Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

TED talks (TED konuşmaları)

TED talks (TED konuşmaları)
 

TED TALKS


<ı>DÜNYANIN EN BÜYÜK DÜŞÜNÜRLERİ, YARATICILARI VE ALANLARINDA ÖNCÜ KİŞİLERDEN İLHAM VEREN KONUŞMALAR!

1984 yılından bu yana dünyanın değişik coğrafyalarından, alanlarında çığır açmış kişileri biraraya getiren TED Talks konferansları her geçen yıl daha da artan bir oranla bütün insanlığa ulaşmaya başlamıştır. Konferansa her yıl aralarında büyüleyici düşünürler ve yaratıcılar katılmakta ve bu etkileyici insanlar 18 dakikalık bir süre içerisinde hayatlarının sunumunu yapmaktadırlar. Bu zamana kadar sunulan birbirinden ilginç projeler ve başarı hikayelerinden büyük bir bölümüne (200’den fazla süper sunum) <ı>www.ted.com web sayfasından hiçbir ücret ödemeksizin erişilebilmekte ve her hafta bu konuşmalara yenileri eklenmektedir. Bu videolar Creative Commons license ile yayınlanmakta olup bedava paylaşılmaktadır. Bu oluşumun yaratıcıları fikirlerdeki gücün davranışları, yaşamları ve sonuç olarak dünyayı değiştirebileceğine arzulu bir şekilde inanmaktadırlar. TED Talks web sayfasında <ı>“yayılan fikirler” (spreading ideas) misyonuyla yola çıkıldığı belirtilmektedir. Her geçen gün biraz daha globalleşen ve bilginin paylaşılan sosyal sermaye olarak adlandırılmaya başladığı dönemlerde yaşamaktayız. Açık kaynak devriminin önemini her geçen gün biraz daha hissettiğimiz bu devirde bedava bilgi ve mükemmel fikirlerin dünyanın en fazla ilham veren düşünürleri tarafından verilmesi küresel bir takas ortamı yaratmaktadır. Aslında son dönemin yeni kavramlarından birisi olan Vikinomi yani küresel işbirliği TED Talks felsefesinin ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Meraklı ruhlar topluluğu, fikirler ve birbirleri ile müthiş bir etkileşim içerisinde olup durmaksızın bilgiyle beslenmektedirler. TED Talks konferansları tam bir kalabalıkları bilgeliğinin (wishdom of crowds) sembolüdür.

TED Konferansları çılgın fikirler, aykırı kişilikler ve yaratıcı beyinlerin toplanma noktasıdır. Her bir konferansa 1000 kişiden fazla katılımcı eşlik etmekte ve içerik bilimden iş dünyasına, sanattan küresel meselelere birçok alanda genişletilmektedir. Dört gün boyunca 50 konuşmacı; her biri 18 dakikalık sunumlar; müzik, canlı performans ve komedi tarzı kısa eğlenceler şeklinde düzenlenen TED Talks’ta tüm paylaşımların bir şekilde birbirleri ile inanılmaz bir şekilde bağlantılı olduğu söylenebilir: Birbirleriyle bağlantılıdırlar çünkü hepsinin temel amacı hayatta kazmış olduğumuz ve bir türlü çıkamadığımız hendeklerden gün ışığına çıkmamıza yardımcı olmaktır.

<ı>“Fikirler, düşünceler, tasarımlar, yaratıcı buluşlar paylaşılmaya değer.” Bu parola ile yola çıkan TED, konferanslarda sunulanları online olarak yayınlamaktadırlar. Böylelikle global bir izleyici ve dinleyici kitlesinin dikkatini buraya çekmeyi başarmışlardır. Dünyanın en ilham verici seslerine kulak vermemek, değişen dünya dinamikleri çerçevesinde yapılabilecek en büyük hatalardan biri olabilir.

TED en kaliteli küresel topluluk olarak kabul edilmekte her disiplinden ve kültürden insanları kucaklamaktadır. Bu insanların temel iki özelliği olduğu kabul edilmektedir: Dünya meselelerine derin bir anlayışla bakabilmeleri ve bu anlayış tarzları ile hepimiz için daha iyi bir geleceğin mümkün olabileceğine olan ümitleridir. TED Talks birçok yolla kendini beslemekte ve farklı disiplinlerden birçok insanı aynı amaç etrafında toplayabilmektedir. Fikirlerin paylaşıldıkça değerlendiği bir anlayışla dünyanın neresinde olursanız olun, statünüz ve kültürel değerleriniz ne olursa olsun kitlesel işbirliği ve açık kaynak devriminin bütün nimetlerinden faydalanmak geleceğin dünyasını şekillendirmek demektir.

TED’in sponsorları belki de bu konferansların ne kadar önemli olduğunu belirten çok önemli açıklamalar yapmışlardır. Bu açıklamalardan biri <ı>Steelcase Şirketi’nin CEO’su James P. Hackett’tan gelmiştir: <ı>“TED konferansı iki önemli kavram çerçevesinde desteklenmektedir. Birincisi: Bilgiyi kovalama ömür boyu süren bir öneme sahiptir. İkincisi: Ağların (network) gücü ancak ve ancak başkalarını da işin içine dahil ederseniz daha güçlü hale gelir. Steelcase büyük düşünürlerin bulunduğu bu ağın bir parçası olması itibari ile fayda elde etmektedir. Sadece kendi canlılığımızı artırmak için değil, aynı zamanda tüm katılımcılar için daha iyi bir öğrenme ortamı yaratılmasına yardım etmek için bu işin yakın takipçisiyiz.” Sponsorlardan <ı>Sony Pictures’ın Başkan Yardımcısı Don Levy ise şunları söylemektedir: <ı>“TED insanlık için bir düşünce tankıdır. Değişim yaratma yeteneği ve düşüncesi ile biraraya gelmiş olağanüstü bireyler topluluğudur. Katılırız, dinleriz, eşlik ederiz, öğreniriz, uygularız ve geliştiririz. Özünde TED yeniliklerin ve buluşların inşa edildiği bir topluluktur ve bu bizim prensiplerimizle uyuşmaktadır. Aynı zamanda bizler TED’in bize bütün bir yıl boyunca, kişisel ve profesyonel anlamda, ilham kaynağı olması ve düşünsel boyutta bize yardımcı olması sebebi ile TED’e sponsor olmaktayız.”

TED Talks medyada da geniş yer bulmakta ve ses getirmektedir. Örneğin Forbes’ten <ı>Quentin Hardy TED’i şu şekilde ifade etmektedir: “<ı>Sahip olduğu vizyonle birlikte TED’in başka iki yararı vardır. Bunlardan birincisi; geniş bir ağ oluşturmaktır (networking). İkincisi ise; 96 saatlik bir tedavi edici etkisi olmasıdır. Olumsuzculuğun askıya alındığı bu zaman dilimi şüphe ve ironiden uzaktır ve hayret verici bakış açılarının sergilendiği bir ortamdır. Konuşmacıları büyük bir bölümü ayakta alkışlanmayı hak etmektedirler. Üç gün süreyle dünyanın en iyi ve başarılı beyinleri kendilerini, hayatı ve dünyayı ciddi bir şekilde ele almak için arkadaşça bir ruh hali içerisinde ve alay konusu olma korkusu olmaksızın biraraya toplanmışlardır.”

TED Talks’a konuşmacı olarak katılabilmeyi başarmış kişiler arasında tanıdık birçok isim yer almaktadır. Bunlar arasında Bill Gates, Frank Gehry, Jane Goodall, Al Gore, Billy Graham, Peter Gabriel, Hans Rosling, Ken Robinson, Quincy Jones gibi alanlarında başarının doruklarına ulaşmış beyinler yer almaktadır. Ayrıca her yıl 3 konuşmacıya TED Prize adı verilen bir ödül verilmekte, böylelikle hem katılımın arttırılması için tetikleyici bir yol izlenmekte hem de bu kişilerin dünyayı değiştirme istekleri gözler önüne serilip her türlü destek bulabilme ortamı yaratılmaktadır. Örneğin, Jehane Noujaim isimli bir bayan 2006 yılında “Unite the world on Pangea Day, a global day of film”; yani dünyayı global bir film günü çerçevesinde birleştir konulu sunumu ile TED Prize kazanmıştır. Pangea eskiden kıtalar bir arada iken o kıtaya verilen kıtaya Pangea denirdi ve Jehane Noujaim biz ve diğerleri kavramını yıkıp, filmle, sanatla bunun başarılabileceğini öne sürmüştü. Hemen ertesi yıl, yani 2007’de, dünyanın birçok yerinde bir Pangea günü düzenlenmiş, dünyanın değişik merkezlerinde kurulan dev ekranlarda eş zamanlı olarak, barış ve birlikte düzen içerisinde yaşam konulu filmler gösterilmiştir. İstanbul bu filmlerin gösterildiği şehirler arasında yer almıştır.

Meraklı, ufku geniş, açık görüşlü, olaylara bir çok insanın içine kapandığı kapalı kutudan çıkarak bakabilme becerisine sahip, heyecan verici sırların gizemini büyük bir istek ve arzu ile çözmeye çalışan, humanist, çılgın, yaratıcı, futurist ve paylaşmanın verdiği hazzı bütün varlığı ile hisseden insanların buluşma noktasıdır TED Talks.

<ı>Mükemmel fikirlerinizi, düşüncelerinizi, yaratıcı buluşlarınızı, yaşama ve yaşamaya değer katan görüşlerinizi, tecrübe ve başarılarınızı, başarısızlıktan ilham alıp başardıklarınızı, tasarımlarınızı, sosyal sorumluluk adına verdiğiniz üstün çabayı, dünya ve insanlık için duyduğunuz endişeleri ve bu endişeleri azaltmak için verdiğiniz emeği, ruhunuzu, içtenliğinizi bizlerle (dünya ile) paylaştığınız için teşekkürler...

 
Toplam blog
: 9
: 1392
Kayıt tarihi
: 30.10.07
 
 

1983 Karaman doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi, Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencisiyim. Değişen dü..