Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
Dünya
 

Tehlike büyük, ABD Orta Doğu’yu çembere alacak

Tehlike büyük, ABD Orta Doğu’yu çembere alacak
 

Romanya’da temeli atılan ABD savunma sistemlerinin, Türkiye’deki sistemle birlikte, ABD’nin Orta Doğu’daki hakimiyetini pekiştireceği iddialarını hafife almayalım.

Romanya’da Amerikan hava savunma sistemi tesislerinin yapımına başlanması, tepkilerle karşılandı. 2015’te bu ülkede önleme roketlerinden oluşan batarya hizmete girecek. Yani bu füzeler, Türkiye’deki ABD hava savunma sistemleri ve Akdeniz’deki Amerikan savaş gemileriyle birlikte Orta Doğu’nun kuzeyinde bir yarım daire oluşturacak.

Bakın neler mi yapılıyor:

ABD Savunma Bakanlığı, Lokhid - Martin şirketiyle, Birleşik Arap Emirlikleri’ne sevkedilecek iki füzesavar füze kompleksinin üretimine ilişkin kontratı imzaladı. Şirket, füzeler ve rampalarından başka bu komplekslerin radarlarını da Birleşik Arap Emirlikleri’ne sevkedecek. Füze kompleksleri resmen Emirlikler ordusunun komuta merkezlerinden ABD’li uzmanlarca kontrol edilecek. Bu komplekslerin, Umman denizindeki Amerikan savaş gemilerinde üslenen füzelerle birlikte Orta Doğu’nun çevresindeki füze çemberini oluşturacağı tahmin edilebilir.

Orta Doğu’nun çevresinde çemberin oluşturulmasına ne lüzum mu varmış? Amerikalıların iddialarına göre, güya İran’dan gelen füze saldırısı tehlikesine karşı bölgeyi savunmak için hava savunma sisteminin oluşturulmasına ihtiyaç varmış. Bu kanıt saçma görülse de etkisini yapıyor. Herhalde Amerikalıların milyarlarca dolarlık füze komplekslerini Arap monarşilerine satmalarına hizmet ediyor. Fakat sözü geçen eylemlerin asıl sebebi başkadır. ABD Başkanı Obama’nın bir süre önce yaptığı açıklama bunu gösteriyor. Obama, ABD’nin Orta Doğu petrollerine bağımlılığının azalmasına rağmen bölgedeki aktif eylemlerini sürdüreceğini ve gerekirse diğer ülkelerle birlikte askeri müdahaleye girişeceğini belirtti. Bu mantık dikkate alınırsa, füze komplekslerinden oluşan çemberin bölgede durumu kontrol etmeye aracı olacağı anlaşılıyor.

Hava savunma sisteminin oluşturulması, son yıllarda ABD’nin büyük önem verdiği bir sorundur. Bu arada ABD, diğer NATO ülkeleri gibi, füze savunma sistemini oluşturma çabaları sonucunda Orta Doğu dahil dünyadaki gerginliğin tırmanışını durdurmak isteyen Rusya’nın sesini dinlemiyor. Füze sistemi, ABD’nin ve NATO’nun saldırı gücünü artırıyor. Çünkü hiç korkmadan saldırı eylemlerinde bulunmalarına imkan veriliyor, mağdurların misilleme eylemlerinin kolayca püskürtüleceğini iyi biliyor.

Evet tehlike Orta Doğu için büyük. Ama Önce Vatan. Kendi Ülkesine sahip çıkamayanların başkalarına da faydası olmaz.

 
Toplam blog
: 66
: 2377
Kayıt tarihi
: 20.12.11
 
 

Doğum Yeri: Adana-Saimbeyli 1975, Yaşadığı İl: Ankara, İlgi Alanı: Ankara Gündemi ..