Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Tekel’in satışı ve sendikal eylemler...

Bir süre önce, Tekgıda-İş Sendikası Başkanlar Kurulu Tekel’in özelleştirilmesini protesto etmek amacıyla, ‘iş yerlerini terk etmeme’ eylemi kararını almıştı.

Günlerdir, bütün iş yerlerinde bu karar uygulamakta. Tekel çalışanları mesai dışında, ekmek kapıları olan işletmelerde oturma eylemi yapmaktalar.

Bu arada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, geçen Cuma günü toplandı. Nihai görüşmelerini yapıp, tekel ihalesini gerçekleştirdi.

Neticede, Tekel sigara fabrikaları 1.72 milyar dolara, British American Tubacco firmasına verildi.

İhaleyi yapan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, verilen 1.72 milyar dolarlık tekliften memnun kaldığını açıkladı.

British American Tubacco (BAT) firması da memnundu.

Neden? Çünkü BAT bu ihaleden sonra, dünya sigara piyasasında dördüncü büyük firma olmuştu. Dünya çapında milyarlarla ifade edilen sigara tiryakilerinin büyük bir kısmı, artık bu firmaya para kazandırmak için sigara tüttüreceklerdi.

ÖİB’ de sevinçliydi. Çünkü gerçekleştirdikleri bu ihale sayesinde, devletin kasasına milyar dolarlarla ifade edilen paraları, aktarmayı başarmışlardı. Deyim yerindeyse, bu işte ‘alan memnun, satan memnun’ görünüyordu.

Üzgün olan kimler? Türkiye genelindeki Tekel çalışanları... Yani bu işletmelerden ekmek yiyenler...

Neden? Çünkü bir süre sonra, buradaki çalışanların tamamına yakını, diğer kamu kurumlarına transfer edilecekler. Gidecekleri yeni kurumlarda, bu insanların maddi ve manevi yönlerden kayıpları olacak. Örgütlenme hakları da ellerinden alınacak.

Bir kısmı ise kamuda uygun iş yokluğu nedeniyle, belki de emekli olmaya zorlanacaklar. Bu nedenle, tekel çalışanları haklı olarak, özelleştirmeye karşı çıkıyorlar.

Son çare olarak, Tekgıdaiş Sendikası, Ankara’da bir eylem gerçekleştirdi. Sendika üyesi binlerce çalışan Ankara’da buluştu.

Ancak hükümet, eyleme olumlu tepki göstermedi. Aksine eylemi sona erdirmek için kolluk kuvvetleri devreye alındı. Tazyikli su ve biber gazı kullanılarak, eylemciler dağıtılmaya çalışıldı.

Türkiye genelinde birçok ilde benzer eylemler yapıldı. İktidar partisi binalarına siyah çelekler bırakıldı. Ancak hepsine benzer yöntemlerle müdahale edilerek, eylemler etkisiz bırakıldı.

Memleketin hak arayıcıları, her soruna çare düşünenleri ne yazık ki, bu sefer işçilerin çalışma hakkına ilgisiz kalmayı yeğlediler.

Tekel çalışanları şu gerçeği bilsinler. Onların haklı eylemleri, gündeme oturmuş ve kamuoyunda destek bulmuştur.

Bu olumlu yaklaşım, Tekel çalışanları için en büyük kazanç olmuştur.

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..