Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

Teftiş yaparken hakaret edebilirsiniz

Teftiş yaparken hakaret edebilirsiniz
 

Teftiş ederken takılması zorunludur


Bundan bir süre önce Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi olarak görev yapan Sedat Turgay, Sağlık Bakanlığı müfettişi Mutlu Güner’in yaptığı teftiş sırasında intihar etmişti. Bolu Tabip Odası Başkanlığı, bu olay üzerine görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle söz konusu müfettiş hakkında Sağlık Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmuş, bunun üzerine adı geçen Bakanlık tarafından yapılan inceleme sonucunda anılan müfettiş hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilmişti.


Bolu Tabip Odası bu karara itiraz ederek intihar olayını olayı Danıştay’a götürmüştü.


Buraya kadar izlenenler bir meslek odasının bir meslektaşı için yargı sürecini işletmekte ne kadar kararlı olduğunu göstermesi bakımından önemli.


İtirazı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, müfettişin ‘görevi kötüye kullanmak’ suçunu işlediğini belirterek, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın kaldırılmasına “oyçokluğuyla” karar verdi.


Bu da, her nedense korunmak istenen şahsın yargıdan hiçbir şekilde kaçamayacağını göstermesi bakımından çok önemli.


Oda ne demiş.


Müfettişin denetim sırasında onurunu kırıcı davranışlar sergilemesinden dolayı Başhekim Turgay intihar etti. İddia bu. Kısaca, müfettiş ‘eziyet ederek teftiş yaptığı’ dolayısıyla görevini kötüye kullandığı için cezalandırılsın.


Sağlık Bakanlığı müfettişleri ne demiş.


Müfettiş Güner hakkında yapılan suç duyurusuna ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı Başmüfettişlerince ön inceleme yapılıyor. Bir ön inceleme raporu hazırlanıyor. Raporda, müfettişin başhekim, diğer doktorlar ve personele kırıcı, incitici sözler sarf ettiği, üslubunu kontrol edemediği, başhekim ve hastane müdürünün başkanlığında yapılan iki toplantıyı sonlandırdığı, belirtiliyor.


Danıştay kararında da öyle deniyor.


“İntihar eden Başhekim Sedat Turgay’a hastane personeli önünde küçük düşürecek aşağılayıcı hitaplarda bulunduğunu, böylelikle Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 18. maddesinin c bendinde yer alan, ‘müfettişler, görevlerini yerine getirirken mesleğin ve sıfatın gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmaktan yasaklıdırlar’ hükmüne aykırı davrandığını belirterek müfettiş Mutlu Güner hakkında suç duyurusunda bulunuldu".


Şimdi sıkı durun.


Yine aynı ön inceleme raporda “… bu hususların” yani ön inceleme sonucu elde edilenlerin, müfettişin başhekime, diğer doktorlara ve personele kırıcı, incitici sözler sarf etmesi, üslubunu kontrol edememesi, başhekim ve hastane müdürünün başkanlığında yapılan iki toplantıyı sonlandırmasının, “disiplin hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği” ifade ediliyor.


İşte Bakanlık, bu nedenle müfettiş hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığına karar veriyor.


Danıştay’ın bozduğu karar bu.

resim http://galeri.zomla.com'dan alınmıştır.

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..