Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '12

 
Kategori
Siyaset
 

TBMM Ankara'nın hesaplarını bozdu, gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi

TBMM Ankara'nın hesaplarını bozdu, gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi
 

Görsel Cumhurbaşkanlığı sitesinden


Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013’te yapılmasına yönelik oylamada AKP+MHP ittifakı yara aldı. TBMM’de yapılan ikinci tur oylamada 360 kabul oyuna karşılık 74 ret oyu kullanılan oylama sonuçlarına göre1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

 

Gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çevrildi.

 

Anayasaya göre 330-367 Aralığında oy alan değişiklikler zorunlu olarak referanduma sunuluyor. Gül yasayı veto etmezse yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler için sandığa gidecek olan Türkiye’de bir de Anayasa değişikliği oylaması yapılması gerekecek.

 

Anayasanın 175.maddesine göre, “Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür. Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir.”

 

 

Bugün yapılan oylamada geçerli oyu alamayan ‘yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin’  Anayasa değişikliği için yapılan oylamada geçen hafta AKP ve MHP oylarıyla zorunlu referandum sınırı aşılmıştı.

 

Anayasa değişikliği teklifi ilk turda 34 ret, 11 çekimser, 2 boş ve 3 geçersiz oya karşılık 378 oyla kabul edilmişti. Bugün yapılan ikinci tur oylamada 360 kabul oyu alan Anayasanın değiştirilmesi teklifi eğer Cumhurbaşkanı TBMM’ye iade etmezse zorunlu olarak halkoyuna sunulacak.

 

AKP referandum olasılığı üzerine olağanüstü toplandı.  

Başbakan Erdoğan’ın yol haritasının yara aldığı gelişme üzerine ilginç değerlendirmelere tanık olacağız.

 

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, MHP’nin desteğine göndermede bulunarak, “Bence Anayasa oylamalarında gizli oy kaldırılmalı, herkes taahhütlerine bağlı kalsın” diyerek demokratik(!) bir değerlendirmede bulundu.

 

Gelişmeler üzerine ‘TBMM’nin takdiri, Cumhurbaşkanı iade edebilir veya referanduma da götürebilir’ görüşü öne çıktı. Doğal olarak oylamaya ilişkin adeta komplo teorilerine taş çıkartan değerlendirmelerde yapılması olası. Çıkan sonucun Erdoğan’ı memnun etmediği ortada, birileri başkanlık yoluna taş koydu(!), hesaplar şaştı.

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..