Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Tek Türkiye 26 Bayrak(!)

Tek Türkiye 26 Bayrak(!)
 

Dillerin altındaki baklalar, uç vermeye başladı.


Osman Baydemir, Tunceli konuşmasında, özerk bölgelerden söz etti. Özerk Doğu Karadeniz, Özerk Orta Karadeniz ve Özerk Kürdistan istediklerini belirtti. Bir de Özerk Kürdistan bayrağının, ay yıldızlı bayrağın yanına asılmasını istediklerini söyledi.

Bu konuşma üzerine, Sırrı Sakık; böyle bir projelerinin olduğunu; Türkiye’nin 20 ya da 26 özerk bölgeye ayrılmasını önerdiklerini; her bölgenin kendi renklerini yansıtan bayrağının olmasını istediklerini açıkladı.

20 ya da 26 özerk bölge, her özerk bölgeye de ayrı bir bayrak… Türkçesi, “Türkiye Cumhuriyeti’ni parçalamak istiyoruz.” diyorlar.

Ayrı bayrak konusu ilk kez dillendirilmiyor elbet. İmralı’dan pavkıran çakal da iletmişti, “açılım” oyunlarının oynandığı sıralarda. Ama gözümüzün içine baka baka, pervasızca, ilk kez dillendiriliyor bildiğim kadarıyla.

O. Baydemir’i ve S. Sakık’ı kutluyorum. PKK ve BDP’nin gerçek niyetini, eğip bükmeden açıkladıkları için… Sahte birlik şarkıları söyleyenlerden daha yürekli oldukları için… Uyuyanların suratına, soğuk su serptikleri için…

***

Peki, bu gücü nereden alıyorlar? “Silahı kimden alıyorlarsa gücü de onlardan alıyorlar.” denebilir. Yanlış da olmaz. Ama eksik olur. En etkili gücü, iktidarın saçma sapan tutumundan; ne yapacağını bilmezliğinden; sık sık değişen kimi umut verici, kimi umut yıkıcı söylemlerinden alıyorlar.

PKK ve BDP’nin gerçek niyetini bilmeden; bu niyet karşısında tutarlı bir yol haritası çizmeden terörle mücadele edilemez. Esip gürlemenin, bağırıp çağırmanın hiçbir değeri yoktur. Ya isteneni vereceksin ya da hak ettikleri yanıtı… Orta yolu yok…

Hak edilen yanıtın ne olduğuna, iktidar karar verecek önce. Bu yanıtın kimlere verileceğini de iyi hesaplamak gerekir. Yanıt Kürt halkına verilecek değildir elbette. Kürt halkının büyük çoğunluğunun, O. Baydemir gibi düşünmediğinin bilincinde olmak gerekir. PKK ve BDP’nin uzak amacının ise “Bağımsız Kürdistan” olduğunu görmek gerekir.

İsteneni vereceksen(Ki buna Türkiye halkları asla izin vermez.) özerkliği falan düşünmeyeceksin. “Kur devletini ne yaparsan yap.” diyeceksin. Özerklik verip de Türkiye Cumhuriyeti’nin olanaklarından yararlanmalarına ve bu yolla güçlenmelerine izin vermeyeceksin. Özerkliğin sonu ayrılıktır çünkü.

Özerklik hakkı tanımak, Türkiye Cumhuriyeti’nin PKK karşısındaki çaresizliğinin tescili anlamına gelir aynı zamanda. Üstelik istenen özerkliğin, federasyondan farkı yoktur. Anımsarsınız dayatılan “açılım” koşullarını. Ayrı parlamento, ayrı ordu, ayrı güvenlik gücü, ayrı eğitim, ayrı spor kulüpleri, ayrı bayrak vb… Federasyondan da öte, ayrı bir devlet tanımıdır bu.

Böyle bir durum kabul edilemeyeceğine göre, kabul edilebileceklerin kesin sınırlarını, zaman yitirmeden saptamak gerekir. Bunun için de ABD ve öteki yayılmacı ülkelerden bağımsız karar verebilecek; demokrasiyi içine sindirmiş; sosyal devlet anlayışını özümsemiş; ne yapacağını bilen; kararlı duruş gösterebilecek güçte bir iktidar önkoşuldur.

AKP iktidarının, işleri iyice karıştırdığı; kararsız tutumuyla teröristleri ve yandaşlarını yüreklendirdiği; Kürt halkını sahiplenemediği; gerekli ekonomik, demokratik, kültürel ve toplumsal çözümler üretemediği anlaşılmıştır. En azından bu konuda, toplumsal güven de kalmamıştır.

Yeni bir anlayışa, yeni bir bakışa, kısaca yeni bir iktidara gereksinim vardır. Aynı zamanda yeni ve güçlü bir umuda… Çözüme ne yakın duran anlayış; Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde gelişen CHP anlayışıdır.

Yurdunu seven aydınlar, medya mensupları, sivil toplum örgütleri bu anlayışa güç vermelidir. İlk sınav ise halkoylamasıdır. Halkoylamasında AKP’nin dediği olursa her şey arapsaçına dönecektir. Türkiye’nin üzerinde dolaşan kara bulutlar koyulaşacak, yoğunlaşacaktır.

Bu bağlamda çare halkta; halkı aydınlatma görevini üstlenen kurum, kişi ve örgütlerdedir. Zaman; görev savsayacak zaman değildir.

Haydar Bibinoğlu

 
Toplam blog
: 71
: 774
Kayıt tarihi
: 01.03.07
 
 

Emekli Öğretmenim. Anadolu Üniversitesi, AÖF, Eğitim Önlisans Programı mezunuyum. İlgi Alanım: Si..