Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tavuk ve kanatlı dışkılarını topraklara uygulamak.

Tavuk ve kanatlı dışkılarını topraklara uygulamak.
 

Aman dikkat! Yaş gübre bitkilerinizi yakabilir. Sevgili İlksen'in de yazdığı gibi. Yanmış olarak, şerbet şeklinde ve doğru oranda kullanmanız çok önemli.

Arkadaşlar Gübre olarak tanımladığımız hayvan dışkıları, hayvanların sindirim sistemlerine bağlı olarak üre ve azotça çeşitli değerlerde olabilir, bu değerler toprak yapısında dengesizlikler yaratarak toprak yapısının anyon ve katyon değişim katsayılarını bozacak seviyeler yaratmaktadır.
 
Tavuk dışkılarının kompost içeriğine katkıları.

Bu konuyu biraz açarak ortaya koyacak olursak konumuz kanatlı dışkılarından tavuk gübresinin doğrudan toprağa uygulama sırasında ph ve ec değerlerini yitiştireceğimiz bitkilerin toprak isteklerine uygun olarak indirgemememiz gerekmektedir.

Bu uygulamalarda ancak doğrudan sulama sularına ilave ederek tatbik edebiliriz, bitkilerimizin meyva tutum dönemleri içinde devamlı verilmesinde sakınca görmüyorum, bu uygulamaları damlama sulama içinde su tanklarına yapılan gübre şerbeti süzülerek ilave edilerek sistem içinde dengeli bir oran yaratarak kullanım kolaylığı da sağlamış olabiliriz.

Ben bu konuda birçok altarnatif uygulama modeli içinde genelde yabani otların ve öğütülen dalların kompostlaşma sürecinde ideal bir aktifleyici olarak kullanmaktayım, bu aynı zamanda oluşturduğum kompostun içeriğinide zenginleştirmekle beraber oluşturulan kompost yığınlarındaki korbon içeriğine karşı olarak azot dengeleyici olma özelliği ile ideal bir kompost mataryeli durumu ile tavuk dışkıları değerlendirilmektedir.


Epsody
Doğa Dostu

 

 
Toplam blog
: 29
: 1056
Kayıt tarihi
: 14.01.11
 
 

Elektronik teknisyeni olarak emekliyim, 1997 Ağustos'u itibariyle toprakla ilgili hobi çalışmalar..