Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

TCMB ne yapmalı?

TCMB ne yapmalı?
 

Kaynak: Borsahane


FED Başkanı Ben Bernanke’nin, tahvil alım programını bu yılın ilerleyen dönemlerinde azaltmaya başlayabileceğini ve 2014 yılının ortasında sona erdirebileceğini söylemesinin ardından Emerging Markets'lardan sert çıkışlarla Dolar/TL 1.94 seviyesini aşarak tarihi zirvesini test etti.

Şimdi yatırımcılar küresel piyasalarda satış baskısının devam edip etmeyeceğini ve şayet satış baskısının devam etmesi durumunda TCMB’nin nasıl bir duruş sergileyeceğini merak ediyor.

Biliyorsunuz Merkez Bankası hafta başındaki PPK toplantısında politika faizini yüzde 4.5'te tutarken, koridorun alt ve üst bandında değişikliğe gitmemişti.

PPK sonrası ise Merkez Bankası Çarşamba ve Perşembe (dün) günü politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak istisnai gün ilan etti. Buna rağmen piyasanın ateşi yükselmeye devam edince Merkez Bankası dün öğleden sonra açtığı 6 döviz satım ihalesinde toplam 350 milyon dolar sattı.

Her ne kadar yaşanan satışlar gelişmekte olan ülkelerin tümünde yaşanıyor olsa bile Türkiye’nin dış piyasalardan negatif ayrıştığını da söylemek mümkün.

DÖVİZ SATIMI NEREYE KADAR
Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı verilere göre Brüt döviz rezervleri 14 Haziran haftasında 108 Milyar 573 Milyon Dolar seviyesinde, net döviz pozisyonu ise 46 milyar 028 milyon dolar. Yani sınırsız bir müdahale olanağımız yok. Bir tarafta gelişmekte olan ülkelerde satış baskısı devam ederken diğer taraftan içeride de ekonomiye ilişkin beklentilerin hala istenilen düzeyde olmaması ve bazı göstergelerin kötüleşmesi ile yükseliş trendi sürebilir. Bu noktada ise müdahalenin bir yararının olmayacağını ve elimizdeki döviz rezervini kaybettiğimizle kalacağımızı düşünüyorum. Hatta şayet parti gerçekten bitti ise rezervlerimizin yarısından fazlasını bile kaybedebiliriz.

DOLAR KAÇA ÇIKAR?
Bu noktada kısa vadeli hedef vermek zor çünkü bıçak sırtı bir dönemdeyiz. Bir taraftan yurtdışı gelişmeler diğer taraftan yaklaşan seçimler ve içeride hükumete yönelik protestolar… olumsuz haber akışının devam etmesi durumunda kısa vade 2,20 liraya doğru hareketlenebileceğini düşünüyorum. Ancak öncesinde benim öngörüm önce 1,90 altının bir kez daha test edip Temmuz ayı içerisinde 2 liraya doğru bir hareketlenme olacağı yönünde.

Bu arada bugün konuştuğum bir bankada döviz masası işlemcisi olan bir arkadaşım dolar hareketinin bir kısmının Londra kaynaklı olduğunu, ancak hacimli bir alım ve satım olmadığını söyledi. İşte bu noktada şayet Türkiye’nin yumuşak karnını kullanmak istelerse çok çok farklı fiyatlar bile görebiliriz. Tavsiyem döviz yükümlülüğü olmayan bugünkü seviyeden dolar almasın. Dövizi olanlar da tutmaya devam etsinler.

TCMB NE YAPMALI?
Yukarıda da söylediğim gibi TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 3,50'de, borç vermede yüzde 6,50'de sabit bırakmıştı. İlk etapta Merkez Bankası dün ve önceki gün olduğu gibi istisnai gün uygulamasına ve döviz satım ihalelerine devam edecektir ancak satışların dünkü gibi panik haliyle devam etmesi durumunda sadece döviz satış ihaleleri ile kuru düşürebileceğini sanmıyorum. Yukarıda saydığım olumsuzluklar devam ettiği müddetçe satışlar devam edecektir. Bir sonraki PPK toplantısının 23 Temmuz’da olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda satışların devam etmesi durumunda Merkez Bankasının 2011 Ağustos ayında yaptığı gibi ara bir PPK ile faiz koridorunun üst bandında bir artışa gidebileceğini düşünüyorum. Tabi bu noktada en önemlisi dış piyasalardaki gelişmeler olacaktır.

BIST’TE DURUM
Fed'in tahvil alımlarını 2014 ortasında sonlandırabileceği endişesi gelişmekte olan piyasalarda para çıkışı yarattı. Hemen tüm konularda maksimum abartan bir ülke olarak BIST yaşanan satışlarda dünya borsalarına fark attı. Dünü yüzde 6.82 kayıpla kapatan endeks böylece 2012 Aralık başından beri en düşük seviyeden kapanmış oldu. Bankacılık endeksinin yüzde 7,54 ile düşüşe öncülük ettiği günde sanayi endeksinde ki düşüş yüzde 6,06 da kaldı.

Bugün portföylerde bir dengelenmeye gidileceğini düşünüyorum. Mevcut seviyeler endeksin Gezi olayları sonrası gördüğü dipe çok yakın. Bu noktada olası satışların devam etmesi halinde endeksin 72.600 civarında dengelenme görülebilir. Yukarıda da söylediğim gibi satışların ekstra abartıldığını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta için 76 bin direncine doğru hareketin devamı beklenebilir.

Bol Şans
Esra YILMAZ
 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..