Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '08

 
Kategori
Balıkçılık
 

Taze mi, bayat mı?

Taze mi, bayat mı?
 

Kış aylarının en lezzetli, beyaz et ürünleri olarak balıklar göze çarpar, Tabi ki her balığın mevsime göre özelliği vardır ve lezzeti değikenlik gösterir. Balıkları mutlaka tatlı su ve tuzlu su balığı olarak iki kategoride ele almak gerekir.
Bu yazımızda balıkları tanıtmayacağız, ama onların nasıl TAZE ya da BAYAT olduğunu bilmemiz gerekir, Bu sağlığımız açısından çok önemli bir konudur. Hele birde benim gibi balıksever biriyseniz.

Bir balığın taze mi, bayat mı olduğunu anlamak için; öncelikle gözüne, solungaçlarına, pullarına, kuyruğuna ve kokusuna bakılır. Taze balığın; gözü canlı ve berrak, solungaçları gergin ve rengi kırmızı, pulları temizleme sırasında etten zor ayrılır, kuyruk çektiğinizde kopmaz, et sert olduğundan, üzerinde parmakla bastırıldığında iz kalmaz, başı yukarı gelecek şekilde kuyruğundan tutulduğunda dik durur, esnemez, kendine özgü balık ve taze su kokusu vardır.
Peki Bayat balık nasıl anlaşılır; etin diriliği yok, berraklığını yitirmiş, solungaçları gevşek kalkık, rengi solmuş, sarımsı yada kahverengi olur.pulları temizlenirken etten çok kolay ayrılır, kuyruğu hemen kopar, üzerine parmakla bastırdığınızda mutlaka iz kalır, dik durmaz, pörsümüştür, taze balık ve su kokusunun yerine, bozulmadan olayı oluşan pis bir koku hissedersiniz.
Balıklar her mevsim damak zevkimize ayrı bir tat ve lezzet katarlar, ne yediğinizi bilmek en doğal hakkınız...
 
Toplam blog
: 33
: 699
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

1976 Amasya doğumluyum. İstanbul'da yaşıyorum, Anadolu üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunuyum..