Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '16

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Tavuk günde kaç defa yumurtlar? Yılda kaç tane yumurtlar?

Tavuk günde kaç defa yumurtlar? Yılda kaç tane yumurtlar?
 

FOTOĞRAF KENDİ TAVUKLARIMA AİTTİR.


Bir TV kanalında,tavuklarla ilgili yapılan programı izlerken,sunucu, ilgili kişiye şöyle sordu; tavuk günde iki kere yumurtlar mı? Soru karşısında ilgili kişi net ve doyurucu bir cevap veremeyince, toplum içinde çokça sorulan ve bir şehir efsanesine dönen bu konuyu, yumurta sektörünün yakinen içerisinde bulunan biri olarak yazma gereği hissettim.

Çünkü; bir çok kez aşağıda ki söylenen cümlelere şahit oldum;

-Bizim tavuk günde iki kere yumurtluyor.

-Tavuk çiftliklerinde geceleri de lambalar yanıyormuş ve tavuklar iki kere yumurtluyormuş.

-Hepsi değil ama bazı tavuk ırkları günde iki kere yumurtlar.

-Tavuklara ilaç veriyormuşsun iki kere yumurtluyormuş.

Aslında hepsi birer şehir(ya da köy) efsanesi.

Derseniz ki bu kadar yoğun ve karışık bir ülke gündemi varken başka konu bulamadın mı? İşte tam da bu yüzden böyle bir konuyla ilgili yazı kaleme almak istedim.Hem ben yazarken,hem de siz eğer okumaya değer görür de okursanız, biraz olsun kafamızı başka şeylerle meşgul edelim diye düşündüm.Fazla uzattım galiba, izninizle konuya başlayayım.

ÜZÜM SALKIMINDAN BİR YOLCU AYRILIR...

Tavuklarda yumurtalık ortalama 2000-4000 küçük yumurta hücresini taşıyan bir üzüm salkımına benzer. Yumurtalar kılcal kan damarları ağı ile sarılı bir zar kese içinde yer alırlar.Bu ilk hallerine ''folikül'' denir. Foliküller uygun büyüklüğe ulaştığında yumurtalıktan ayrılarak yurmurta kanalına düşerler.

YOLCULUK BAŞLIYOR...

Yumurta kanalı tavuklarda yaklaşık 75 cm uzunluğundadır ve beş bölümden oluşur. Hücre olarak başlayan ve yumurta olarak noktalanan bu mucizevi yolculuk bu kanalda gerçekleşir.

İlk bölüm olan ''infindibulum'' da yumurta hücresi ince bir zarla kaplanır ve burada kalış süresi yaklaşık 15 dakikadır.Döllenme de bu bölümde gerçekleşir. (Eğer horoz mevcut ise)

İkinci bölüm olan ''magnum'' da yumurta yaklaşık 3 saat bekler ve katı tabakanın %45'i sentezlenir.

Üçüncü bölüm ''istmus''dur. Kabuk altı zarları ve %10'luk katı tabaka sentezlenir ve bekleme süresi yaklaşık 1,5 saattir.

Dördüncü ve en önemli bölüm''uterus''tur. Geri kaln %45'lik katı tabaka senteziyle kabuk oluşur. Yumurta, normal şeklini aldığı bu bölümde yaklaşık 20 saat bekler.

Artık tam anlamıyla hazır hale gelen yumurta,dışarı atılmak için beşinci ve son bölüm olan ''kloaka''ya geçer. Burada bir kaç dakika bekledikten sonra nemli, parlak ve tertemiz bir biçimde dünyaya merhaba der. Bilinenin aksine yumurta tavuktan temiz bir şekilde çıkar, organik ya da köy yumurtası diyerek aldığımız yumurtaların kirli oluşu, tavuğun yumurtladığı yerin pis oluşundan kaynaklanır veya satıcının bilinçli olarak kirletmesinden.

CEVAP...

Dikkatli okuyanlar cevabı çoktan bulmuşlardır. Evet, bir yumurtanın tam anlamıyla oluşabilmesi için gereken yaklaşık zaman en az 24 saattir ve bu süre 36 saate kadar da çıkabilir. Günümüzde hiç bir tavuk günde iki kere yumurtlayamaz. Bu imkansızdır. Yumurta oluşum sürecinin minimum 24 saat olması, bir tavuğun her gün yumurtlaması anlamına da gelmez, bu süre bir yumurtanın oluşumu için ihtiyaç duyulan zamanı gösterir. Hiç bir tavuk ırkı her gün yumurtlamaz. Günümüzde en verimli tavuk ırklarının bile yıllık yumurta verimleri iyi bakıldığında (özellikle kafes sistemlerde) 240-320 yumurtadır.

Yumurta,insan için olmazsa olmaz bir gıda maddesidir ve protein, yağ, vitamin ve minarel gibi ana besin öğelerini yoğun olarak barındırır. Her ne kadar kapalı kafes sistemleri içerisinde tavuklar esaret altında tutularak, endüstriyel yumurta üretim tekniklerine karşı olup onaylamasam da, bu durum yumurtanın mucizevi olduğu gerçeğini değiştirmez.

Özel ilgi alanıma girdiği için, yumurta konusunda her türlü sorularınızı benimle paylaşabilirsiniz. Bilgim çerçevesinde cevaplamaya çalışırım.

Saygı ve sevgi ile...  22 EYLÜL 2016 / Özkan SARI

 
Toplam blog
: 102
: 4394
Kayıt tarihi
: 05.09.15
 
 

Kalın Sağlıcakla... ..