Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

TCMB Ağustos ayı kapasite kullanım oranlarını (KKO) açıkladı.

Kapasite kullanım oranı (KKO) bir önceki veride geçen senenin aynı dönemine göre 0,06 düşüş göstermiş ve 74,8 olmuştu.  Bugünkü veride 74,8 gelmesi beklenen veri bir önceki aya göre 0,05 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre 1,8 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kısaca KKO nedir, nasıl ölçülür ve nasıl yorumlanır bunlardan da bahsetmek istiyorum.

Kapasite kullanım oranı (KKO) öncü gösterge niteliğindedir ve basit bir ifade ile üretim yapan makinelerin ne ölçüde kullanıldığını gösterir. Örneğin mobilya üreten bir imalat’ın bir ay içinde üreteceği mobilya miktarı 100 ise ve bu imalathane bir ayda  75 adet üretim gerçekleştirmiş ise bu imalat biriminin ay içerisindeki kapasite kullanım oranı %75 olarak gerçekleşmiş demektir.  

Nasıl yorumlanır?
 
1 – Genel olarak kapasite kullanımının yüksek olduğu dönemlerde, genellikle sanayi üretimi de artmaktadır.  Sanayii üretimi artışı ile büyüme hızı arasında da güçlü bir ilişki vardır.  Nitekim Tablo’da yılbaşından bu yana gerçekleşen KKO baktığımızda Nisan – Mayıs – Haziran  - Temmuz aylarında KKO’nın ilk çeyreğe göre artış eğiliminde olduğu görülmektedir. Bu bilgilere göre ikinci 2. çeyrek büyüme’nin ilk çeyreğe göre bir miktar daha iyi geleceği beklenebilir.

2- Normal zamanlarda %78 - 80 civarında olan KKO kriz dönemlerinde %58 – 60 lara kadar düşüş göstermektedir.  %70 – 80 arasındaki oranlar, yeni yatırımlar yapılmasa bile, gelişme potansiyelinin bulunduğunu ortaya koymaktadır.  (Bugünkü veri %74,3 oranında geldi.)

3 - Kapasite kullanımının incelenmesinde, daha gerçekçi sonuçlara ulaşılabilmesi için, bir tek aya ait oran yerine son 6 aydaki trendin araştırılması gerekir.  (Son 6 Aylık KKO ortalama 74,3 düzeyindedir.)

Sevgilerimle

Esra YILMAZ
https://twitter.com/yilmazesray

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..