Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

TEDBİR VE DERS ÇIKARMA

Savaşta annesi ve babasını kaybeden çocukları evlat edinen Milli Mücadele Kahramanı Kâzım Karabekir ‘’İngiltere, İtalya ve Habeş Harbi’’ eserinde önemli noktalara değinerek rehber niteliğinde bir eser oluşturduğu kanısındayım. Özellikle de kitabın ilk sayfasında yer alan ’’Uluslar birbirlerini sevmezler, çıkarları ölçüsünde sever görünürler’’ ifadesi günümüzde de geçerliliğini koruyan bir tespittir. Kitapta değinilen bir diğer önemli nokta ise tarih ile tekerrür ilişkisi. Kâzım Karabekir ‘Tarih olaylardan ders çıkarmayanlar için tekerrürden ibarettir’ saptamasıyla yine önemli bir noktanın altını çizmiştir.

Olaylardan ders çıkarma konusunda pek başarılı değiliz ne yazık ki. Bütün dünyayı kasıp kavuran koronavirüs milyonlarca insanın ölümüne sebep olurken tedbirsiz davranmaya devam ediyoruz. Maske, mesafe, temizlik kurallarını hiçe sayıp sorumsuz davranışlarda bulunmaktan asla vazgeçmiyoruz. Salgını ciddiye almadığımız için daha çok sorunla karşı karşıya kalacağız gibi görünüyor.

Ders çıkarma konusunda başarısız olduğumuz bir diğer konu da deprem gerçeği. 1930’da Hakkâri’de ; 1939’da Erzincan’da; 1943’de Tosya’da ve Ladik’ de; 1953’de Yenice’de ve Gönen’de; 1970’de Gediz’de; 1976’da Çaldıran’da; 1999’de Gölcük’ de ve Düzce’de; 2011’de Van’da şiddetli depremler yaşanmasına rağmen gerekli tedbirler alınmayıp sorumsuz davranıldığı için 2020’de İzmir’de yine benzer manzaraları yaşadık.

Fay hattı üzerinde bulunan bir coğrafyada malzemeden çalarak fayda sağlayan müteahhitler; kırılan kolonların üzerinden tesisat borusu geçmesine göz yumanlar; apartmanların zemin katındaki taşıyıcı kolonları kesilip market ve spor salonu yapılmasına müsaade edenler yüzünden binlerce insanımız canından oldu. Eğer depremle yaşamayı öğrenmeden aynı anlayışla devam edersek yaşanacak acıların katlanarak artacağı su götürmez bir gerçek.

1 Eylül 1923 tarihli depremde binlerce yurttaşını kaybeden Japonya eğitim sistemini, kentleşmesini, toplumsal hayatını deprem gerçeğine göre tasarlamış ve aldığı tedbirlerle bütün dünyaya örnek olmuştur. Japonya gibi durumu ciddiye almaya başlamanın herkes için iyi olacağını düşünüyorum.

Yaşanılanlardan ders çıkararak tedbirli olma alışkanlığını edinmek kişisel olduğu kadar toplumsal bir gerekliliktir. ’Kervan yolda düzülür’ mantığıyla düzensiz, tedbirsiz ve programsız hareket etmekten vazgeçip önlem alan zihniyeti bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor.

 
Toplam blog
: 93
: 87
Kayıt tarihi
: 25.02.19
 
 

     TCDD'de makine mühendisiyim. Sanatın iyileştirici gücüne inanan bir insanım.    ..