Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '07

 
Kategori
Coğrafya
 

Tavşanlı

Tavşanlı
 

Tavşanlı, Kütahya ilinin kuzeybatısında ile 50 km uzaklıkta ve 70.000 nüfuslu şirin bir ilçedir. Ankara, Eskişehir, Balıkesir, İzmir demiryolu buradan geçer. İlçe Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerimize eşit uzaklıktadır. Adeta bu üçgenin merkezindedir.


İlçe, Adranos Çayı kenarında, yaylacık Dağlarının eteğinde kurulmuştur. Güneyinde geniş ve verimli bir ovası, kuzeyinde zengin çam ormanları vardır. Ancak Tavşanlı'nın ana geçim kaynağı maden işletmeciliğidir. Türkiye'nin en zengin linyit yatakları burada bulunur. 1941 yılından beri faaliyette olan (Garp Linyitleri İşletmesi) GLİ ile 1956 yılından beri elektrik üreten büyük bir termik santral vardır. Ayrıca çok sayıda özel kömür ocağı ve manyezit çıkartılan ocaklar ve işleme tesisi vardır ilçede. Bu işletmeler ilçe ekonomisine çok büyük katkı sağlamaktadırlar.


Tarım ve hayvancılık ikinci planda kalmaktadır. Maalesef verimli ova gereği gibi değerlendirilememektedir.


Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Tavşanlı, bu mirasını gereği gibi tanıtamamaktadır. Kendine özgü giysileri, iğne oyaları ve işlemeleri vardır. Yemek kültürü çok gelişmiştir. Mantısı, güveci, tarhanası, haşhaşlı ve susamlı lokumu, dikme tavşan tiridi, bunlardan bazılarıdır.


Tavşanlı'nın en önemli ve meşhur ürünü LEBLEBİSİ'dir. Maalesef uzun yıllardır gereği gibi tanıtılamamıştır leblebi. Üretilen leblebinin büyük bir kısmı Çorum'a gönderilmiş uzun yıllar, bu nedenle de herkes Çorum leblebisi olarak biliyor ama çok yanlış. Çünkü Çorum'da leblebi üretilmemektedir. Orada satılan leblebi buradan Tavşanlı'dan gitmektedir.Orada Ankara-Samsun ve Doğu Karadeniz'e giden anayol üzerinde pazarlandığı için o adla anılmaktadır. Artık son zamanlarda gerçekleştirilen tescil ettirme sayesinde artık Tavşanlı leblebisi olarak anılmakta, yurtiçi ve dışında bu adla pazarlanmaktadır. En son Fransa'da da uluslararası kalite ödülüne de layık görüldü leblebimiz.


Son yıllarda termal kaynaklarda da atılım yapmıştır ilçe. Dünyada ender olan ve Türkiye'de de sadece Tavşanlı'da bulunan 32 derecelik suya sahip olan Göbel Kaplıcası önemli bir termal kaynaktır.(Bu konu ile ilgili geniş bilgi başka bir yazıda verilmiştir.)


İlçedeki bir diğer ünlü ürün; Dünya'da sadece Tavşanlı'nın Vakıf köyünde bulunan adına MEHMETÇİK ÇAMI denilen premidal karaçam türüdür. Dünyanın bu konudaki ünlü uzmanları buraya gelerek bu çamı incelemişlerdir. Uluslararası literatüre giren bu ağacı görmek için her yıl dünyanın değişik yerlerinden insanlar gelmektedir

 
Toplam blog
: 22
: 3684
Kayıt tarihi
: 23.04.07
 
 

Emekli öğretmenim. Kütahya ili Tavşanlı ilçesinde yaşıyorum. Hayatı ve insanları seviyorum. İnsanlar..