Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Tavuk etinde KDV yüzde 8'e çıkartılırken, pırlanta da niçin sıfırlandı?

Tavuk etinde KDV yüzde 8'e çıkartılırken, pırlanta da niçin sıfırlandı?
 

Ekonomide yaratılan mucize(!) iktidarı yeni yeni icraatlara yöneltiyor.

Bütçe Kanun tasarısının meclise sunulmasıyla birlikte, bütçe açığının kapatılmasına yönelik ayarlamalar(!) birbiri ardına gelmeye başladı. Daha yenilerde Tezeğe KDV uygulanmaya başlanırken, pırlantadan alınan ÖTV’nin kaldırılması gündeme gelmişti.

Dikkat ederseniz, halkın tükettiği mallara bir biri ardına KDV zamları yapılıyor. Bu zamlara yeni birisi daha eklendi.

Ekonomide yaşanan kriz nedeniyle bütçe dengelerini korumaya çalışan AKP, pırlantada sıfır olan KDV’yi artırmak yerine halkın cebine el atmayı sürdürüyor. Hükümet, halkın temel besini tavukta KDV’yi 8 kat artırdı. Hükümetin buna karşın pırlantadaki özel tüketim vergisini (ÖTV) de sıfıra indirmeyi planladığı iddia edildi.

Bakanlar Kurulu, KDV’de düzenlemeye gitti. Resmi Gazete’de bugün yayınlanan karara göre; gümrük tarife cetvelinde yer alan canlı tavuk etindeki KDV oranını yüzde 1’den yüzde 8’e yükseltti. Halkın fazla ilgi göstermediği, bu yüzden satışlarının çok düşük olduğu tahmin edilen elektronik ortamdaki gazetelerde (e-gazete) KDV oranı yüzde 1’e, e-kitaplarda yüzde 8’e indirildi.

Tavuk eti fiyatlarının neden olacak düzenlemeye gerekçe olarak canlı kümes hayvanlarında KDV’nin yüzde 8 olması bahanesi gösteriliyor. Maliye yetkilileri, canlı hayvanda KDV’nin yüzde 8, kümes hayvanlarının etlerinde yüzde 1 olmasının uygulamada sıkıntı yarattığını savunuyor.

KDV tüketici tarafından ödenen bir vergi! Esnaflar, şirketler halktan bu vergiyi devlet adına topluyor. Tavuk eti üreten bir şirket, tavukları alırken yüzde 8 KDV ödüyor. Oysa aynı şirket kestiği tavukları sattığında yüzde 1 KDV alıyor. Şirketin zarar etmiş duruma düşmemesi için ödediği kadar KDV’yi tüketiciden alması gerekiyor. Ancak KDV yüzde 1 olduğu için alamıyor. Bu da şirketin zarar etmiş duruma düşmesine neden oluyor. Devlet işletmenin bu yüzden zarara girmesini engellemek için tavuk satılırken aldığı KDV’nin 7 puanlık bölümünü şirkete iade etmesi gerekiyor.

Hükümetin yaptığı düzenleme, Maliye’nin; yapması gereken bu vergi iadesini ortadan kaldıran bir düzenleme. Hükümet yaptığı bu düzenlemeyle devletin kasasından para çıkmasını önlemeye çalışıyor. Asıl amaç bu. Öyle olmasaydı şirketlerin karşılaştığı sorunun ortadan kaldırılması için canlı tavuktan alınan yüzde 8’lik KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi yeterli olacaktı. O zaman hiçbir sorun kalmayacaktı.

Hükümet, bütçe gelirlerinde azalma olmasın diye köylülerin sattığı birkaç tavuktan, çiftliklerin ürettiği piliçlerden yüzde 8 KDV almayı sürdürebilmek için halkın temel besini olan tavuk etinde KDV’yi artırıyor. Buna karşın elmas, pırlanta, zümrüt gibi değerli taşlarla KVD hala yüzde 0.

Netice?

Halkımız kırmızı et yerine yediği tavuk etinin vergisine yeni bir zam geldi. Ancak zenginlerin parmaklarına, göğüslerine süs olan pırlanta ve diğer takılarına her hangi bir vergi zammı yok!

Dün tezeğe, bugün tavuk etine, yarın neyin vergisine zam gelecek?

Tezek yakıp, tavuk eti yiyen vatandaşlarımız AKP’ye oy verirken, pırlanta yüzükler, gerdanlık takanlar sandık başına bile gitmiyorlar.

İşte aradaki fark bu!

  

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..