Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

Tekin Akmansoy (Nuri Kantar) da kayan yıldızlara katıldı!

Yıldız kaymalarına katıldı o da. Tekin Akmansoy, nam-ı diğer Nuri Kantar 89 yaşında hayata veda etti. Uzun bir süredir zatürre tedavisi görmekteydi.

Tekin Akmansoy, 1924’te Denizli’de doğdu. Cumhuriyet'le neredeyse yaşıt olan Tekin Akmansoy, aktörlüğünü her mecrada sergileme şansı buldu. Ayrıca meddah geleneğinin önemli temsilcilerindendi.
Saymakla bitmeyecek kadar tiyatro oyununda rol alan ve bir Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı olan Tekin Akmansoy’un tiyatro performanslarından bazıları şunlar… 1957’de Dışarıdakiler,(Haldun Taner) 1958’de Duvarların Ötesi,(Turgut Özakman) 1964’te Yabanlar,(Carlo Goldoni) 1970’te Cengizhan’ın Bisikleti (Refik Erduran) gibi tiyatro eserlerinde rol aldı. Bu dikkat çeken oyunculuk performansları haricinde, yönetmenliğini yaptığı oyunlar da Necati Cumalı’nın Nalınlar, Oktay Rifat’ın Dirlik Düzenlik, Haldun Taner’in Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Ülker Köksal’ın Sacide, Recep Bilginer’in Sarı Naciye ve Moliere’in Zoraki Tabip gibi önemli tiyatro eserleriydi. Bunlar da ustanın tiyatroda yuvası olmuş Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmişti.
Tekin Akmansoy sinema dünyasına 1951 yılında girdi. 1951’de Mezarımı Taştan Oyun, 1951’de Kanlı Feryat, 1953’te Kaderin Mahkûmları, 1967’de 501 Numaralı Hücre, 1974’te Köyden İndim Şehre, 1974’te Kanlı Deniz,  1975’te Nöri Gantar Ailesi ve 1975’te Kaynanalar gibi dönemin başarılı sinema filmlerinde rol aldı.
1974 yılında Köyden İndim Şehre filmiyle ortaya çıkmış “uyanık Kayserili işadamı” karakteri sayesinde bir sinema ve televizyon fenomeni haline geldi Tekin Akmansoy. Nuri Kantar tiplemesini canlandırarak önce Nöri Gantar Ailesi ve Kaynanalar isimli sinema filmleriyle izleyici için bir idol haline geldi. 1975 yılında ise Kaynanalar, Türkiye’nin en uzun televizyon projesi olarak 14 yıl sürecek bir televizyon dizisi haline gelmişti. Kesintisiz olarak yayınlanan bu dizi, bu ülkenin ilk televizyon fenomenleri Nuri Kantar ve Nuriye Kantar çiftini meydana getirmiş oluyordu.
Kaynanalar’dan sonra Sonradan Görmeler, Beybaba, Emret Muhtarım ve son olarak da İki Aile isimli televizyon dizilerinde rol aldı. 1990'lı yıllarda kızı Arzu Akmansoy'un yönetmenliğini yaptığı ve Kanal D’de yayınlanmış Kaynanalar'ın yeni bölümlerinin yanı sıra, Sonradan Görmeler gibi dizilerle uzun süre sonra televizyona geri dönmüş olsa da TRT yıllarındaki Kaynanalar başarısını yakalayamadı. Tabii, bunda özel televizyonlarla başlamış olan çok seçenekliliğin payı büyüktü.  
1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı aldı. Son olarak da İki Aile dizisinde Tahir Pamukçuoğlu karakterini canlandırdı. Onun kırsal bölge karakterleri her dönem çok sevildi. O karakter de gayet başarılıydı.
''Kaynanalar'' dizisinde Nuri Kantar'ın eşi ''Nuriye Kantar'' karakterini canlandıran Leman Çıdamlı da 19 Aralık'ta hayatını kaybetmişti. Tekin Akmansoy’un ölümüyle televizyonumuzun ilk fenomenleri birbirine kavuşmuş oldu. Ve ölümsüzlük nişanını göğsüne taktı o da diğer tüm değerlerimiz gibi.
Ustalarımız bir bir hayatı terk ederken, aslında bizlere önemli birer bellek oluşturmadan yola çııkmamış oluyor. Sanatçılarımız, yazarlarımız, habercilerimiz… Hepsi mesleğinin kültürel birikimini bu topluma miras bırakıyor. İşte biz bu mirasa sahip çıktıkça, onlar ölümsüzlük nişanlarını sonsuza kadar taşıyacaklar.
Nur içinde yat sen de Nuri Kantar…
 
www.twitter.com/dgnozcn
 
Toplam blog
: 87
: 1141
Kayıt tarihi
: 28.11.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Ancak dört yıldır müzikle uğraşmaktayım. Trompet ça..