Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Tekin Gönenç (şair - yazar)

Tekin Gönenç (şair - yazar)
 

''Tekin Gönenç Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde tamamladı. 1968-1970 yılları arasında Amerika'da University of Michigan'da Psikofarmakoloji eğtimi gördü. Uzun yıllar yurtdışında değişik ülkelerde çalıştı. Şiirleri sürekli olarak Varlık dergisinde, zaman zaman Yeditepe, Yelken, Milliyet Sanat, Kitaplık, E.Dergisi, Edebiyat Eleştiri, Ötekisiz, Üç Nokta, Budala, Yaşasın Edebiyat, gibi dergilerde yayınlandı. 1997 de Varlık yayınlarınca yayımlanan ''Gönlü Güvercinli Kadın'' adlı şiir kitabı Kocaeli Üniversitesi 1998 Akademik Ödülünü aldı.2007 de bu şiir kitabının beşinci baskısı yapıldı.

Yine Varlık yayınlarınca 2002 yılında ''Aşk Konuşur Bütün Dilleri'' adlı şiir kitabı yayınlandı. Düz yazı ve anıları, yine Varlık yayınlarınca 2005 yılında ''Gizdüşümler'' adlı kitapta bir araya getirildi. Ayrıca değişik dergilerde inceleme, denem yazılarıyla gezi izlenimlerini yayımlanıyor. Üç ayrı şiiri Milli Eğitim Bakanlığınca lise ders kitaplarına alındı. Şiirleri ingilizce, fransızcaya çevrildi. ''anne'' adlı şiiri Hürriyet gazetesin ''anneler Günü'' şiir yarışması ödülünü aldı..Varlık dergisinde yayımlanmış olan bir kaç şiiri bestelendi. İki yeni kitabı yayın aşamasında.''

Bu yaz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi 11.Yaz Okulunda tanıma şerefine ulaştığım değerli insan Tekin Hocam...

Her bir taze yüzün gülücüklerine sahip olabilmek için canla başla çalışırken engin edebi tecrübesiyle bizlere nasıl destek oldu bilemezsiniz. Sevginin gitgide yozlaştığı zamanlarda tutunacak tek dal olan sanatın en nadide meyvası olan güzel insan..

Evet sevgili blog okurlarım..Sizlere hayatıma çok güzel değerler katan ve hayatımda bulunmasından sonsuz mutluluk duyduğum bu değerli insanın kısa özgeçmişini aktararak başladım yazıma. Onu tanımanızı istedim. Aslında o kadar çok şey varki onun hakkında yazmak istediğim. İnsan olarak , şair olarak, yazar olarak, insani değerler olarak , hayatıma kattığı renkler o kadar çok ki..

Tüm şairler gibi hassas ve kırılgan olan ruhu insan ilişkilerine öyle güzel yansıyor ki onunla konuşurken kendinizi gerçekten çok özel hissetmenize sebep oluyor. Bu arada benden bir not. Gizdüşümler kitabındaki bir öyküsüde filme dönüştürülme aşamasında. Sevgili Tekin Gönenç'in bir kaç şiiriyle noktalıyorum yazımı. Tüm şiir severlere sevgilerimle..

Gönlü Güvercinli Kadın

önce sesin geldi
aralandı kapılarım
ardında şaşkın bulutlar çıkmazı
sonunda sen
gönlü güvercinli kadın

köpüren simsiyah saçlarınla
günler boyu koşuşup durdun
içimin aykırı ırmaklarında

gamzelerinde gizlediğin
o binlerce yıldızı
döküp de şimdi üstüme
söyle nereye

artık herkes
tutsun da elinden kendi şiirinin
tersinden mi girsin
ölü kelebekler sokağına

sen bende daha bitmedin ki
gönlü güvercinli kadın

TEKİN GÖNENÇ

Saklambaç

nerde yitirsem
hep sende buluyorum
başlangıçlarımı

sense
hiç bitmez gibi
bende oynuyorsun
tüm saklambaçlarını

TEKİN GÖNENÇ

Sarkaç

ne zaman baksam gözlerine
savaş sonralarına döner içim

gölleri çekip uçlarından
yıldızları seyrederim sularda

az ötemde gemiler olur
gemilerde sen olursun
aklım bir sarkaç
döner durur ortalarda

ne zaman baksam gözlerine
annemsiz kalmak korkuları gelir çocukluğumun

TEKİN GÖNENÇ

 
Toplam blog
: 49
: 4247
Kayıt tarihi
: 01.01.08
 
 

1971 Merzifon doğumluyum. Hayatın her alanında üretmenin doğruluğuna inanıyorum.. Evliyim ve Mert ..