Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '10

 
Kategori
Haber
 

TBMM’de “Elitaş Kanunu” kabul edildi…

TBMM’de “Elitaş Kanunu” kabul edildi…
 

Değerli okurlarım…

Bugünkü yazımda, özellikle Kayseri ve civarındaki “Pancar üreticisi çiftçiler” ile yine Sivas, Erzincan, Yozgat ve Nevşehir illerindeki “Pancar üreticisi çiftçileri” ilgilendiren yasa değişikliğinden söz etmek istiyorum.

Çünkü konu, Kayseri ve civarındaki “Pancar üreticisi çiftçileri” ile benzer birçok kooperatifi çok yakından ilgilendirmektedir.

Öncelikle “Kooperatif” ne demek, onun üç maddede tarifini yapmakla başlayacağım.

1. Ortaklarının gereksinimlerini uygun şartlarda elde etmelerini sağlamak amacıyla kurulan ortaklık.

2. Üreticilerin, aracıyı ortadan çıkararak ürünlerini daha iyi şartlarda pazarlamak için kurdukları ortaklık.

3. Ortaklarının belirli iktisadi çıkarlarını korumak, özellikle meslek veya geçimlerine ilişkin gereksinimlerini işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet yoluyla karşılamak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli tüzel kişiliğe sahip şirket.

Üzerinde değişiklik yapılan kanun, yapı kooperatifleri dâhil olmak üzere, bütün kooperatifleri ilgilendirmektedir…

Ülkemizde, özellikle “Tarım Satış Kooperatifleri” üzerinde iktidarlar söz sahibi olmak isterler. Bunun en büyük nedeni, özerk yönetimlerin denetlenmesinden daha çok, kooperatif üyeleri üzerinde “İktidar” olarak baskı kurmak ve bu baskı sonucunda da hem siyasi çıkar sağlamak, hem de bu kooperatifler üzerinden yapacakları icraatlar ile ziraat ile uğraşan çiftçinin gönlünü ve dolaysıyla da oyunu almaktır.

Gelelim Kayseri özeline…

Bilindiği gibi Kayseri’de yaklaşık 80 bin üyesi olan bir “Pancar Ekicileri Kooperatifi” olağan genel kurulunda son seçiminde Vedat Ali Özışık'ın listesi 9120 oy alırken, muhalif gruba 3100 oy çıktı.

Seçim öncesi yeniden seçilen Vedat Ali ÖZIŞIK’a karşı olan AKP iktidarı ve özellikle Kayseri Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Mustafa ELİTAŞ, seçimi kendilerine yakın grubun kazanması yolunda büyük çaba harcadılar. Ancak olmadı, seçimi yine ezici oy farkıyla Vedat Ali ÖZIŞIK kazandı…

Özellikle seçim sırasında büyük ağırlık koyan AKP Grup Başkanvekili Mustafa ELİTAŞ, hem Kayseri milletvekili olması, hem de bu kadar yoğun çaba harcamasına rağmen seçimde kendine yakın grubu seçtiremedi.

Ve…

Çalıyı dolanma gayreti içinde yasa teklifi verdi…

TBMM’den geçen yasa teklifinde iki önemli madde var.

Birincisi, “Vekâlet” kullanımının kaldırılması… Yani üyeler, katılamayacakları genel kurullarda kendilerini “Vekil” ile temsil ettiremeyecekler.

İkincisi ve “Anayasaya aykırı” olanı, denetleyecek müfettişlerin, “Suç unsuru” bulamasalar da, “Kanaat” ile yönetimi görevden alma yetkileri ile donatılması. Bir başka şekilde açıklaması, hukuku hiçe sayarak “Ben ne istersem o olmalı” mantığı…

Kanun ile AKP Kayseri Milletvekili ve Gurup Başkan Vekili Mustafa ELİTAŞ, Pancar Üreticileri Kooperatifine iki müfettiş yollayacak. Seçimle iş başına gelmiş, ama ELİTAŞ’ın tercihi ve iktidardan yana olmayan, kendisine rağmen seçilmiş yönetimi, “Böyle kanaat getirdim” diyebileceği bir yöntemle yönetimden alacak. Bu kere kendi taraftarı bir kayyuma yönettirmeye başlayacak, 1 yıl içinde genel kurul yaptırarak kendinden yana olanları, kendi desteklediği kişileri yönetime getirecek…

Mesele bu…

Mesele bu da Sayın ELİTAŞ, ya bir sene içinde yaptıracağın seçimde yine “İstemediklerin” seçilirse n’olacak?

“Olsun… Benim kanun, benim istediğim yerine gelene kadar uygulanır” diyorsan…

Sana bu milletin diyeceği bir şey elbette olacaktır.

05 HAZİRAN 2010

 
Toplam blog
: 146
: 576
Kayıt tarihi
: 17.01.09
 
 

Yazacak belki bir çok şey vardır, ancak sadece "Yazmak en büyük tutkum" desem!... Sonrasında da zate..