Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '12

 
Kategori
Dünya
 

Tehdit eden edene

Tehdit eden edene
 

Umran Zuabi


Ülkemize yönelen iç ve tehditler son zamanlarda yoğun olarak artmıştır. Tehdite yönelik bazı kavramlar; Anarşi: Devlet denetiminin kalmaması durumu Anarşist: Devletin siyasi ve idari kurumlarını çökertmeye kalkışan kişilere denir.  Terör: Yıldırma - korkutma demektir.  Terörist: Terör eylemlerine girişen kimselere denir.  Terörizm: Siyasi bir amaca ulaşmak için yasa dışı yollarla şiddet kullanılmasıdır.  Uluslar arası örgütlerin herhangi bir ülkeyi yıpratmak ve etkilemek için yaptıkları eylemlere uluslar arası terörizm adı verilir.  

Terörün Yayılma Sebepleri:

1. Bilgi ve anlayış azlığı,

2. Kamuoyunun terör konusunda eğitimsizliği,

3. Bazı kişi (sivil ve kamu görevlileri) ve kuruluşların bilerek veya bilmeyerek terörizme katkısı,

4. Doğal afetlerde ortaya çıkan söylentiler,  

5. Terörü destekleyen devletlerin mevcudiyeti,

6. Dünyadaki silah üreticilerin örgütlere silah satması,  

7. Ülkeler arası işbirliğinin sağlanamaması,

8. Halkın yeteri kadar duyarlı olmaması,   

9.Yönetim zafiyetleri.

 Terörle Mücadelede Kişilere Düşen Görevler:

1. Milli hedefler doğrultusunda bilinçli olmak,  

2. Eğitim ve öğretimi, milli birlik ve beraberliği sağlayıcı ve güçlendirici tarzda sürdürmek,  

3. Yıkıcı ve bölücü faaliyetlere karşı bilinçli olmak,

4. Yıkıcı ve bölücü faaliyetleri etkisiz kılacak düşünce yapısına sahip olmak,  

5. Terörizme karşı duyarlı olmak,  

6. Türkiye Cumhuriyetine Türk toplumuna, Türk milli değer ve kültürüne bağlı olmak,

7. Cumhuriyet yönetimine inançla bağlı olmak, 

8. Türk olmakla gurur duymak,

9. Vatan ve bayrak sevgisiyle dolu olmak.

Güncel Tehdit:Tehdit, korkutma gözdağı vermedir. Bir devlete tehdit içten de dıştan da gelebilir ve devletin düzenini yıkmayı amaçlar.

a)Ülkemizdeki İç Tehdit Unsurlarının Başlıca Hedefleri Şunlardır:

1. Ülkemizde anarşi ve terör ortamı meydana getirmek.

2. Devlet otoritesini sarsmak.

3. Toplumu yönetilemez hale getirmek.

4. Devletin ülkesiyle ve milletiyle olan bütünlüğünü parçalamak.

5. Çağdaş anlayışı yıkmak.

6. Ülkede rejimi değiştirerek kendi görüşlerinin etkin olduğu bir düzen kurmak.

b)Dış Tehdit Unsurlarının Hedefleri:

Dış tehdit unsurları da iç tehdit unsurları gibi laik, çağdaş, özgürlükçü ve demokratik Türkiye Cumhuriyetini parçalamak, yok etmek amacındadır.

c)Türkiye’nin Jeopolitik Öneminden Dolayı Yabancı Ülkelerin Ülkemiz Üzerindeki Emelleri: Jeopolitik konum; bir ülkenin bölge veya dünya siyasetindeki konumu demektir.

Ülkemizin Dünya üzerindeki yeri çok önemli olup, üç tarafı denizlerle çevrilidir. Avrupa’yı Asya’ya bağlayan boğazlara sahiptir. Ayrıca üç kıtanın birbirine en yakın olduğu yerdedir. Ortadoğu, Kafkas ve Balkan ülkeleriyle komşudur. Dolayısı ile bütün bunlar düşmanlarımızın sayısını artırmaktadır.         Ülkemizin gelişmemesi ve uygar ülkeler seviyesinin üstüne çıkmaması için, bazı Ülkeler ve özellikle emperyalist ülkeler ülkemizde terör ve kargaşa ortamı olması için yoğun çaba sarf ediyorlar, Ancak Türk milleti, Atatürk’ün gösterdiği bilim, çağdaş, teknoloji yolunda ilerleyerek bu sorunlarında üstesinden gelecektir.

Rusya, İran, Hizbullahın tehditlerinden sonra, Şam'da bir basın toplantısı düzenleyen Suriye Enformasyon Bakanı Umran Zuabi’de Türkiyeyi tedit etti. Türkiye'nin BM'ye taşıdığı tampon bölge seçeneğini değerlendirip, "Dünyanın hangi köşesinden olursa olsun egemenliğimize dokunan olursa o elleri keseriz. Bedelini öderler" dedi. Ancak ülke ismi telaffuz etmeyen Suriyeli Bakan, Türkiye'yi ağır bir dille eleştirdi ve güvenli bölge teklifine kapıları tamamen kapattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Esad meşruiyetini yitirmiştir" sözlerine de yanıt veren Umran Zuabi,"Şimdi ben, 'Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'de meşruiyetini yitirdi' desem ne olur? 'Meşruiyetini kaybetmedi, çünkü meşruiyeti hiç olmadı'. Böyle söylersem ne anlama gelir? Meşruiyetini kaybettiği anlamına gelir mi? Bir liderin başkanın ya da partinin meşruiyetine kim karar verir? Seçim sandıkları. Erdoğan ya da bir başkası Beşar Esad'ın meşruiyetini yitirdiğini ne kadar söylerse söylesin, buna seçim sandıkları karar verir. Bu tür konuşmalar saçma" diye konuştu.

Sokullu Mehmed Paşa, İnebahtı yenilgisinden sonra 7 Mart 1573’de Venedik büyükelçisi Barbaro’ya: "Biz sizden Kıbrıs Krallığı'nı alarak kolunuzu kestik. Siz ise donanmamızı yenmekle bizim sakalımızı tıraş ettiniz. Kesilen kol yerine gelmez ama tıraş edilen sakal daha gür biter." der. Bundan tam 437 yıl sonra, Ülkemizin en uzun sınırı olan komşumuzun Enformatik Bakanı Umran Zuabi, “Kolunuzu keseriz” diyerek bizi tehdit etmektedir. Neden acaba?

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..