Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Tekil gelirler çoğul giderler

Türkiye bir Rusya değildir. ( Onların hammaddesi doğal gazdır; bizim hammaddemiz insandır.)

Türkiye bir Almanya değildir. ( Onların mühendisleri tulumla bizimkiler takımla çalışır.)

Türkiye bir Amerika değildir. ( Onlar işleri tozutalı tam yarım asır olmuştur.)

Son tahlilde Türkiye bir Avrupa çocuğu değildir; ayaklarını yorganına göre uzatmayı bilmelidir.

Ya Allaaah Bismillah yıkalım şu evleri; Ya Allaaah Bismillah girelim şu Suriye’ye; Ya Allaaah Bismillah % 8 büyüyelim. Tamam, tabi ki % 8 büyüyelim, Suriye’ye girelim, mültecilere kol kanat gerelim, evleri yıkalım 500 TL kira yardımı yapalım, yüz metre kareye seksen metre kare bedava konut dağıtalım, teşvik paketi hazırlayıp zaten vergi toplayamadığımız illerimizden hiç vergi almayalım ancak ne ile? Size soruyorum hangi para ile? Gelirlerimiz planladığımız giderlerimizle orantılı mıdır? Hangimiz istemeyiz kişi başı milli gelirlerimiz 20 bin dolara yükselmesin? Peşinde koştuğumuz hayalciliğin mevcut reformları gerçekleştirmeye yetecek gücü bulunuyor mu? Eğrelti ata binen uzun süre at süre bilir mi?
 ***

Son günlerde Türkiye’nin giderleri dört bir yandan artmaya başladı, her yer para emen bir bölge haline geldi. Giderler aldı başını yürüdü gelirlerden herkes bir haber. Güneyde hiçbir şekilde katma değer yaratmayan yüzbin insanı besliyoruz ki yıl sonu itibariyle bize maliyeti bir milyar tl olacak. Terör kaynaklı askeri harcamalar arttı, örtülü ödeneği çok fazla kullanmaya başladık. Suriye ile savaşmak için en azından beş, on milyar liralık bütçe gerekiyor. ( Ki savaş kısa sürerse) Ülke ekonomisinin hal ve gidişatını beğenmiyorum zira 90’lı yıllar benzeri gidişat dikkat çekiyor.

Şöyle bir baktım;

2011’Yılında Maliye Bakanlığı tarafından tahakkuk ettirilen vergi miktarı 301 milyar 742.4 milyon TL. Toplanan net vergi miktarıysa 253.7 milyar TL! 2012 yılında bu rakamların çok altında vergi toplayacağımızı bekliyorum. ( Düşük büyüme kaynaklı). Sadece İstanbul belediyesinin gider bütçesi geçen yıl 15 milyar 164.3 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Şimdi size soruyorum 250 milyar TL bizim hangi ihtiyacımıza yetecek?

75 milyon mide, 150 milyon göz, 75 milyon hayal, 25 milyon genç, bakım onarımı yapılacak milyonlarca km yol, sağlık, eğitim hizmetleri hepsinin ihtiyaçları bu gelirimizin içerisinde. Taşıma suyuyla döndürmeye çalıştığımız değirmenin su kaynağı sadece iki ay kesilirse sonuçlarına hazır mıyız?

Değerli okurlar biz ülke olarak şuanda hesabımızı, kitabımızı hep her şey yolunda gidecekmiş gibi yapıyoruz. Türkiye güçlü, Türkiye güçlü. Boş laf konuşmayalım güçlü olsak dünyanın en pahalı benzinini kullanmazdık.

Hayır efendim Türkiye güçlü değil; Türkiye güçlü olmaya aday ama bu adaylığını Enver paşa hayalciliğiyle değil Mustafa Kemal realistliğiyle sürdürmelidir.

Kendimize iktisadi-bilimsel sistemde illa birilerini örnek alacaksak patlamış Avrupa’yı; çatlamış Amerika’yı değil duvarlarını bilimselliğin ışığında yükseltmiş olan Japonya’yı örnek almalıyız.

 Son söz: Cebimdeki param kadar konuşurum, kolumdaki güç kadar vururum.

 Sevgiler.
 https://twitter.com/Mosturk

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..