- Kategori
- Yemek - Mutfak
- Okunma Sayısı
- 512
Tavuk suyuna cibezli bulgur pilavı ve cibezin faydaları

Cibez İzmir pazarlarında ve Karadeniz’de bolca bulunur. Lahananın ve karalahananın filizlerinden oluşan bir bitkidir. Kansere karşı koruyucu olduğu ve bağırsakları temizlediği söylenir. Haşlanmış cibezlerin salatası yapılır, yağda da kavrularak yoğurt soslu yenebilir. Özellikle sarımsaklı olursa yoğurt, yağda kavrulmuş cibez daha lezzetli olur.
Bulgur pilavında cibezi denemek istedim, çok lezzetli oldu. Önce cibezleri bol suyla yıkayıp doğradıktan sonra üzerine biraz tuz atarak yağda kavurdum ve pişmekte olan pilavın içine attım.
Malzemeler:
6- 7 kök cibez
2 büyük boy kuru soğan
2 büyük boy domates veya 6-7 tane domates kurusu
Yarım kilo iri bulgur
1 büyük su bardağı sızma zeytinyağı ( bulgur çok yağ çekiyor, yağı az konunca lezzeti olmuyor.)
2 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kuru nane, kuru kekik, 1 çorba kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı biber salçası veya yarım kaşık domates yarım kaşık biber salçası da olabilir.
Tavuk suyu
Yapılışı:
Cibezler iyice yıkanıp, temizlenir. Sonra doğranarak soğanla beraber zeytinyağı ile birlikte tencerede kavrulur. Kavrulurken 1 tatlı kaşığı toz şekerde serpilir.
Bulgur yıkandıktan sonra salçayla ve domateslerle birlikte cibezlerle biraz daha kavrulur. Üstünü 2 parmak geçecek biçimde tavuk suyu ve su dökülür. Tuz ve baharatları da atılır.
Bulgur pişerken ara sıra tencerenin altı üstüne getirilir, suyu az gelirse tekrar sıcak su ilave edilir. Zira bulgurun pişmesi cinsine göre değişir.
Bulgur yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılır ve tekrar bulgurun altı üstüne getirilir. Bulgur pilavı biraz dinlendirildikten sonra sonra turşu ve ayranla servis yapılır.
Afiyet olsun, neşeli günler sizin olsun.
Sibel Koçarslan
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
