Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '14

 
Kategori
Basketbol
 

TBL Final Serisi: Obradovic, Türkcan, sahanın kapatılması

           Beko Basketbol Ligi final serisinde şampiyonu belirleyecek olan son viraja girilirken gerginlik de beklendiği gibi had safhaya ulaştı. Galatasaray ve Fenerbahçe’nin başında bu yöneticiler varken gerginliğin artmaması da kaçınılmaz. Her GS-FB serisi başlarken dostluk, kardeşlik gibi söylemlerde bulunulur ama seri devam ederken ortam sürekli gerilir.

 

            Öncelikle Fenerbahçe Ülker koçu Zeljko Obradovic’ten bahsedelim. Obradovic kapalı kutu değildi, kültür olarak Türkiye’ye çok benzeyen iklimlerde başarılı olmuş bir koçtu. Bu nedenle Obradovic Türkiye’de de ‘nasıl başarılı olacağını’ zaten genel olarak biliyordu. Dördüncü maça dönelim, Obradovic ilk yarıda çok önemli bir hata yaptı, -açıkçası Obradovic de dememek gerekir, çünkü yardımcıları bunu takip etmeliydi- sahada aynı anda dört yabancı bulununca teknik faul çalındı. Maçın bitmesine 7:41 kala Obradovic gereksiz yere sinirlenmeye başladı. Pozisyonu hatırlayalım, Bo McCalebb hızlı hücuma çıktı, Ender Arslan kendisine dokundu, Bo turnikeyi kaçırdı, devamında hücum ribaundunu alan Bogdanovic pozisyonu basket-faulle tamamladı. Ender’e sportmenlik dışı faul çalınmalı mıydı? Evet. Yalnız, pozisyon Fenerbahçe Ülker için kötü bir şekilde neticelenmedi, bu durumda normal şekilde itiraz edilebilir ama bu kadar abartılacak bir şey olduğunu sanmıyorum, o halde asla bir basketbol maçı oynanamaz.

 

            Obradovic’in ikinci ve üçüncü teknik faulleri alması tamamen haklıdır. İşin daha da ilginç tarafı, maç bittikten sonra yaşananlar oldu. Fenerbahçe Ülker menajeri Mirsad Türkcan birbirinden ilginç açıklamalar yaptı:

            "Yemediğimiz küfür kalmadı. Anonslar çok geç yapıldı. Obradovic niye atıldı, anlayabilmiş değilim. Basketbol sahada oynanmalı. 14 bin kişi küfür etti. Bizim seyircimizi örnek alsınlar. Fenerbahçe dünyanın en iyi koçunu getirdi. Federasyon neden atıldığını araştırmalı."

 

            Bu açıklamayla da Fenerbahçe yönetiminin spora bakış açısını görebiliyoruz. ‘’Fenerbahçe dünyanın en iyi koçunu getirdi. Federasyon neden atıldığını araştırmalı.’’ Demek ki Fenerbahçe dünyanın en iyi koçunu getirdi diye kendisine hiç yaptırım uygulanmamalıymış. Böyle bir düşünceyi de Mirsad Türkcan’dan duymuş oldu. Özellikle NBA’de bazı koçlara ve oyunculara ayrıcalık tanındığı doğrudur, Türkiye’de de zaman zaman bu örneklere rastlarız ama Obradovic’in atılmaması mümkün değildi son maçta. Hatta, Obradovic atılmak için herşeyi yaptı da diyebiliriz.

 

            ‘’Yemediğimiz küfür kalmadı.’’demiş. Sanırsınız ki, bunu söyleyen bir yabancı ve ilk kez böyle bir ortamda maça çıkıyor. Küfür haklıdır demiyorum ama Türkiye’de yıllardır bu sorun var, Mirsad Türkcan da Türkiye’de ilk kez maça çıkmıyor, küfür sorununu ilk kez mi gördü, peki diyelim ki maçı Fenerbahçe Ülker kazansaydı Mirsad Türkcan benzer bir açıklama yapar mıydı?

 

            ‘’Bizim seyircimizi örnek alsınlar.’’ Yine ortamı gerecek, provoke edecek bir açıklama. Öncelikle taraftar ile seyirci kavramlarını ayırmak gerekir. Burada ‘’Fenerbahçe taraftarı’’nı kastettiğini düşünüyorum. Böyle bir tartışma empoze edilebilir mi? Başkası da çıksın ‘’Miami Heat taraftarını örnek alsınlar’’desin. Bir politik tartışmada da ‘’Türk seçmeni Norveç seçmenini örnek alsın.’’denilsin. Nereye varabiliriz bu açıklamalarla? Sonuç gerginlikten başka bir şey olmaz.

            Peki Galatasaray Liv Hospital ceza almalı mı? Almalı, Galatasaray taraftarı karşılıklı atışmaların gazına geldi ve maç sonunda da Obradovic’in tuzağına düştü. Bo’nun pozisyonuna bu kadar sert itiraz edilmeyeceğini Obradovic benden iyi biliyordur, yaptığı hareketler sadece tribünleri kışkırtmaya yönelikti. Galatasaray taraftarı da sahaya yabancı maddeler atarak hakemlerin sahayı terketmesine neden oldu, bu nedenle Galatasaray’ın sahası kapatılmalı. Yalnız Türkiye Basketbol Federasyonu hala bir açıklama yapmadı ve Pazartesi günü maçın nasıl oynanacağı belirsiz. Biletleri satılan maçın tüm taraftarlara açık bir şekilde oynanıp oynanmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz…

           

           

 

           

 

 

Maçların ayrıntıları ve farklı yazılar için : http://altiustusport.blogspot.com.tr   (Maç yazıları kısa sürede eklenecektir)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

sahinarif88@hotmail.com

 

http://twitter.com/arifsahin1

 

www.abcspor.com

 

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..