Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '13

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
1396
 

Tavuklu kabune

Isparta’nın Senirkent geliniyim. Bu yöreye has Kabune pilavı çeşitli şekillerde yapılır. Ekseriya düğün yemeği olarak sunulur. Yağsız etle yapılan bu pilavı ben daha değişik yapıyorum. Zira Sağlığımız açısından kırmızı eti mümkün olduğu kadar az tüketmeye bakıyoruz. Kırmızı et yerine tavuk eti kullanıyorum. Senirkent’te kırmızı et ve nohutla yapılan bu pilav çok lezzetli oluyor. Şimdi sizlere benim tarifimi takdim edeceğim.

YAPILIŞI:

I/2 kg kemiksiz tavukgöğsü, yıkanıp soyulup doğranmış 1 havuç, 1 baş soyulup doğranmış soğan,2 çay kaşığı tuzla birlikte,  3 bardak su ile haşlanır.  Tavuklar ayrılarak didiklenir bir kapta bekletilir. Soğan ve havuçlu su süzülür. Kalan havuç ve soğanlar ayrıca eğerlendirilebilir. 3 Su bardağı pirinç iyice yıkanır ve 20 dakika ılık suda bekletilir. 2 baş ince piyazlık doğranmış soğan isteye bağlı karabiber ve tuzla ovulur ve yıkanır. Pirinçler süzülür. Bir tencereye yıkanan soğanlar yayılır, üstüne ince didilmiş tavuk etleri, onun üzerine önceden az haşlanmış 1 bardak bezelye serilir. (Senirkent’te bezelye yerine haşlanmış nohut konuluyor) İsteye bağlı tuz ve karabiber serpilir. Bir tavada isteye bağlı tereyağı ve 2 kaşık sıvı yağ kızdırılıp dökülür. Önceden ayırdığımız tavuk suyundan 3 bardak dökülerek üstüne porselen bir tabak kapatılır, tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Pişen pilavın üstüne havlu peçete konularak demlendirilir. Sonra peçete alınır. Servis tabağına ters çevrilen pilavın etrafı domates, yeşilbiberle süslenerek servise sunulur. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Karanfil çok teşekkürler...çok severim ve sürekli çantamda taşırım, bazen çayıma katarım, ıhlamurumun mutlaka arkadaşıdır. Balkonumda da yetiştirdiğim tek çiek...sözün kısası karanfil hastasıyım, seviyorum...isabetli oldu:))

Sündüs Akkaya 
 25.03.2013 22:20
Cevap :
Beyendiğinize sevindim, bu değerli yorumunuz için teşekkürler canım sealam ve sevgiler.NAHİDE  26.03.2013 7:58
 

Tez zamanda denemem lazım...ellerinize sağlık...güller bıraktım size.

Sündüs Akkaya 
 25.03.2013 20:28
Cevap :
Ben de size Karanfil demeti gönderiyorum canım denemenizi tavsiye ederim, afiyet olsun.Selam ve sevgiler.NAHİDE  25.03.2013 21:34
 

Kıymetli Öğretmenimiz Nahide Çelebi:Yani sizin tarifinizle insan tadını merak etmiyor değil,ancak bu konu bu biçarenin konusu değil,gerekli notları aldım.Evin Sultanı avdet edince kendisine arz ederim.Selam ve saygılar sunuyorum..

Mehmet Burakgazi 
 25.03.2013 18:57
Cevap :
Evin Sultanı Hanımefendi, inşallah görevini hayırlısı ile yerine getirip, güle, güle döner evine, yuvasına.Allah birbirinizden ayırmasın, sağlıklı ve mutlu yaşayın inşallah.Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim, selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  25.03.2013 21:44
 

Çok teşekkürler Nahide hocam.Güzel bir akşam diliyorum.SAYGILARIMLA.

Şennur Köseli 
 24.03.2013 20:58
Cevap :
CANIM GÜNAYDIN, YORUMUNUZA TEŞEKKÜRLER. SENİRKENT'TE BU PİLAVI NOHUT VE KIRMIZI ETLİ YAPIYORLARLAR GÜZEL OLUYOR.BİZİM SAĞLIK PROBLEMLERİMİZ OLDUĞU İÇİN TAVUKLU YAPIYORUM BİR DENEYİN SEVECEKSİNİZ. SELAM, SEVGİ VE SAĞLIK DŞLEKLERİMLE.NAHİDE  25.03.2013 8:20
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1878
Toplam yorum
: 11455
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1031
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster