblebi yapımında kullanılmaktaymış, böylece ustanın buraya gelmesiyle leblebicilik bu yörenin en iyi mesleklerinden biri olur. Çok sayıda zanaatkâr yetişir bu havalide. 1920 -1935 yılları arasında işin ehli ustalarca yetiştirilen gençler uzun yıllar süren çıraklık ve kalfalık dönemlerinden sonra belli bir sınava tabi tutularak, eğer kazanırsa peşkir kuşandırılarak usta yapılmışlardır. Böylelikle leblebicilik mesleği gençler arasında büyük bir rağbet görmeye başlamış ve çok iyi ustalar yetişmiştir.

Tavşanlı adının da en şanlı TAV sözünden geldiği rivayet edilir. Ülkenin en iyi tavlanmış nohutlarının burada üretilmesinden dolayı bu ismin yani Tavşanlı isminin verildiği söylenir.

Her ne şekilde olursa olsun leblebinin kaynağı TAVŞANLI dır. Bu bir gerçek. Ama zamanında yeterince tanıtılamadığı için başka isimlerle anılmış leblebimiz. Artık bu gün bu problem ortadan kalkmıştır. Tavşanlı leblebisi artık uluslar arası alanda ödüllere layık görülmektedir. 2003 yılında Paris Uluslar Arası Kalite ödülü almıştır.

Bu gün 30 dan fazla çeşit leblebi üretilmektedir Tavşanlı’da. Bu işten yüzlerce aile geçimini sağlamaktadır. Özellikle Çukurköy beldesinde çok sayıda leblebici bulunmaktadır. Tavşanlı merkezde de büyük leblebi imalatçıları bulunmaktadır. Bu gün Türkiye’nin dört bir yerin, başta Çorum, Denizli, Konya, İstanbul gibi merkezlere işlenmiş ve işlenmemiş olarak leblebi gönderilmektedir. Fakat gerçek olan şu; gerçek ve en kaliteli leblebi Tavşanlı’da üretilmektedir. Eğer yolunuz bu şirin ilçeye düşerse, ya da buradan geçerseniz leblebinizi almayı unutmayın. Gerçek leblebi Tavşanlı’da

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Dediğin gibi, leblebinin hası Tavşanlı'da yapılır. Ancak, yeteri kadar üzerine düşmediğinizden Denizli ve Çorum "İsim" olarak tavşanlının önündeler ne yazık ki. Ancak, işin gerçeğini bilenler (Benim gibi) Tavşanlı leblebisini ve kalitesini bilir. Tavşanlı'da leblebi esnafının duayenlerinden Kemal ERTEKİN abime selamlarımla... İBRAHİM PEKBAY

İBRAHİM PEKBAY 
 27.05.2007 21:06
 

Sevgili Öğretmen, Kaliteyi bilemem, daha doğrusu kaliteli leblebi nasıl olur bilemem ama leblebi deyince akla Çorum gelir diye bilirdim. Ama yazınızda karşılaştırma unsuru olmadan da olsa asıl Tavşanlı'nın leblebi merkezi olduğunu söylüyorsunuz. Gerçi bir seferinde Çorum leblebisi nohudunun Manisa'dan getirildiğini iddia etmişti bir arkadaşım ama pek de inanmamıştım. Neyse ister Tavşanlı ister Çorum olsun, leblebi kaliteli olsun. Budur tüketicinin isteği. Bizim Adana kebabı gibi tescil ettirirseniz iyi olur. Sevgiler ve saygılar

Zeynel Cebeci 
 27.05.2007 20:48
Cevap :
Sayın Cebeci; gerçekten leblebinin vatanı Tavşanlı, fakat çevre illere ve özellikle Çorum'a tam işlenmemiş sarı leblebi olarak gönderiliyor. Çorum yol güzergahında olduğundan herkes öyle biliyor. Nohutun özel bir tarlası, iklimi yetişme tarzı vardır, o da bu yöreye özgüdür. İlginize teşekkür ederim, saygılarımla. Yolunuz düşerse yemeğe bekleriz. Sipariş etmek isterseniz; www.harmancıklioglu.com.tr adresinden yapabilirsiniz, kargo ile size ulaştırılır.  28.05.2007 9:47
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 23
Toplam yorum
: 33
Toplam mesaj
: 28
Ort. okunma sayısı
: 2004
Kayıt tarihi
: 23.04.07
 
 

Emekli öğretmenim. Kütahya ili Tavşanlı ilçesinde yaşıyorum. Hayatı ve insanları seviyorum. İnsanlar..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster