Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '20

 
Kategori
Güncel
 

Tek çıkış O’nun yolu

29 Ekim Cumhuriyet bayramı'nın 97.yıl dönümümüz kutlu olsun.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Milli Mücadele başlatarak Türkiye’ye devletimize bağımsızlığını kazandırdı. Bundan sonraki aşama ülkeyi çağdaşlığa ve uygarlığa taşımaya geldi. Büyük Türk Devrimi’nin adı, Cumhuriyet oldu.

Tarih: 29 Ekim 1923. Saat: 20.45… Yer: TBMM. Cumhuriyet ilan edildi. Alkışlar arasında, duyulan tek ses “Yaşasın Cumhuriyet” oldu. Bugün, Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde, tek varlıkları kalplerindeki vatan sevgisi ve üstün cesaret olan bir milletin, milli egemenliğini ilan edişinin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın yıl dönümü. Bu zafer kolay kazanılmadı.

1.Dünya Savaşı sonrası, tüm yurt işgal altındaydı. Yokluk içindeki millet, yurdunu savunmak için tek başına direniyordu. Bu direnişi, tarihe altın harflerle yazılan ulusal mücadeleye dönüştüren ise Mustafa Kemal oldu. Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Milli Mücadele'yi başlattı. Erkekler, çocuklar, kucağında bebeğiyle kadınlar, vatan savunması için canını ortaya koydu. Zafer üstüne zaferler kazanıldı. Vatan kurtulmuştu, şimdi sıra Türkiye'yi çağdaşlığa ve uygar medeniyetler seviyesine ulaştıracak olan siyasi zaferlerdeydi. Devrimler arka arkaya geldi.

Aslında Atatürk, Kurtuluş Savaşı boyunca attığı her adımda hem milletin bağımsızlığı hem de milli egemenliği için mücadele etti. Kimseye söylemese de aklında hep cumhuriyet fikri vardı. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışı bunun ilk adımıydı. Sonrasında yapılan devrimler, cumhuriyete giden yolun önemli dönemeçleri oldu. Her adımında, her cümlesinde, “Milli egemenlik” vurgusu yapan Atatürk, bu hayalini gerçekleştirmek için 1923'ü bekledi.

Ve tarih; 28 Ekim 1923. Ülke bir hükümet kriziyle karşı karşıya kaldı. Çözüm için Atatürk çağırıldı. Mustafa Kemal, yakın çalışma arkadaşları İsmet İnönü, Fethi Okyar ve Kazım Özalp'i Çankaya Köşkü'ne yemeğe davet etti. “Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan ediyoruz” dedi. Atatürk ve İsmet İnönü sabaha kadar Meclis'e sunulacak taslak üzerinde çalıştı. Atatürk, metnin ilk maddesine şunu yazdı: “Türkiye Devleti'nin hükümet şekli Cumhuriyet'tir.” O gece Türkiye'nin kaderi ve yönetim biçimi şekillendi… 29 Ekim günü Atatürk Meclis'e gitti. Vekillere, yaşanan krizin çözüm önerisini açıkladı: Cumhuriyet.

Ve 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Allah Mustafa Kemal Atatürk ve bu vatan için hayatlarını feda eden şehitlerimize Allah rahmet eylesin...

 
Toplam blog
: 48
: 523
Kayıt tarihi
: 26.05.16
 
 

1993 yılında Sinop ili Durağan ilçesinde doğdum. 1997 yılında ailemle birlikte İstanbul'a geldim...