Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '13

 
Kategori
Balıkçılık
 

Teknelerde salma nedir?

Teknelerde salma nedir?
 

Teknelerdeki denge elemanı


Salma, bilhassa yelkenli vede uzun direkleri teknelerin  tam orta bölümünün altında bulunan, teknenin dengesini muhafazası için kullanılan bir çeşit denge sağlayan bir ağırlıktır diyebiliriz.
 
Teknedeki  uzun direklerin ve yelkenlerin oluşturduğu ( bilhassa rüzgarlı havalarda) çok kuvvetli yan yatırma kuvvetini dengeleyici bir kuvvet meydana getirmesi nedeniyle kullanılan ve bilhassa kurşundan yapılan bir dengeleycidir..
 
Bu salma teknelerin ağırlık ve boy uzunluklarına göre hesaplanarak üretilirler ve ağırlıkları da ona göre hesaplanarak yapılır.Eğer yeterli bir ağırlığı yoksa  tekne sert bir rüzgârda yan tarafa doğru devrilir , alabora olabilir.
 
Bu tipteki teknelerde Salma, diğer parçalar kadar, dömen kadar çok önemlidir.
 
Diğer taraftan küçük teknelerde ise, Ufak 3 - 4 metrelik teknelerde yelkenci dengeyi kendi ağırlığıyla ayarlıyabildiği için, böyle küçük  teknelerde salmaların ağır olması gerekmez. Hatta bazı  teknelerde salma sabit olmayıp ,ince kalastan yapılan salmayı yelkenci gerektiğinde  teknenin içine alabilir.
 
Bu salma, başka bir ifade ile teknenin ağırlık safrasının yardımcısıdır da diyebiliriz.Teknenin ağırlık merkezini dibe doğru çekerek teknenin dengesini korur ve devrilmesinin önüne geçer.
 
Gövde salma ve yüzgeç salma diye değişik tipleri bulunmaktadır.Bu salmaların en büyük dezavantajları ise: bağlantı vidalarından su almaları ve salmanın kopmasıdır. Ayrıca kıyılara yanaşırken de belirli bir derinliğe ihtiyaç duyulmasıdır.Bu nedenledirki bakımlarının devamlı yapılması şarttır.Salmanın kopması demek teknenin dengesinin yok olması demektir.Eğer açık bir denizde iseniz felaket geliyor demektir.Yelken açıp gitmeniz söz konusu olamaz.En çok tercih edilen Salma tipi ise Yüzgeç salmasıdır.
 
kaynak:nurideniz
 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..