Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Taze bakla çorbası

Taze bakla çorbası
 

buyrun taze bakla çorbası pişirelim :)))


Bahar aylarında, bir çok yeşil sebzenin yanında, taze bakla da sofralarımızı lezzetlendiren, değerli bir besin maddesidir. Zeytinyağlı, yoğurtlu yemekleri, favası yanında, "yoğurtlu çorbası" da apayrı tat veren bir çorbadır.

BAKLA -SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Taze baklanın içerdiği önemli besin değerlerinin yanı sıra;

o Bakla, baklagillerdeki tüm sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.

o Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.

o Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.

o İçerdiği yüksek orandaki lifle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

o Bakla ayrıca, hemoroit ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.

Bütün bu sağlığımız için faydalı etkilerinden yararlanılmak üzere taze bakla ya da iç baklanın diyetimize katılması ve günlük olarak bir fincan dolusu baklanın yenmesi yeterli olacaktır.

Dikkat: Bakla, bu besine karşı duyarlı kişilerde zararlı etkilere yol açabilir.

Şimdi, hazırlanışı çok kolay "yoğurtlu taze bakla çorbası" tarifimize geçelim:
Malzemeler:
- 500 gr. çok körpe, taze bakla,
- bir baş kuru soğan,
- 2 yemek kaşığı mısır yağı,
- 1 domates veya 1 yemek kaşığı salça,
- 8- 10 su bardağı sıcak su,
- 1 adet küp şeker
- bir yumurta sarısı,
- 3 yemek kaşığı un,
- 1 kase yoğurt,
- üzerini süslemek için taze nane, maydanoz, dereotu, karabiber.

Hazırlanışı:
Yıkayıp ayıkladığımız baklaları ince ince ekmek tahtasında doğrayalım, yarım limon suyu sıkılmış, su dolu bir kaba bekletmeye alalım. Kuru soğanı incecik çentip, düdüklü tencereye mısıryağıyla ilave ederek, soğanları kavuralım. Domatesi rendeleyip ilave edelim veya 1 kaşık salça ilave edip kavuralım. Üzerlerine incecik doğradığımız baklaları, sudan süzerek alıp, düdüklü tencereye katalım. Baklalar sararıp renk değişene kadar karıştıra karıştıra kavuralım. Üstüne 8-10 bardak kadar sıcak suyu katalım, 1 adet küp şekerini atarak, düdüklü tencerenin kapağını kapatarak 20 dk. kadar baklaları pişirelim.

Süre dolunca usülünce tencere kapağını açalım. Başka bir derince kapta, 1 yumurta sarısı, 3 kaşık unu, 1 kase yoğurdu mikser ile, ayran kıvamında çırpalım. Bu terbiye karışımını, kaynayan baklalara, hızlı karıştırarak, yavaş yavaş ilave edelim. Kısık ateşte, 10 dkk. karıştırarak kaynatıp, tuzunu, karabiberini ilave edelim ve ocağı söndürelim. 1- 2 dal maydanoz, taze nane, dereotunu incecik kıyıp, üzerine serpelim.
***Dilerseniz, küçük bir tavada, 2 kaşık mısır yağında, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberi kavurarak, çorbanın üzerini süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun, bakla mevsimi geçmeden hemen bu çorbayı pişirmenizi öneririm.

 
Toplam blog
: 28
: 3603
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Edirne, Trakyalıyım. Emekli öğretmenim (yab. dil- Almanca). Okuma, müzik, gezi, doğa, yürüyüş... ..