Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '07

 
Kategori
Felsefe
 

Tekamül

Tekamül
 

Tekâmül, sözlük anlamı "olgunlaşma", "gelişim" ve "evrim” anlamındadır. Tekâmül, çoğunlukla ruhun belirli evrelerde yükselmesi, gelişmesini tanımlar. Asıl olan ruhsal tekamüldür. Madde, ruhun tekamülü için bir araçtır.

Tekamülde amaç Tanrıdan varolan fakat onun kadar mükemmel olmayan insanın dünya üzerinde yaşadığı hayatlarının sonucunda tekamül ederek yeniden Tanrıya dönmesidir.

Mevlana şöyle der: “Kaynağından kopan her şey Kaynağıyla birleşmeyi arzular.”

Bireyin kişisel ödevi kendi tekamülünü sağlamak , kolektif ödevi ise başkalarınınkini sağlamasına yardımcı olmaktır. Bu iki ayrı ödev birbirlerini tamamlar.

Bireysel tekamül için yaptıklarımız, mutlaka evrensel tekamüle de faydalı olacaktır. Tekamül etmiş “Ben” yoksa hiç bir zaman tekamül etmiş “Biz” de olmayacaktır.

Sevgi kavramı da insanın, kendisinin ve bir başkasının ruhsal tekamülünü desteklemek amacıyla, benliğini genişletme arzusu ve eylemidir.

Kant'ın da gösterdiği gibi, Aydınlanma, ruhun olgunlaşması, kendini bulmasıdır. İradesine sahip çıkması ve kendi iradesiyle aklını yönetebilmesidir. Aydınlanmak aynı zamanda özgürleşmek demektir. Aklın zincirlerini koparıp özgürlüğüne kavuşması demektir. Ve bu, insanlığın tarihi tekamülü, ilerlemesi ve gelişmesi demektir.

Yaradılış mutlak hakikat yolunda tekamülden ibarettir. Herkesin ruhsal tekamül derecesi farklıdır. Bizler tedrici tekamülün çocuklarıyız ve sürekli gelişim ile bir üst aşamaya doğru yolculuğumuz sürmektedir.

Sembolizm de yılan tekamül yolunu, bilgiye ulaşmayı, hakikat arayışını ifade eden simgelerden biridir; kılıç Tanrıdan inen rahmet, yılan ise insanın dönüş yolu yukarıya doğru ruhsal tekamülü gösterir. Yukarıdan aşağı inen ve aşağıdan yukarıya hareket eden bu iki güç birbirini tamamlar. Kişinin tekamül seviyesine göre sembollerin içindeki derin anlamı anlaması olanaklı olacaktır.

Akıl, tekamülün birincil aracıdır.Tekamülün amacı ise, hakikati aramaktır. Bireysel tekamül düzeyleri artan bireyler, bütün insanlık için çok daha büyük eserler yaratabileceklerdir.

Evrende her şey değişime uğramak zorundadır. Yani tekamül evrensel bir yasadır. Yaratılmış her şey kendi planı içinde tekamüle sevk edilmişlerdir.

Mevlana şöyle der:

“Her nefeste dünya yenilenir. Fakat biz bu dünyayı öylece durur gördüğümüzden, bu yenilenmeden haberdar değiliz.”

Hiç kimse kimseyi tekamül ettiremez. Bilen bilmeyene ancak naçizane yol gösterir, ama sırtına alıp taşımaz. Ayrıca, tekamül işi bir sıçrama işidir; her an tekamül edilmez. O her an hazırlanmakta olan şeydir. Hazırlanırsınız…Zen öğretisindeki yayın gerilmesi gibidir; bırakır ve bir sıçramayla yol kat edilir.

İnsana ışık tutup yolunu aydınlatacak yegane iki rehber, aklı ve vicdanıdır. Vicdan ruhun sesidir ve insan maddi olarak zarar görse bile, bu sese uyduğu sürece tekamül eder. Gerçek sevgi, vicdan sesi güçlenince doğar.

Hayat, sonsuz bir tekamül silsilesi ve ölüm bu silsilenin tekamül halkalarından biridir. İnsan ölünce topraktan gelen bedeni tekrar toprağa, ruhu da geldiği ilahi kaynağa yönelir. Sonsuza dek devam eden bu tekamül safhalarından geçerek yüce varlığa doğru yükselir. İşte ölümsüzlük budur. Böylece ölümsüz ruhuyla tanrıdan bir parça olduğunu ve sonsuza kadar tekamül süreci içinde olacağını anlayan insan ölüm korkusunu da yener. Ölümün dünyaya kapanan bir pencere, ancak ilahi aleme, Tanrı’ya ve ölümsüzlüğe açılan bir kapı olduğunu idrak eder.

Bizler, araştırmacı bir ruhla, kıymetli olan zamanımızı özenle kullanmalıyız. Yolculuğumuz çıktığımız kaynağa yeniden kavuşmaktır. İçimizdeki gizli Tanrısallığa ulaşmaktır. Hayat ve ölümsüzlüktür. Işığa doğru tırmanıştır. Bize düşen, görev bilinci ile zamanı iyi değerlendirip, kozamızı örmektir.

İnsan olmak, kısaca kendini olduğundan daha iyi yapmaktır…

Berk Yüksel

 
Toplam blog
: 242
: 32770
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

21 Aralık 1973, Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını “İşletme” alanında yapmıştır. Araşt..