Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '19

 
Kategori
Hukuk
 

TCP/IP Protokolü

   TCP/IP Protokolünün hukuki değerlendirmesini yapmadan önce sırasıyla TCP/IP ne zaman uygulanmaya başlamıştır, nedir, hangi alanlarda kullanılmaktadır, katmanlı ağ sistemindeki yeri nedir sorularını cevaplarsak kafa karışıklığını gidereceğimizi düşünüyorum.

   TCP/IP Protokolü 1970’li yıllarda geliştirilip ilerleyen yıllarda kullanılmaya başlanılmıştır. Bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan bir protokoldür. İnternet tarayıcımız, Epostamız, web sitemiz bu protokolü kullanmaktadır.

   TCP/IP Referans Modeli; uygulama, taşıma, ağ, link ve fiziksel olmak üzere 5 katmandan oluşmaktadır. Ama bizi ilgilendiren kısmı taşıma ve ağ katmanlarıdır. TCP taşıma kısmında yer alırken, IP ağ kısmında yer almaktadır. TCP, verileri küçük paketlere bölüp farklı sıralar ve yollarla ağ(IP) katmanına  gönderir ve paketlerin doğru yere aktarılmasını garanti eder. Her bilgisayarın kendisine ait bir IP numarası vardır ve sadece ona aittir. Bilgisayarlar arası iletişim bu yolla sağlanmaktadır.

Bilgisayar üzerinde, kanunda suç olarak tanımlanan bir fiilin gerçekleşmesinde IP numarası tek başına yeterli midir?

   Bilindiği üzere bilgisayarı kiralama yahut bilgisayara, sahibi bilinmeyen yazılımlar yüklenmesi sebebiyle Truva atı (Trojan) vb. virüslere, hack programlarına rastlanabiliyor. Bilgisayar da ‘köle bilgisayar’ sıfatından muzdarip olabiliyor. Peki Yargıtay bu konuda ne tür kararlar vermektedir?

15. CD. 18.03.2014, E.2012/12768, K.2014/5027.‘..cihazların alışverişleri esnasında birbirlerinin erişim adreslerini belirlemek amacıyla kullanıldığı, bir IP adresinin bir cihaza geçici bir süre ile atanabileceği gibi, o cihazın değişmeyen IP adresi olarak da kalabileceği, bu nedenle birincisi cihaza ait olan statik IP, diğeri ise boşta olup IP sağlayıcı tarafından istenildiğinde atanan değişken olarak adlandırılan IP olmak üzere iki tip IP adresi olduğu, herhangi bir servis sağlayıcıya (örneğin Türk Telekom) abone olan kullanıcının, servis sağlayıcıdan statik IP adresi talep ettiği taktirde, aboneliği süresince internete her eriştiğinde bu statik IP ile erişmiş olacağı, kullanıcı statik IP adresi talebinde bulunmaz ise internete bağlandığı IP adreslerinin değişkenlik gösterebileceği..’

8.CD. 24.10.2013, E.2012/21817, K. 2013/25428. ‘..IP numarası kullanılan bilgisayarı göstermeyip internetle olan bağlantısını göstermesi..’

8.CD. 24.10.2013, E.2012/21817, K.2013/25428. ‘.. kesin delil bulunmadan varsayımlarla hüküm kurulamayacağı..’

   Yargıtay kararları da  istikrarlı bir şekilde gösteriyor ki IP numarası tek başına  delil olarak kabul edilmemekte, ek delillere ihtiyaç duyulmaktadır. Yalnızca IP numarasının kişiyi doğrudan suçlu kılmaya yetmeyeceği anlaşılmaktadır.

 
Toplam blog
: 4
: 916
Kayıt tarihi
: 20.01.19
 
 

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun. Gaziantep Barosuna kayıtlı avukat. ..