Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Tek başına değil, hep birlikte proje yapmak

Bilişim Teknolojileri gündelik yaşamımızın her anında hissedilebiliyor. Geleceğe yönelik olarak hazırlanan ya da hazırlanacak her türlü projenin bilişim uygulamalarından etkilenmesi kaçınılmaz olacağına inanıyorum. Sizlere bu yazımda, Bilişim Sektörü’nde iş görüşmelerinde proje yapmanın, geliştirmenin önemini vurgulayan sorulardan, yaklaşımlardan, deneyimlerden bahsetmek istiyorum.

Sorulara geçmeden önce yazılım projelerinin bir çeşit sanat olduğunu düşünmeden edemiyorum çünkü sanatta olduğu gibi yazılımda da yaratıcılığın ve hayal gücünün önemli olduğunu ve talepler doğrultusunda sektörel bazda üretilecek olan yazılım projelerinin ulusal ve uluslar arası anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum.

Şimdi başlayalım iş görüşmelerinde karşımıza çıkan sorulara…

Özellikle bilişim sektöründe işe alımlarda çok fazla karşımıza çıkan soru: “Yaptığınız ya da yapmayı planladığınız yazılım projelerinden bahsedebilir misiniz?”

İş görüşmelerinde takım halinde yaptığınız projeleri anlatmanız; Amacınız, kaç kişilik bir grupla yaptığınız, projedeki rolünüz, süresi, hangi teknolojileri kullandığınızdan bahsetmek önemli bir rol oynar.

Takımın bir Parçası Olmak

Tek başına proje yapmak yerine, projeleri takım halinde gerçekleştirmek bizlere farklı kazanımlar sağlayacaktır; Öncelikle yeteneklerimiz ve kabiliyetlerimiz doğrultusunda takımın içerisinde bir görev üstlenebilmek, grup performansının artmasına katkıda bulunacaktır. Onun için proje içerisinde yer alırken, neleri iyi yapabileceğinizi düşünüp ona göre sorumluluk almak çok önemli. İş görüşmesinde de bunu benimseyerek, aktarabilmek sizin gücünüzü gösterecektir.

Neden-Sonuç İlişkisi

İş görüşmesi esnasında, “Projede çalışırken, sorunlar yaşadınız mı?” diye bir soru ile karşılaşırsanız, mutlaka genel olarak çok ayrıntıya girmeden, dinleyeni çok fazla sıkmadan, az ve öz bir şekilde sorunun nasıl ortaya çıktığını ve sonuca nasıl ulaşıldığını, çıkarılan mesajı belirtmelisiniz. Bu yaklaşım sizin olaylara nasıl baktığınızı nasıl analiz ettiğinizi gösterir. Önemli olan sorunu da ayrı bir vaka olarak alıp, değerlendirmesini yapabilmek ve olayı neden-sonuç ilişkisinde değerlendirmek akışa anlam katacaktır.

Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki proje süresince takım içerisinde her ne kadar her türlü paylaşımı ve düzeni bir şekilde organize etseniz bile, iletişim çatışmaları, çeşitli problemlerle karşılaşmanız çok mümkün. Önemli olan olumlu ve olumsuz her andan bir mesaj çıkartmak ve ona göre de sistematik ilerlemek çok değerlidir.

Projenin Çıkmaz Sokakları ve Çözüm Önerileri

Örneğin üniversite öğrencileri kendi alanları ile ilgili bir proje yaparken, çıkan olumsuzluklar yüzünden, projeyi ertelemeleri ya da iptal etmeleri, proje bitimine yakın konuyu değiştirmeleri vb. konularla çok fazla karşılaşılmaktadır. Müfredat gereği, üniversite öğrencilerine proje yapmaları istendiğinde, mutlaka eğitmenleri ya da danışmanları proje yönetimi ve aşamaları hakkında bilgilendirmeli ve daha sağlam adımlar atmaları sağlanmalıdır. Sadece projeyi ödev olarak vermek yeterli değildir. Üniversite öğrencilerine ilerde okullarında yaptıkları projeleri iş görüşmesine çağrıldıkları zaman anlatabileceklerini ve bu projeler sayesinde iş fırsatları yakalayabileceklerini mutlaka vurgulanmalıdır. Sonuç olarak bir proje sayesinde öğrendiklerinizi büyük zorluklarla bile olsa hayata geçirmek, sizin gelişiminize katkıda bulunacaktır.

Ortak Kelimeler Yakalamak…

İş görüşmesine gideceğiniz firmanın hangi teknolojileri kullandığını, şu ana kadar hangi projeler üzerine çalıştığını mutlaka incelemeli ve sizin şu an sahip olduğunuz bilgilerle, deneyimlerle nasıl bir bağ kurmanız gerektiği konusunda bir ön çalışma yapmalısınız. “Neden bu araştırmayı yapmalıyım?” diye düşünürseniz çünkü, iş görüşmesinde ortak kelimeleri yakalamak ve onun üzerine konuşmak, paylaşmak önemlidir. Örneğin siz Java/ C#.NET ile ilgili bir projede çalıştıysanız ve iş görüşmesine gittiğiniz kurum da aynı programları kullanmayı tercih ediyorsa, o zaman ortak kelimeleri yakalayarak sohbet etmek iş görüşmesine boyut kazandıracaktır.

Sonuç olarak iş görüşmelerinde proje deneyimlerinizi aktarmak, paylaşabilmek sizin için farklı bir test olacaktır. Proje akışı içerisinde yaşanılanları mümkün olduğunca doğru hissedebilmek, anlayabilmek ve aktarabilmek önemlidir. Bu farkındalık sayesinde, iş görüşmelerinde, yaptığınız çalışmalar sizi en doğru ifade eden, pazarlayan unsurlardır.

 
Toplam blog
: 11
: 1578
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Öncelikle bloguma hosgeldiniz! Blogumda Ankara'da gittiğim kültür ve sanat aktivitelerini, Bi..